Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Aşure Yiyebileceğiniz En İyi 10 Mekan

Aşure Yiyebileceğiniz En İyi 10 Mekan

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 27 Temmuz 2023 - 10:58
 • Son Güncellenme: 27 Eylül 2023 - 13:11
Aşure Yiyebileceğiniz En İyi 10 Mekan

Aşure günü, İslam dünyasında pek çok önemli olayın anısına yapılan tatlıyla kutlanan özel bir gün. Tarihsel kökleri, Nuh Peygamber'in gemisini Cudi Dağı'na oturttuğu güne dayanıyor. Aşure tatlısı, tüm malzemelerin bir araya gelerek bütünleştiği bir lezzet. Ama aslında aşure sadece bir tatlıdan ibaret değil. Aynı zamanda birlik, beraberlik, paylaşma ve dayanışmanın sembolü. Aşure yiyebileceğiniz en iyi 10 mekana ve aşurenin detaylarına yakından bakıyoruz. 

{facility:0}

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

Aşurenin Tarihi

Aşurenin tarihi oldukça dikkat çeken bir olay ile başlamaktadır. Yıl olarak tam anlamıyla bilinmemekle birlikte Peygamber Nuh'un binmiş olduğu geminin, büyük bir tufan sonucu sular çekildikten sonra hayatta kalan insanların gemide kalan malzemelerle, pişirdikleri bir çorbadır. Bu çorbaya birçok kaynakta "Selamet Çorbası" denmektedir. Günümüzde Şırnak ilinin Silopi ilçesinde yer alan Cudi Dağı'nın eteklerine oturan bir gemiden söz edilmektedir. Kurtulanların çok az sayıda olduğu ve kurtulduktan hemen sonra hayatta kalmak için bereketle hazırlanan bir çorba olması da günümüze o günün şartları dolayısıyla ışık tutmuş bir rivayettir. Nuh Peygamber'in bu hikayesi sadece ülkemizde değil tüm dünyada da yankı uyandırmış bir hadisedir ve değişik ülkelerde farklı gelenekler neticesinde kutlanır. Bereket inancıyla güçlenen Aşure, birçok toplumda kendisine paylaşmanın temeli olarak yer bulmuştur. Aşure Günü'nde insanların birbirlerinden esinlenerek hazırladıkları malzemleri farklı olan, deneyime açık çeşitleri paylaşılır. Kimisi nar veya üzümle şenlendirirken, kimisi aşure'de fıstık veya fındık koyabilir. Yöre olarak ve milletlerin kullandığı tarifler olarak birbirinden farklı lezzetler olarak karşımıza çıkabilir. Zamanında var olan erzaklardan yapılan aşure günümüzde deneyime açık farklı malzemelerle yapılan bir tatlı türü konumuna gelmiştir. 

{search:sirnak-otelleri,Şırnak Otelleri}

{ad:0}

Aşure Tatlısı Nedir?

Aşure'nin kelime anlamının ne ifade ettiğini açıklamakla başlayalım. Aşure: İbranice bir kelimedir. Aşura olarak telafuz edilir ve 10 anlamına gelmektedir. Aşure sözcüğü, Sami diller arasında yer alan ortak bir sözcük olarak düşünülür. Rivayetlere göre; İslamiyet öncesi toplumlarda Aşure Günü, bir oruç günü olarak da kutlanmaktaydı ve birçok millet, o günü oruç tutarak geçirirlerdi. Aşurenin taşıdığı bu anlam, sadece oruçla sınırlı kalmayarak islam dininde de kendisine geniş çaplı bir yer edindi. Hz.Adem'in tövbe ettiği, Hz.Musa'nın Firavun işkencelerinden kurtulduğu, Hz.Yunus'un balığın karnından çıktığı, Hz.Nuh'un gemisinin su üstünden kayaya indiği ve insanlığın başına gelebilecek her yarayı sarıp sarmaladığına inanılan bir gün olarak da maneviyatı yüksek bir şekilde kabul gören bir gün olmuştur. Aşure, dağıtıldığı her ev için de büyük bir anlam taşımaktadır. Muharrem ayının hikmeti dolayısıyla, hazırlanan yiyeceklerin hepsi birçok toplum için kutsal bir inanışı temsil eder.

Aşure nedir, aşure günü ne anlama gelir?

  • Buğday tanelerinden yapılan bir tatlıdır.
  • Bereket, bolluk ve paydaşlık getirdiğine inanılır. 
  • Aşure, ilk olarak daha çok buğday kültürüyle Mezopotamya civarından halka yayılmıştır. Bu sebeple, Moğolistan, Çin, İngiltere, İran olarak dünyanın birçok ülkesinde farklı isim ve tatlarla ama aynı duyguyla aşure benzeri bayram yemeklerine, tatlılarına rastlanmıştır.
  • İslamiyet'in kabulünün ardından Şiiler, Kerbela'da öldürülmüş olan Hüseyin için bir yas yemeği olarak nitelendirdi.
  • Sünniler ise buna farklı bir boyut getirerek Adem'in tövbe etmesinin kabulü üzerine, Yakup'un oğlu Yusuf'la buluşmasının adına, İbrahim'in ateşten kurtulmasının anlamına ve son olarak artık Nuh'un gemisinin Cudi dağına vurması gibi birbirinden farklı olaylara dayandırarak aşure yapmayı gelenek haline getirdiler.
  • Ülkemizde aşure yapmanın zamanla evrimsel bir süreçten geçtiğini de söylemek mümkün. Buğday'dan başka birçok bakliyat ve tahıl kullanılarak yapılan Aşure, içine katılan kuruyemişle de hemen herkesin sevdiği bir tat haline gelmiştir.
  • Genellikle birçok yerde bir tatlı olarak değerlendirilse de bazı yörelerde tuzlu veya etli halleriyle de dikkat çekiyor.
  • Aşure ne şekilde nasıl yapılırsa yapılır: Önemli olan detayın, dağıtılması ve paylaşılması her kültürde varlığını koruyor. 
  • Aşurenin içine katılacak madde, malzeme sayısı en az 12 çeşitten oluşmalıdır rivayeti hakimdir. Bunlar ise genel olarak; Fındık, ceviz, kuru incir, fasulye, kuru üzüm, nohut ve benzeri erzak malzemeleridir.
  • Temel olarak kaynatılarak yapıldığı için su ve toz şeker de gereklidir.
  • Süsleme için ise çam fıstığı başta olmak üzere pek çok kuruyemiş kullanılabilir. Badem, susam, tarçın, meyveler, susam ve baharatlar kullanılır.
  • Kültürlerin içinde yer alan Aşurenin farklılığına en canlı ve günümüze ulaşabilmiş bir örneği: Rumların, buğday, bal ve kuru üzüm ile yaptıkları "Koliva" tatlısını kilisede dağıtmaları ve kasenin tam ortasına bir mum dikerek bir tabak eşliğinde mezarın başına yerleştirmeleridir, bunu bir gelenek halinde sürdürürler. Ermenilerin ise "Anuş-Abur'' adıyla yapıp birçok kişiyle paylaşmalarıdır.
  • Alevi kültüründe ise benzer ama bambaşka bir yerde yer almaktadır. Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde şiddeti protesto etmek amacıyla hiç bir hayvansal gıdanın kullanılmadığı aşure yapılır. 12 gün boyunca etin dahi tüketilmediği orucun sonunda aşure yenilir. 
  • Musevilik inancına göre de Büyük Kefaret Günü olarak nitelendirilir. 

Dini açıdan bazı rivayetlerin aşure günü'nde gerçekleştiği söylenir. Şöyle ki:

  • İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi Aşure Günü'nde gerçekleşen rivayetlerdendir. 
  • İkinci olarak, Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi de başka bir rivayettir. 
  • Son olarak da Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesidir. 

Aşurenin En İyi 10 Mekanı Nerelerdir? 

Aşure nerede yenir? Oldukça merak edilen bir soru. Çünkü hem İstanbul hem de Türkiye genelinde raflarında her daim aşure bulunduran birçok farklı tatlıcı var. Bu kapsamda aşure yiyebileceğiniz en iyi 10 mekanı bir araya getirdik. 

Özsüt – Tüm Türkiye

Türkiye'nin her yerinde şubeleriyle bilinen Özsüt, tatlılarıyla her yerde nam salmış durumdadır. Aşuresiyle de ilgi odağı olan mekan, bakliyat, kuru meyveler ve yemişlerle hazırladığı kendisine özel tarifi sayesinde ziyaretçilerinden tam not almaktadır. Pirincin değirmende öğütülmesiyle hazırlanır ve sübyeyle doygun kıvama ulaşması sağlanır. Aşure için kullanılan buğday, kuru üzüm, portakal şekerlemesi, fasulye ve nohut pişip doygunca bir kıvama ulaştıktan sonra en son tarçın, ceviz, kuru kayısı, fındık, susam ve kuş üzümüyle süsleniyor. Üç büyük şehirdeki en popüler Özsüt mekanlarının konumlarını sizler için yazımızın bu kısmında bırakıyoruz. 

İstanbul Özsüt: https://goo.gl/maps/XmwQvVzB31vKr9JE8

İzmir Özsüt: https://goo.gl/maps/uGdCM1LKV6PeSM618

Ankara Özsüt: https://goo.gl/maps/CxheDZ4hRUKNw4t4A

Zeynel Muhallebicisi – İstanbul ve Ankara

Yugoslavya'dan İstanbul'a göç eden Zeynel Bölükbaşı'nın kurduğu Muhallebici'dir. Çeşitli tatlılarıyla ün salan mekan, dondurmalarıyla bu ünü şube şube yaymıştır. Son olarak da meşhur aşureleri sayesinde günümüzde İstanbul ve Ankara olmak üzere 20'den fazla şubeye sahiptir. Haşlanmış buğday, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, beyaz şeker, kullanılarak yaptıkları aşureyi sadece aşure günü'nde değil hemen her gün bulabileceğiniz şekilde günlük üretmektedirler.

İstanbul Konum: https://goo.gl/maps/P7uYnszRu6id8u587

Ankara Konum: https://goo.gl/maps/5RJjnDSiqpHjq2qv9

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

Beyaz Fırın – İstanbul

Beyaz fırın dendiği zaman akıllarda bir şehir canlanır. O da İstanbul! Aşure Günü'nde neredeyse iki asırdır varlığını sürdüren Beyaz Fırın'ı ziyaret etmeyi unutmayın. Kuru fasulye, kuru üzüm, kayısı, nohut, fındık, ceviz ve nar kullanılarak hazırlanan şahane aşurenin tadını mutlaka deneyin. 

Etiler Konum: https://goo.gl/maps/v36xdK6RXTYdD4TL9

Saray Muhallebicisi – İstanbul

Saray Muhallebicisi de yine lezzetli bir aşure yiyebileceğiniz işletmelerden biridir. Yaklaşık olarak 85 yıllık bir geçmişe sahiptir. Her ürünlerinde tazeliği kendilerine düstur edinmişlerdir. Geleneksel aşure'de kullandıkları buğday, ceviz, şeker, incir, kayısı, nar ürünleriyle damak tadınızı şenlendirecek bir aşure deneyimi yaşayabilirsiniz.

Konum: https://goo.gl/maps/jp4rjPwpjoyHJbw28

Hafız Mustafa 1864 – İstanbul

İstanbul’da toplamda 4 şubeye sahip olan Hafız Mustafa 1864; Aşurelerine herkesten farklı olarak safran koyuyorlar. Sarı renkte olmasını sağlıyorlar. İçine aşure malzemelerinin hemen hemen hepsini koyuyorlar. Fakat fasulye hariç... Tadını bozduklarını düşündükleri için koymuyorlar. 

Üsküdar Konum: https://goo.gl/maps/AjTtGUdoMHo1Xzyy8

Topkapı Sarayı'nda Konyalı 1897 – İstanbul

Konya’lı Hacı Ahmet Doyuran tarafından 1897’de kurulmuştur. Günümüze kadar mütevaziliğini koruyarak ve aynı zamanda gelişerek gelmiştir. Sirkeci’de ‘Konya Lezzet Lokantası’ adıyla mütevazı bir mekan olarak açmış, bugün neredeyse tüm aile üyelerinin işin başında olduğu büyük bir işletmeye dönüştürmüştür. Geleneksel aşure malzemeleri kullanarak yapmaktadır. 

Konum: https://goo.gl/maps/ALLbdmHfZ4vUaroA6

{search:kadıköy-otelleri,Kadıköy Otelleri}

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}

Durak Muhallebicisi – Bursa

Bursa’da bulunan bu işletme, şeker pancarından yapılmış şeker kullanarak yapıyorlar. Geleneksel malzemelerini koyuyorlar. Katkı maddesine karşı olduklarını dile getiren işletme 1969 yılından itibaren hiç bir ürünlerinde yer vermediklerini özellikle belirtiyorlar.

Konum: https://goo.gl/maps/3Lv1CAfqd3aQFggW9

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Bol Antep Fıstıklı Orkide Pastanesi - Gaziantep

Gaziantep’te yer alan pastanenin toplamda dört şubesi bulunur. Şehrin en ünlü adreslerinden biridir. Döğme, kırık buğday, bakla, börülce, nohut, kuru kayısıyla hazırladıkları aşure'de ise şeker yerine pekmez kullanılıyorlar. Üzerinde ise bol antep fıstığı kullanıyorlar.

Konum: https://goo.gl/maps/7HYVc8kmSzQH2zqeA

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Seval Pastanesi – İstanbul

Rize Çamlıhemşinli kardeşler tarafından kurulmuştur. Çengelköy’de hizmet veriyor. Nişasta kullanmadan üretiyorlar. Geleneksel malzemeler kullanıyorlar. Doğal pancar şekeri kullanmayı tercih ediyorlar. 

{search:rize-otelleri,RizeOtelleri}

Konum: https://goo.gl/maps/3AjJJv51sP1wF5YeA

 Mennan Pastanesi – İzmir 

Nostalji damak tadı arayanların buluştuğu yer burası. 1936 yılında kurulmuştur ve aşureyi süzme yöntemiyle yapıyorlar. Ayrıca özellikle gül suyu da kullanıyorlar.

Konum: https://goo.gl/maps/3TevgLskWJfsRRhdA

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}