Torosların tepesinde bulunan Sagalossos özellikle konumu ile kendinden oldukça bahsettiren antik kentler arasında bulunuyor. Yaklaşık 1600 metre yüksekliği olduğu bilinen Sagalossos, binlerce yıl öncesinin izlerini taşıyarak ziyaretçilerini geçmişin derinliklerine götürüyor. Peki Sagalossos’da neler var? Sagalassos’a nasıl gidilir? Hadi beraber keşfedelim!
{ad:0}Burdur’un Ağlasun ilçesinden yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan Sagalassos Antik Kenti, özellikle yaz aylarında Akdeniz yolcularının uğramadan geçmediği bir yer. Güneşin batışının eşliğiyle tepelerde bulunan Sagalossos’u keşfederken eski zamanlarda burada neler yaşandığını düşünmemek mümkün değil.
{search:burdur-otelleri,Burdur Otelleri}
Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Selçuklular gibi birçok milletin izlerini taşıyan Sagalassos Antik Kenti’nde ilk yerleşimi Frigler’in başlattığı biliniyor. Sagasssos’un görünürlüğü Roma İmparatorluğu döneminde daha da belirgin hale gelmiş ve Romalıların etkisi ,bölgenin zenginliğini ve kültürünü şahlandırmıştır. Özellikle Roma döneminde inşa edilen tapınaklar, tiyatrolar, agora ve diğer yapılar, Sagalassos'un gelişen ve ilerleyen bir merkez olduğunu göstermektedir. Zamanla sınırları içine dahil edilen ovaların da etkisiyle yatırıma açık hale gelen bölge, hem ticaret hem de şehirleşme açısından gelişmiştir.
Döneminin en önemli antik kentlerinden biri olan Sagalassos, doğası ve doğal su kaynaklarıyla zenginlik içeren antik kentler arasında yer alıyor. Günümüzde aşıklar ve imparatorların şehri olarak bilinen Sagalassos Antik Kenti’nde yer alan Antonin Çeşmesi’nden su içenlerin birbirine aşık olduğu söylenir. Bu özelliği ile ülkemizin romantik antik kenti olarak da biliniyor.
Sagalassos, zirvedeki konumu sayesinde göz alıcı bir manzara sunuyor. Etrafını saran dağların kucağından bakan bu antik şehir, mistik bir havaya sahip. Buraya ayak bastığınız anda hem tarihin hem de doğanın muhteşemliğiyle büyüleneceksiniz. Kent içinde bulunan Sagalassos Hamamı, Tiberius Kapısı, Agora, Agora Çeşmesi, Odeon, Meclis Binası gibi yapılar geçmişin ruhunu hissetmek isteyenlere unutulmaz bir yolculuk sunuyor.
{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}
Genelde antik kentlerde tek hamam bulunuyor olsa da Sagalassos Antik Kenti bünyesinde küçük ve büyük olarak iki hamam bulunduruyor. Su tüketiminin çok fazla olduğu bu hamamların içinde yapılan kazılarda yaklaşık 5 metre boyunda Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian heykelleri bulunmuştur. Birçok heykele ev sahipliği yapan bu alan, zafer tanrıçası Nike, Kronis, Nemesis heykellerini de alanında ağırlıyor.
Özenle yapılan işlemelere sahip Tiberius Kapısında bulunan friz, meyve kabartmaları ile İmparator Augustus’un hakimiyetinde altın yüzyılı temsil ediyor. Kapı denildiğinde akıllara hemen kale kapısı gibi koruma amaçlı bir yapı gelse de burada kapı sembolik bir ifade ile kullanılıyor.
Sagalassos Antik Kent içinde kent meydanını temsil eden aşağı ve yukarı agora bulunuyor. Şehrin yukarı kısmında Claudius Kemeri’ni geçince yukarı agoraya ulaşabilirsiniz. Aşağı agorayı ise etrafında bulunan Apollo Klarios Tapınağı ve Hadrian Çeşmesi yardımıyla bulabilirsiniz.
Yapılması 200 yıl sürdüğü bilinen Odeon yarım daire şeklinde, kapalı konser ve tiyatro salonudur. İyi bir akustiğe sahip olan Odeon hatiplerin konuşmalarına, kent meclisi toplantılarına tanık olmuştur. Kültürel gösterilerin düzenlemesi amaçlı kullanılan Odeon’un, daha sonra vahşi hayvan dövüşlerinde de alan olarak kullanıldığı biliniyor.
O dönemin siyasi konularını konuşmak için uzun süre Meclis Binası kullanılmıştır. Daha sonra ise kullanımdan çıkarılan Meclis Binası’nın taşları sökülerek kent çevresindeki sur duvarlarına eklenmiştir. Meclis Binası’nın görevini ise büyük ihtimalle Odeon’un gördüğü söyleniyor.
Anlattığımız tüm bu detaylardan sonra Sagalassos Antik Kenti’ne gitmek için ekstra heyecanlandığınızı tahmin edebiliyoruz. Peki, Sagalassos Antik Kenti’ne nasıl gidilir? Ulaşım için ister kendi aracınızı isterseniz de toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Eğer Isparta’dan veya Burdur’dan toplu taşıma aracı ile ulaşım sağlamak istiyorsanız üzerinde Ağlasun yazan otobüs veya minibüsleri kullanabilirsiniz. Fakat bu otobüs ve minibüslerin yolculuk sıklığının ve saatlerinin değiştiğini belirtmek isteriz. Plan yapmadan önce sefer günü ve saatlerini araştırmanızı öneririz. Antalya üzerinden Sagalassos Antik Kenti’ne yolcuk planı yapıyorsanız, Antalya otogarından kalkan yeşil Ağlasun otobüslerini tercih edebilirsiniz. Farklı bir şehirden yola çıkmayı planlıyorsanız öncelikle Burdur veya Isparta’ya ulaşım sağlamanız gerekiyor. Daha sonra Ağlasun’a giden minibüslere binebilirsiniz. Ağlasun’a giden minibüslerle en kolay ulaşımı sağlamak için Burdur üzerinden plan yapmanızı öneririz.
{search:isparta-otelleri,Isparta Otelleri}
Özellikle Akdeniz’e doğru bir tatil planı yapıyorsanız rotanıza Sagalassos Antik Kenti’ni de eklemelisiniz. Her gün açık olan Sagalassos Antik Kenti’ni ziyaret etmek için sabah 08:00 ve akşam 20:00 saatleri arasında plan yapabilirsiniz. Gişe kapanış saatinin ise 19:30 olduğunu unutmayın. Girişi ücretli olan Sagalassos Antik Kenti’nin giriş ücretini 170 TL olarak biliyoruz. Güncel giriş ücretini teyit etmek için gitmeden aramanızda fayda var. Ayrıca girişlerde MüzeKart'ın geçerli olduğunu unutmayın.