Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Pamukkale travertenleri giriş ücreti nedir, hangi saatlerde açık? Nasıl kıyafet tercih edilmeli, ayakkabı ile girilir mi?

Pamukkale travertenleri giriş ücreti nedir, hangi saatlerde açık? Nasıl kıyafet tercih edilmeli, ayakkabı ile girilir mi?

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 06 Eylül 2024 - 05:27
 • Son Güncellenme: 06 Eylül 2024 - 05:28
Pamukkale travertenleri giriş ücreti nedir, hangi saatlerde açık? Nasıl kıyafet tercih edilmeli, ayakkabı ile girilir mi?

Denizli deyince hepimizin aklına ilk olarak Pamukkale gelmesi ve dünyaca ünlü Pamukkale Travertenleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması tesadüf değil. Pamuk gibi bembeyaz olan ve şifalı sularıyla pek çok hastalığa derman olan Pamukkale Travertenleri, ülkemizin en çok merak edilen ve turist akınına uğrayan yerlerinden biri. Özellikle gün batımında beyaz rengin turuncuyla buluşmasının ortaya çıkardığı muhteşem manzara, Pamukkale’yi ziyaret edenlerin unutamayacağı anıları arasında yer alıyor. Gelin, Denizli Pamukkale Travertenleri özelliklerini detaylıca inceleyelim.

{ad:0}

{search:pamukkale-otelleri,Pamukkale Otelleri}

Pamukkale Travertenleri Nerede?

Denizli’nin Pamukkale ilçesi şehir merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve Denizli’nin kuzey bölgesinde yer alıyor. Pamukkale’nin güneyinde Tavas ilçesi, batısında ise Buldan bulunuyor. Gezilecek yerler açısından geniş seçenekler sunan bölgeye farklı ulaşım seçenekleri ile gidebilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri Nasıl Bir Yer?

Masal diyarını andıran Pamukkale, adeta pamuk gibi görüntüsüyle ziyaretçilerini her yıl büyülemeye devam ediyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini çoktan alan Pamukkale, özellikle Travertenleri ile dünyaya kendini hayran bıraktıran bir öneme sahip. Tarihi ve doğal mirasları nedeniyle yıl boyunca dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin eksik olmadığı bölgelerden biri. Her görenin hayran kaldığı beyaz pamuk rengini veren aslında içindeki termal sular ve bu sulardaki mineraller. Bu termal sular yüzeye çıkıp, oksijenle temas ediyor. Böylece sudaki bazı mineraller uçuyor ve geriye sadece kalsiyum karbonat kalıyor. Bu madde zamanla çöküp, sertleşiyor ve bu sayede travertenler oluşuyor. Pamukkale Travertenleri kayaç türü bu şekilde oluştuğunda bölgedeki su sıcaklıkları 33 ila 100 derece arasında değişiyor ve burada 17 adet sıcak su kaynağı bulunuyor. Pamukkale’deki turkuaz renkli mineralli sular aktığı her yeri beyaza boyayarak ülkemizin beyaz cennetini oluşturuyor.

Pamukkale Travertenleri’nin Termal Zenginliği

Travertenleri görsel bir şölenin yanı sıra pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Sağlık turizmine de katkıda bulunan bu bölge şifalı sularıyla birçok hastalığa alternatif sunuyor. 400 bin yıl öncesine dayanan köklü oluşumu ile travertenler büyüleyici güzelliği ile binlerce ziyaretçinin akın ettiği bir yer halini alıyor. Pamukkale Travertenleri kaynak sulardan ve traverten teraslı tepelerden oluşan muhteşem bir alanla sizi karşılıyor. Çökelez Dağı’nın eteklerinde yer alan travertenler aynı zamanda ovadan 100–150 metre yükseklikte bulunuyor. Burada kaynaktan çıkan termal su 320 metre civarındaki bir mesafeyi kat ediyor ve travertenlere ulaşarak kar beyazı rengindeki katmanlara dökülüp görsel bir şölen yaratıyor. Kalsiyum karbonatla doymuş su, güneşin altında buharlaştığında jel halindeki beyaz travertenleri görüyorsunuz. Ortaya çıkan pamuksu görüntü zamanla katılaşıyor ve yüzeyi kristalleşmiş kayalara dönüşüyor. Günün her saati farklı bir güzellik ve renk tonu ile sizi karşılayan Pamukkale Travertenlerini gördükten sonra bu görkemli yerden ayrılmak istemeyebilirsiniz. Özellikle gün batımında beyaz rengin turuncuyla buluşması görsel bir şölen ortaya çıkarıyor.

Hierapolis Antik Kenti ve Antik Havuz

Pamukkale Gezilecek Yerler içerisinde, Pamukkale Travertenleri’nin bulunduğu ören yerinde Hierapolis Antik Kenti ve Antik Havuz da yer alıyor. Antik kentin tarihi Roma Dönemi’ne kadar uzanıyor ve o dönemden beri şifalı su merkezi olarak anılıyor. Antik kent tiyatro, büyük hamam kompleksi, katedral gibi pek çok bölümden oluşuyor. Burada ayrıca bir Arkeoloji müzesi de bulunuyor. Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti içinde bir de Antik Havuz, diğer adıyla Kleopatra Havuzu yer alıyor. Yüzyıllar önce bu havuzun bulunduğu bölgede depremler meydana gelmiş ve bir çukur açılmış. Zamanla bu çukurun içine şifalı sular dolmuş ve Kleopatra Havuzu günümüze dek varlığını sürdürmeyi başarmış. Havuza Kleopatra denmesinin sebebi ise rivayete göre Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın buraya gelip, havuza girmiş olması. 

Pamukkale Giriş Ücreti Ne Kadar?

Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’ne giriş ücretli. Tek bir biletle hem travertenleri hem de antik kent ve müzeyi gezebilirsiniz. Pamukkale Giriş Ücreti 2024 yılı için 700 TL ancak Müzekartınız varsa giriş ücretsiz. Eğer Antik Havuz’da yüzecekseniz bunun için de ekstra ücret ödemeniz gerekiyor çünkü burada Müzekart geçmiyor. Ören yeri her gün açık. Güncel saatler için muze.gov.tr adresine bakmanızda fayda var. Bu arada ören yerinde iki adet tesis var. Burada biraz mola vererek bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Nasıl Kıyafet Tercih Edilmeli, Ayakkabı ile Girilir mi?

Travertenlere ayakkabıyla girmek yasak olduğundan, yanınıza ayakkabılarınızı koyabileceğiniz bir çanta/poşet almanız şart. Bunun dışında mayo, havlu, şapka ve güneş kremini de unutmamak gerek. Ayrıca buraya gelirken Müzekart’ınızı da yanınıza almanızı tavsiye ederiz.  Yola çıkmadan önce Pamukkale hava durumunu mutlaka kontrol edin. Rahat ve altı kaymayan ayakkabılar tercih edin. Ayağınızı sıcak sulara sokabilirsiniz ancak ayakkabı ile giriş yasak. Son olarak, fotoğraf makinenizi ve yedek pillerini yanınıza almayı sakın ihmal etmeyin. 

Pamukkale Travertenleri Hangi Saatlerde Açık?

Pamukkale ören yerinde güney kapı girişleri 06.30-22.30 arası, kuzey kapı girişleri 08:00-21:00 saatleri arası açık olup yaya kapı girişleri 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

 Pamukkale’ye Nasıl Gidilir?

Kara, demir ve hava yollarından birini kullanarak Denizli’ye gittiğinizde tercih ettiğiniz yönteme göre varış süresi değişiyor. Denizli’de havalimanı bulunduğu için uçak yolculuğu ile Denizli’ye hızlıca ulaşmak mümkün. Havalimanından taksi ya da özel bir araçla buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Denizli otogardan da Pamukkale’ye kalkan minibüsler mevcut. Denizli şehir merkezine ise Türkiye’nin her noktasından farklı ulaşım yöntemlerini kullanarak gidebilirsiniz. Pamukkale’ye, Denizli merkez üzerinden kendi aracınızla ya da toplu taşıma kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Pamukkale’ye giderken tercih edebileceğiniz ulaşım seçenekleri ve diğer detaylar:

  • Otobüs ile Ulaşım: Denizli’ye ve ardından Pamukkale’ye otobüs ile geçmek istiyorsanız birçok alternatif sizi bekliyor. Şehre 60’dan fazla otobüs firması hizmet verdiği için farklı günlerde ve saatlerde kolayca sefer bulmanız mümkün. Türkiye’nin önde gelen firmalarından olan Metro, Pamukkale, Has Turizm, Uludağ, Kent Turizm ve Yeni Adana gibi firmaların sefer seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Denizli şehir merkezine vardığınızda otogarda inerek firmaların sunduğu servisleri kullanıp direkt olarak Pamukkale’ye geçebilirsiniz. Otobüs ile Denizli- Pamukkale arası yaklaşık olarak 25 dakika sürüyor.
  • Uçak ile Ulaşım: Askeri amaçla kullanılan Denizli Çardak Havaalanı, 1991 yılından itibaren sivil havacılık için kullanılıyor. Denizli’nin Çardak ilçesinde bulunan bu havaalanı şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından taksi veya otobüs kullanarak Pamukkale merkeze ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin pek çok şehrinden Denizli için uçak bileti alabilir ve Pamukkale’deki güzellikleri keşfedebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında Pamukkale’ye olan ilgi yoğun olduğu için uçak biletinizi önceden almanızı tavsiye ediyoruz.
  • Tren ile Ulaşım: Nostaljik bir yolculuğun ardından Pamukkale’ye ulaşmak istiyorsanız Pamukkale Ekspresini deneyebilirsiniz. Her gün düzenli olarak sefer yapan Pamukkale Ekspresi sayesinde çifte tatil yapabilirsiniz. Yol boyunca pek çok güzelliğe şahit olduktan sonra kapanış için Pamukkale travertenlerini ziyaret edebilirsiniz. Pamukkale Ekspresinin sefer güzergahı; Eskişehir, Afyon, Kütahya, Sandıklı ve Denizli olarak sıralanıyor. Geri dönüş için de aynı güzergahtan bu ekspres ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Pamukkale'de Nerede Kalınır?

Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Pamukkale kesinlikle keşfedilmeyi hak ediyor. Turkuaz suların adeta sonsuzluğa doğru uzanan beyaz travertenlerle buluşmasına şahit olmak, şifalı sulara kendinizi bırakıp anı yaşamak için bu eşsiz miras sizi bekliyor. Pamukkale Travertenlerine yakın termal otel seçenekleri yanı sıra, butik oteller bölgede oldukça fazla ve her bütçeye hitap edecek düzeyde. Pamukkale otelleri sayfasından çevredeki otelleri inceleyebilirsiniz.