Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Samandağ'da Dalış Yapacaklar İçin Kapsamlı Rehber

Samandağ'da Dalış Yapacaklar İçin Kapsamlı Rehber

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 28 Haziran 2022 - 08:31
 • Son Güncellenme: 19 Kasım 2023 - 13:50
Samandağ'da Dalış Yapacaklar İçin Kapsamlı Rehber

Su altı dünyası ile ünlü Samandağ, dört mevsim dalış imkanı sunmasıyla tüm dalış tutkunlarının ilgisini çekmekte. Rengarenk tabiatının barındırdığı gizemler sayesinde son yılların gözde dalış bölgelerinin başında yer alıyor. MÖ. 7. Yüzyıla dayanan tarihi ve coğrafi konumuyla Samandağ, Türkiye’nin en önemli dalış noktalarından ve coğrafi konumlarından biri. Yılın 12 ayı dalışa elverişli olan ve dünyanın en uzun sahilleri arasında yer alan Samandağ sahili, yaklaşık 14,5 km uzunluğuna sahip ve kumları normal bir kuma göre çok daha yumuşak. Bunun sebebi uzmanlara göre sahilin coğrafi konumu ile ilişkili. Zamanında mitolojilerde bile yer edinen, bazı toplumlarda kutsal olarak görülen Kel Dağı, Hatay’ın Samandağ sahilinin yakınlarında bulunuyor. Faal olmayan volkanik dağ, dünyanın en büyük çöküntü fay hattının yani Kuzey Afrika fay hattının üzerinde bulunduğu için, kendisi yeryüzünde bile olsa su altı ekosistemini fazlasıyla etkilemekte. Manzarasına bile doyum olmayan Samandağ’a farklı bir açıdan bakmak isterseniz, Samandağ dalış rehberimiz tam size göre! 

{facility:0}

Samandağ Dalışı Hakkında Genel Bilgiler

Kel Dağı 12km’lik taban uzunluğuyla birçok dalış noktasına ev sahipliği yapıyor. Baca ve kovuk gibi su altı oluşumlarına da ev sahipliği yapan Samandağ Sahili, derinliklerinde 130’a yakın mağara bulunduruyor. Aynı zamanda 10’a yakın kumsalıyla da ziyaretçilerini ağırlıyor. Ekosistemi birçok deniz canlısına ev sahipliği yapıyor, bunlar arasında Kızıldeniz göçmen türleri de bulunuyor. Göçmen türler arasında özellikle Aslan Balıkları, Balon Balığı, Chelonia Mydas; yani yeşil deniz kaplumbağası, Caretta Caretta’lar ve çeşitli vatozlar yer alıyor. Özellikle vatozların üreme aralığı olan ekim-aralık aylarında kış dalışını cazip kılıyor. Ayrıca kış aylarında dalış yapmak, Hatay’da nispeten daha konforlu çünkü; deniz suyu sıcaklığı en yüksek 35, en düşük 18 derecede değişmekte. Bu sıcaklık değerleri de 365 gün dalış yapmayı mümkün hale getiriyor.

Genel olarak dalış yapacak olanların dikkat etmesi gereken oldukça fazla şey var. Bunları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Sağlık Kontrolü ve Eğitim: Dalış yapmadan önce, sağlık durumunuzun dalışa uygun olduğundan emin olun. Ayrıca, uygun bir dalış eğitimi almak ve sertifika sahibi olmak önemlidir.
  • Ekipman: Dalış yapmadan önce tüm ekipmanınızı kontrol edin. Regülatör, maske, paletler, dalış elbisesi ve diğer tüm malzemelerin düzgün çalıştığından emin olun.
  • Hava ve Su Şartları: Dalış yapacağınız günün hava durumunu ve su şartlarını kontrol edin. Dalış için uygun olmayan hava koşullarında ve sert akıntılarda dalış yapmaktan kaçının.
  • Dalış Planı: Dalış öncesi bir plan yapın. Dalış yapacağınız derinlik, süre ve varsa dalış rotası gibi detayları belirleyin.
  • Buddy Sistemi: Asla yalnız dalış yapmayın. Dalış esnasında bir "buddy" (dalış arkadaşı) ile birlikte olmak, olası bir acil durumda yardım alabilmeniz için önemlidir.
  • Yavaş ve Kontrollü Dalın: Suyun altında ani hareketlerden ve hızlı yükselip alçalmalardan kaçının. Bu tür hareketler, dekompresyon hastalığına neden olabilir.
  • Dekompresyon Kurallarına Uyun: Özellikle derin dalışlardan sonra yüzeye çıkarken dekompresyon duraklarını atlamayın ve yavaşça yükselin.
  • Hidrasyon ve Beslenme: Dalıştan önce ve sonra yeterli su tüketin ve sağlıklı beslenin.
  • Vahşi Yaşama Saygı Gösterin: Sualtı yaşamına zarar vermemek için dikkatli olun. Canlıları rahatsız etmeyin ve doğal ortamlarına zarar vermeyin.
  • Acil Durum Prosedürlerini Bilin: Olası acil durumlar için prosedürleri bilin ve her zaman bir acil durum planınız olsun. Acil durum ekipmanınızı (örneğin, düdük, yüzey işaret şamandırası) her zaman yanınızda bulundurun.
{ad:0}

Samandağ Başlıca Dalış Noktaları

Kel Dağ Büyük Mağarası

Büyük Mağara, Kel Dağı’nın eteklerinin uzantısından oluşur ve bölgedeki en ünlü dalış noktası sayılabilir. Girişi 19m den başlayan mağara 28m’ye kadar derinliğini sürdürüyor. 2 tünel ve 6 hava boşluğunu da içerisinde barındıran mağaraya girebilmek için belli bir kademede dalış tecrübenizin bulunması gerek. Eğer yoksa da üzülmeyin çünkü her seviyeden dalış tutkunlarının da görebileceği bacaları ve kovukları bulunuyor. Eğer içerisine girecek olursanız hava boşluklarında ışık kırılmalarından ötürü güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Fok Mağarası

Bir zamanlar nesli tükenmekte olan Akdeniz Foklarından ismini alan mağara, artık fok balıklarını bulundurmasa da farklı deniz canlılarına ev sahipliği yapmakta. Özellikle deniz kaplumbağalarını yoğun olarak görebileceğiniz mağarada vatoz türleri de bulunuyor.

Vatoz Tarlası

Özellikle kış aylarında vatozların yoğun olarak bölgede bulunduklarına değinmiştik. Vatoz tarlası adını taşıyan dalış alanında vatozları sürü halinde yakından görmek mümkün. Özellikle çiftleşme ve yumurta bırakma evrelerini de bu noktada gerçekleştiren vatozlar, denizin tüm gizemini içinde barındırır nitelikte bir güzelliğe sahip.

Uzunkaya Havuzu

Dağın eteklerinden 225 m uzaklığındaki yatay kaya parçası, aradaki bölgeyi keşfedilmeye değer bir havuz haline getiriyor. Derinliği yaklaşık 13 m olan dalış noktası herkes için uygun. İleri seviye dalış yapmak isteyenler kaya parçasının dibinde bulunan yarıktan açık denize geçiş yapabilir ve bir sonraki dalış noktasına erişebilirler.

Samandağ Gezilecek Yerler

Hazır Hatay’ın Samandağ beldesine geldiğinizde tarihe tanıklık eden birçok eseri görmenizi tavsiye ederiz. Beşikli Mağarası, Titüs Tüneli, bu bölgede yer alan yürüyüş rotalarını Hatay gezilecek yerler listenize almanızı tavsiye ederiz. Türkiye’nin tek yaşayan Ermeni Köyü, Vakıflar Köyü’ne de yolunuzu düşürmenizi ve yüzyıllardır bu bölgede yaşayan Ermeni kültürünü yakından görmenizi öneririz. Hatay Gezi Rehberi’mize Keşif Rehberi’nden ulaşabilirsiniz.

Samandağ Nerede?

Samandağ’a nasıl gidilir? diye merak ediyorsanız öncelikle Hatay iline gelmeniz gerekmektedir. Antakya ilçesine yaklaşık olarak 25 km. Özel aracınızla çok rahatlıkla gidebileceğiniz gibi Antakya ilçesinin merkezinden kalkan toplu taşıma ile de yaklaşık 40 dakikada Samandağ ilçesine gelebilirsiniz. Samandağ’da gezmek için ise yine özel aracınızla çok rahat bir şekilde hareket edebilir, toplu taşıma kullanarak da Beşikli Mağarası, Titüs Tüneli ve Vakıflar köyüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Samandağ’da Nerede Kalınır?

Samandağ oldukça ufak ve tatlı bir kasaba. Çok fazla otel veya pansiyon tarzı konaklama mevcut değil. En yakın ilçe Antakya’da kalarak bölgeyi rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Antakya Otelleri sayfamızı ziyaret ederek size en uygun otel için anında rezervasyon fırsatlarını yakalayabilirsiniz. {search:antakya-otelleri,Antakya Otelleri}