İsmini bünyesinde yetişen damla sakızı ağaçlarından alan ve komşumuz Yunanistan’ın en güzel adalarından biri olan Sakız Adası, özellikle yaz aylarında ülkemizden bir hayli turist ağırlıyor. Hatta öyle ki adaya bir kez giden kendini ilk fırsatta yeniden orada buluyor. Kimi damla sakızlı tatlarından, kimi enfes denizinden, kimi ise ada insanının sıcaklığından kopamazken Sakız Adası her geçen gün güzelliğini korumaya devam ediyor. Biz de ülkemizden ulaşımın oldukça kolay sağlandığı ada hakkında aklınıza takılan tüm soruları gidermek için size mini bir Sakız Adası rehberi hazırladık. Sakız Adası Yunanistan Kapıda Vize Uygulaması Bulunan Adalar arasında bulunuyor. Yunanistan Adaları hakkında daha fazla bilgiye Türkiye'den Feribotla Gidilen Yunan Adaları yazımızdan ulaşabilirsiniz.
{facility:0}Sakız Adası, Ege Denizi'nde bulunan bir Yunan Adasıdır. Karaburun Yarımadası'nın karşısında yer alan ada, Türkiye kıyılarına yalnızca 8 kilometre uzaklıktadır. İzmir'in Çeşme ilçesinin tam karşısında yer alan Sakız Adası'nın kuzeyinde Midilli ve güneyinde ise Ege Denizi bulunmaktadır.
{search:cesme-otelleri,Çeşme Otelleri}
{ad:0}Chios ismiyle bilinen bu sevimli ada aslında her şeyiyle o kadar bizden gibi ki geldiğinizde kendinizi asla yabancı hissetmiyorsunuz. Bu nedenle siz ne zaman gitmeyi tercih ederseniz edin buradan memnun olmadan ayrılmanızın pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Ama adaya gitmek için en sık tercih edilen ve en uygun zaman ise hiç şüphesiz deniz sezonundan bol bol faydalanabileceğiniz yaz mevsimi. Fakat yaz sıcaklarını çok sevmeyenler de üzülmesin adanın iklim koşulları ilkbahar ve sonbaharda ziyaret etmek isteyenler için de fazlasıyla uygun.
Gelelim Sakız’a ulaşımın nasıl sağlandığına. Ulaşım için iki yol tercih edebiliyorsunuz. Bunlardan biri hava yolu diğeri ise deniz yolu. Yalnız eğer hava yolu ile ulaşmak isterseniz bunun için Atina’ya gitmeniz ya da ülkemizden aktarmalı olarak uzun sürecek uçuşlar sonucu varmanız gerecektir. Bu nedenle hava yolu seçeneğini biz eliyoruz.
Gelelim diğer seçeneğimiz olan deniz yolu ulaşımına. Feribotlar ile yaklaşık olarak kırk beş dakika ile bir saat gibi kısa sürede varabileceğiniz adaya ülkemizden İzmir Çeşme Limanı üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Seyahatiniz için Schengen vizesine ihtiyacınız var. Fakat Schengen vizeniz yoksa 2012 yılından bu yana yalnızca yaz aylarında uygulanan kapı vizesi uygulaması ile gerekli belgeleri teslim ederek de ulaşabilirsiniz.
Yunanistan vizesi nasıl alınır, inceleyebilirsiniz.
Yaz aylarında soluğu Sakız’da alan ziyaretçilerin büyük bir kısmının günübirlik olarak geldiğini söyleyebiliriz. Ancak konaklamak isteyen ziyaretçiler için de adada pek çok seçenek mevcut. Çeşme limanından kalkan feribotlarla adaya ulaştıktan sonra bütçenize ve müsaitlik durumuna göre ada merkezindeki otelleri tercih edebilirsin. Merkezde 2,3,4 yıldızlı oteller olabildiği gibi apart, pansiyon, butik otel ya da kiralık daire seçenekleri de bulunuyor. Merkezin yanı sıra Sakız’ın diğer popüler konaklama bölgeleri ise Kambos, Karfas, Vrontados ve Volissos gibi bölgelere göz atabilirsiniz. Ayrıca birkaç gün konaklamak üzere gelen ziyaretçilerin büyük bir kısmı adadan araç kiralamayı tercih edebiliyorlar. Böylece hem konaklama hem de gezilecek yerler konusunda çok daha geniş bir alana ulaşabilirsiniz, bizden söylemesi.
Tahmin edeceğiniz üzere Sakız Adası’nda yemek daha çok balık ve deniz ürünlerinden oluşuyor. En başta da bahsettiğimiz gibi komşumuz hem kültür hem de yeme-içme olarak bizden çok uzak değil. Bu sebeple sizin için buraya gelip yiyecek bir şey bulamamak gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Örneğin hemen hemen tüm restoranlarda bulabileceğiniz Yunan salatasının yanı sıra patlıcan, beşamel sos, patatesle yapılan ve mantık olarak bizdeki musakkaya, görüntü olarak ise lazanyaya benzeyen moussakayı ve Yunan şiş kebabı olan souvlakiyi mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Bu lezzetler yalnızca Sakız Adası’na özgü olmamakla birlikte Yunanistan genelinde pek çok yerde karşınıza çıkacaktır. Ancak daha önce tatmadıysanız bu tatlara bir şans vermenizi tavsiye ederiz. Tüm bunların yanı sıra ada genelinde karşınıza çıkacak kendine özgü tatlar ise; otlu börekler, ıspanaklı köfteler, bakla yerine sarı mercimek ya da bezelye-kapari karışımıyla yapılan fava, fırında pişirilen bir sardalya olan bourtheto, sakızlı kurabiye, kaşık tatlısı ve son olarak ise frappe kahve buraya gelip de tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Sakız Adası aynı zamanda deniz, kum ve güneş demek. Özellikle yaz aylarında nüfusunda artış olan adada birbirinden güzel pek çok plaj bulunuyor. Bunlardan ilki ada merkezine 7 km uzaklıkta yer alan bir bölge olan aynı zamanda bölge ile aynı ismi taşıyan Karfas Plajı’dır. Buranın özelliği muhteşem sahilinin yanı sıra bünyesinde çok sayıda kafe, restoran, taverna ve konaklama birimine ev sahipliği yapıyor olması. Yine merkeze yakın plajlardan olan ve çevresinde çok sayıda kafe ve restoran yer alan Komi, Mavra Volia ve Aghia Fotia da en sık ziyaret edilen plajların başında geliyor. Ayrıca adada konakladığınız süre boyunca araç kiralayarak şehir merkezinden uzaklaşarak adanın güneyindeki plajları da keşfe çıkmanız mümkün.
Sakız Adası’na gelmişken tüm zamanınızı yalnızca plajda geçirmek istemiyor aynı zamanda adada güzel bir gezi yapmak istiyorsanız bölgede ziyaret edebileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor. Bunlardan ilki hiç şüphesiz adanın simgesi haline gelen yel değirmenleri. Ada merkezinden yürüme mesafesiyle yaklaşık 20 dakika sürecek bir yolculuktan sonra ulaşabileceğiniz değirmenler bugün kullanılmıyor; ancak gelen ziyaretçilerin özellikle eşsiz fotoğraf kareleri yakalamak için en sık uğradığı yerlerin başında geliyor.
Ada aynı zamanda bünyesinde 24 adet köy barındırıyor. Orta Çağ’dan kalan ve mimarisiyle ön plana çıkan bu tarihi köylerin en büyüğü ve dikkat çekeni ise Pyrgi Köyü. Burası adada mutlaka görülmesi gereken yerlerin de başında geliyor. Köyün özelliği ise hiç şüphesiz geometrik şekillerle süslenen kendine has mimari stili. Bir diğer durağımız ise tipik bir Orta Çağ köyü olan Mesta. Adanın güneybatısında yer alan bu köyün etkileyici mimarisini görmek için mutlaka seyahatinizde yer vermelisiniz. Vaktiniz olursa gidip görmenizi tavsiye ettiğimiz diğer Sakız köyleri ise şu şekilde; Anavatos, Volissos, Olympi ve Armolia. Adanın plajları ve köylerinin yanı sıra mutlaka görmeniz gereken diğer yerler arasında ise; Agio Galas Mağarası, Nea Moni Manastırı, Olimpi Mağarası ve Sakız Adası Kalesi’ni sayabiliriz.
Araçla Yunanistan yolculuğu yazımızı da inceleyebilirsiniz.