İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya yakın konumdaki Sapanca’da her mevsimin kendine has güzelliği var. Ama bahar ve yaz aylarında ormanları daha yeşil, gölü de daha parlak. Doğanın ortasında, ağaçlara tünemiş kuşlardan başka hiç ses duymayacağınız Sapanca’da günübirlik bir piknik, uzun uzun bir doğa yürüyüşü ve çayır çimen üzerine kurulmuş bir kır sofrası için rota oluşturmaya geldik bu kez. Göl kıyısına, tabiat parklarına ve yaylalara yayılmış Sapanca piknik yerleri gününüzü güzelleştirmek için tüm albenisiyle sizi bekliyor. Hele bir de mangal yapmayı biliyorsanız değmeyelim keyfinize!
{facility:0}{search:sapanca-otelleri,Sapanca Otelleri}
Sakarya’nın Serdivan ilçesindeki Gölpark, Sapanca Gölü’nün kenarında, muhteşem göl manzarasıyla mis gibi bir doğanın birleştiği yer. Gölpark’ın girişi merdivenli. Yaya olarak giriyorsanız gölün kıyısına gitmek için bu merdivenleri inip çıkmak gerekiyor. Ama araçla geldiyseniz göl kıyısına kadar inebiliyor, aracınızı da kıyıdaki otoparka park edebiliyorsunuz. Tesis girişinde bir kafeterya çıkıyor karşınıza. Piknik masaları ise biraz daha aşağıda. Yanınızda getirdiğiniz yiyecek ve içeceği bu masaların üzerinde yerleştirip rengarenk bir doğayı da masanıza misafir edip pikniğinize başlayabilirsiniz. Piknik için ayrılan alanda isterseniz mangal da yapabilirsiniz. Pikniğinize biraz da aktivite katmak isterseniz mevsim durumuna göre gölde yüzebilir, olta getirdiyseniz balık tutabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar aylarında çok canlanan parkta bir konsere ya da gösteriye de denk gelebilirsiniz.
Serdivan ilçesinin sahil kesiminde konumlanan parka belediye her cumartesi ücretsiz ulaşım sağlıyor. Serdivan Belediyesi önünden 11:00 – 19:00 saatleri arasında kalkan otobüslerle parka gidebilirsiniz. Diğer günlerde ulaşım için dolmuşları kullanabilirsiniz. Özel aracınızla gelecekseniz TEM üzerinden Serdivan yönünü takip edebilirsiniz.
{search:sapanca-apartlari,Sapanca Apartları}
Sapanca Gölü kıyısında bir diğer piknik alanı da Gölbaşı. Arifiye ilçesinde konumlanan Gölbaşı Piknik Alanı’nın ağaçlandırması bodur çamlardan oluşuyor. Dolayısıyla yazın sıcak günlerde gittiğinizde doğa sizin için doğal bir gölge sunmuyor ama kamelyalı masalarda siz de güneşte kalmıyorsunuz. Yanınızda getireceğiniz yiyecek ve içecekler için tahta masaları kullanabiliyor, çocuklarınızı açık düzlükte güvenle oynatabiliyorsunuz. Parkta herkesin kullanabileceği barbekü alanları da var. Yalnız şunu da hatırlatalım ki Gölbaşı Piknik Alanı özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor, alan büyük olmasına rağmen masa bulmakta zorlanabiliyorsunuz. Bu parkta bisiklete binebiliyor, uzun yürüyüşler yapabiliyorsunuz. Orman değil de göz manzarası arayanlara!
Gölbaşı Piknik Alanı'na Sapanca’nın merkezinden yürüyerek 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Toplu taşıma kullanmak isterseniz halk otobüslerine veya dolmuşlara binebilirsiniz.
{search:sapanca-butik-otelleri,Sapanca Butik Otelleri}
Sakarya Karasu’daki Maden Deresi ve Şelalesi eskiden bir maden alanı olarak kullanılmış. Ama şimdi yemyeşil doğası ve şırıl şırıl akan deresiyle bir piknik – spor aktivite cenneti. Yanınızda getirdiğiniz piknik çantanızı açıp tahta masalara mükellef sofralar kurabilir, akarsuyun sesiyle bol huzur biriktirebilirsiniz. Yaz aylarında şelalenin sularının biriktiği göletlere girebilirsiniz fakat bu göletlerin çocuklar ve acemi yüzücüler için derin olabileceğini de şimdiden hatırlatalım. Maden Deresi ve Şelalesi’nde bisiklete binebilir, çadır kurabilir, balık tutabilir, çok yakınındaki balık restoranlarında taze tutulmuş yeni pişmiş dere balıklarının tadına bakabilirsiniz. Bu piknik alanında mangal ve yer ateşi de yakılabiliyor. Burada piknik yapmak ise ücretsiz.
{search:sapanca-bungalov-evleri,Sapanca Bungalov Evleri}
Maden Deresi ve Şelalesi Piknik Alanı'na Sapanca’nın merkezinden özel araçla 1 saatte ulaşabiliyorsunuz. Özel aracınız yoksa Sapanca’nın merkezinden Akpınar dolmuşlarına binerek de gidebiliyor, en yakınındaki noktada inip 2 kilometre yürüdükten sonra alana girebiliyorsunuz. Diyeceğimiz o ki, elinizde piknik çantalarıyla yol yürümek zor olacağından özel aracınız varsa bu alternatifi değerlendirin.
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde konumlanan Akgöl Mesire ve Piknik Alanı göl kenarında ve çamların arasındaki konumuyla huzur veren bir rota. Yani gittiğinizde kendinizi bir doğa kartpostalı içinde buluyor ve sakinliğiyle de dış dünyadan kopuyorsunuz. Tabii hafta içi giderseniz! hafta sonu kalabalık olabiliyor. Mesire alanındaki tahta masalar ve isterseniz kendi etinizi pişirebileceğiniz mangal istasyonlarıyla burası mükellef bir piknik için donanımlı. Göl kenarına oturacaksanız önerimiz gelirken yanınızda olta getirmeniz. Bir alüvyon set gölü olan Küçük Akgöl 600 metre uzunluğunda küçük bir göl olsa da balık konusunda şansınız bol. 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunan Akgöl Mesire ve Piknik Alanı’ndan doğa içinde 2 kilometrelik bir yürüyüşle bölgedeki tarihi Harmentepe Kalesi’ne ulaşabilir, burada fotoğraf da çekebilirsiniz. Mesire alanı dağ bisikleti sürmek ve çadır kampı yapmak için de uygun. Piknik alanı her gün 08:00 – 22:00 saatleri arasında açık ve girişler de ücretsiz.
{search:sapanca-kamplari,Sapanca Kampları}
Akgöl Mesire ve Piknik Alanı’na gitmek için Akyazı’nın merkezinden kalkan otobüs ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Özel aracınızla da rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı sadece gezdim gördüm ziyaretleri için değil, sevdiklerinizle birlikte günün herhangi bir saatini keyifli kılan piknik ya da kahvaltı için de düşünebilirsiniz. Kocaeli ve Sapanca arasında kalan Ormanya Doğal Yaşam Parkı 20 bin metrekare alanıyla hayvanat bahçesinden yaban yaşam alanına, Hobbit evlerinden kuş gözlem kulelerine kadar doğanın içinde bir cennet. Huzur verip dinginleştiren anlar vadeden doğal yaşam parkı masal gibi atmosferiyle çocuklu aileler için de ideal. Kamelyaları ve tahta masalarıyla piknik severleri ağırlayan Ormanya’da mangal yapmak ise yasak. Ama alandaki gazlı ocaklar da mangal gibi kullanılabiliyor ve pikniğinize konfor katıyor. Ormanya Doğal Yaşam Parkı pazartesi hariç her gün açık. Açılış ve kapanış saatleri de yaz ve kış sezonu olmak üzere değişkenlik gösteriyor. Parkın yaz dönemi çalışma saatleri 09:00 – 20:00, kış dönemi çalışma saatleri de 09:00 – 17:00. Girişler ise ücretsiz.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na toplu taşımayla gitmeyi tercih ederseniz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Seka Tüneli Batı Terminali’nden kalkan 287 ve 281 no’lu Eşme – Uzuntarla otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araçla gidiyorsanız otoparkına park edebilirsiniz.
Kocaeli - Kartepe sınırları içinde yer alan ama Sapanca’ya da sadece 11 km yakınlığında olan Maşukiye ücretli – ücretsiz mesire alanlarıyla doğa sever piknikçilerin gözdesi. Havanın tam da piknik havası olduğu dönemlerin hafta sonlarında bu bölge çok kalabalık oluyor. Hem piknik yeri bulmakta hem de aracınızı park etmekte zorlanabiliyorsunuz. Ama hafta içi gelirseniz ağaçlı, dereli ve çok huzurlu bir atmosferle karşılanıyorsunuz. Maşukiye’ye kendi piknik çantanızla gelip tahta masalar üzerine sofralar kurabiliyor, ya da ücretli tesislerde hazır kahvaltı – balık sofralarına oturabiliyorsunuz. Tercihiniz Sapanca ücretsiz piknik yerlerinden biri olacaksa Maşukiye Belediyesi’nin kontrolündeki Aygır Deresi, Maşukiye Şelalesi ve Kirazlı Yaylası mesire alanları ücretsiz. Masalı gördüğünüz tesisler ise ücretli olup fiyatlar da her işletmeye göre değişkenlik gösteriyor.
Sapanca’dan Maşukiye’ye ulaşım çok kolay. İlçe merkezinden kalkan minibüsler 11 kilometrelik mesafeyi yaklaşık 15 dakikada gidiyor. Kocaeli’nden gidiyorsanız 265 no’lu belediye otobüsünü kullanabiliyorsunuz. Özel araçla ulaşım rahat olmasına rağmen yaz dönemi gibi yoğun sezonlarda park sıkıntısı yaşayabiliyorsunuz.
{ad:0}1.030 dekarlık koca bir alana yayılan Sakarya İl Orman Tabiat Parkı’ndan Sapanca Gölü’nün manzarasını izleyebiliyor, çeşit çeşit ağaçlardan örülü yaprak çatılı doğasında sevdiklerinizle piknik yapabiliyorsunuz. Parkta barbekü alanları da var ve siz barbekü yapmasanız bile yapanların kokusu iştahınızı açıyor. Tahta masalarda kurduğunuz sofralar da ağaçlardan gelen kuş müziğiyle lüks restoranlardan alacağınız hazzı aratmıyor. Parkta uzun doğa yürüyüşleri ve kamp yapabiliyor, bisiklete binebiliyor, atla veya ATV ile gezebiliyorsunuz. İsterseniz park içindeki bungalovlarda da kalabiliyorsunuz. Tabiat parkı giriş ücreti Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirleniyor.
2024 ücretlerine ulaşamadık. Ücret değişiklikleri hakkında bilgi almak için takip edin.
Hem Sapanca’nın hem de Arifiye’nin sınırlarında bulunan tabiat parkı Sapanca’ya sadece 4 km mesafede. Tabiat parkına kendi aracınızla gidiyorsanız Arifiye – Sakarya Caddesi üzerinden ilerleyebilirsiniz. Toplu taşımayla gelmek isterseniz Sakarya – Sapanca arasında giden minibüslere binip Berceste Dinlenme Tesisi önünde inip 10 – 15 dakikalık bir yürümeyle tabiat parkına ulaşabilirsiniz.
Sapanca Gölü kadar mavi ve duru Poyrazlar Gölü. Üstelik gölün üzerinden de 150 türden fazla kuş ailesi uçuyor ve seyir teraslarından sırf onları izlemek bile güne doping yapıyor. Göl kıyısında tavşan, kaplumbağa gibi yaban hayatının sevimli hayvanlarıyla da karşılaşıyor, gölde balık avlayabiliyorsunuz. Tabii böylesine hareketli bir doğanın içinde piknik yapmak da sakin bir şölene dönüşüyor. Tabiatın güzelliği ve bol oksijenin iştah açma etkisiyle piknik masasındaki bir bardak çay bile hayatınızda içtiğiniz en güzel çaya dönüşebiliyor. Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’nda mangallı piknikler yapabiliyor, bisiklete binebiliyor, çadır kurabiliyor, yemyeşil yollarda uzun uzun yürüyebiliyorsunuz. Tabiat parkı giriş ücreti Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirleniyor.
Ücret değişiklikleri ile ilgili olarak takipte kalın!
Poyrazlar Gölü ile Sakarya kent merkezi arası 12 km. Tabiat parkına Adapazarı – Karasu yolunu takip ederek gidebilirsiniz. Parkın hemen önünde Karasu’dan gelen toplu taşıma araçlarının geçtiği bir durak bulunuyor. Otobüsle gelip bu durakta da inebilirsiniz.
Günübirlik bir keyif için muhteşem mola noktaları olan Sapanca piknik yerlerinin yanında uzun süreli ya da sadece hafta sonunu kapsayan bir doğa tatili için de Sapanca gezilecek yerler hakkında önceden bilgi alabilirsiniz. Sapanca konaklama önerileri ise çok çeşitli. Konfor ve fiyat açısından kıyaslayabileceğiniz onlarca Sapanca oteli, suyu şifalı termal Sapanca otelleri ve her mevsim lüks ve konfor sunan Sapanca villaları arasından seçim yapabilirsiniz.
{search:sapanca-romantik-oteller,Sapanca Romantik Oteller}