{ad:0} Şarköy’de yer alan Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Tepeköy ve Eriklice köyleri endemik bitki örtüleri ve tertemiz koyları ile dikkat çekmelerinin yanı sıra 6 bin yıla dayanan tarihi miraslarıyla koruma altına alınmış durumda. Bu köylerde yer alan 100’e varan tarihi yapılar restore edilmiş ve kültürel dönüşüm projesi başlatılmış.
Yakın bir dönemde, sadece bu maddede yer alan neden dolayısıyla bölgenin turistik kapasitesi ciddi anlamda artacak gibi duruyor. Çünkü Miras Yolu Projesi çerçevesinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Tepeköy ve Eriklice köylerinde yer alan eski ahşap evler, sokaklar, cami ve kiliseler, hamamlar ve manastırlar bu yapıların sahiplerinden herhangi bir bedel alınmadan restore edilecek olup bölgenin kültürel mirası olarak gösterilen ipekböcekçiliği gibi zanaatlar da tekrar canlandırılacak.
İstanbul’a yakın konumuyla günübirlik nefes alma adreslerinin başında gelen Uçmakdere; Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinden yapılma şarapları ve bölgede yer alan 10 anıt ağacının yanı sıra yamaç paraşütü gibi alternatif spora elverişli doğal yapısıyla da ekstrem seyahatleri sevenlerin tercihi.
Zeus’un oğlu Herakles’e adanan topraklar olarak dikkat çeken Eriklice, Şarköy merkezine 6 ilâ 7 kilometre mesafede. Eriklice’de yer alan tarihi kalıntıların arasında kale, kilise ve ayazma gibi gezilecek pek çok yer bulunuyor.
Şarköy’den Tekirdağ’a doğru ilerlediğiniz takdirde kıyı güzergâhı boyunca deniz manzarası size her daim eşlik edecek. Bu güzergâh, özellikle bisiklet ve motosikletçiler arasında da oldukça popüler. Bir tarafında orman, diğer tarafında deniz olan güzergâh boyunca özgürlük hissi bir an bile sizi bırakmadan pedal çevirmek müthiş hissettirecek.
Fotoğraf: kulturportali.gov.tr
Söz konusu deniz ve sahil olduğunda en büyük garanti olan Mavi Bayrak, Şarköy plajlarında sizi bekliyor. Mavi Bayraklı plajlarıyla ailecek keyifli vakit geçirebileceğiniz seçeneklere sahip olan Şarköy’de vaktin nasıl geçtiğini anlamanız çok zor.
Fotoğraf: trakyanet.com
Mâlumunuz, assolistler sahneye en son çıkar. Denizi ve şarabı ile meşhur olan Mürefte; Türkiye’nin ilk şarap müzesine sahip. Bu müzede şarapçılığa dair orijinal alet ve edevatlardan, şarabın geçmişten günümüze olan yolculuğunu görmeniz mümkün. Sahilinde minik bir meydan, upuzun bir iskele ve birbirinden güzel balık lokantaları bulunan Mürefte’de şarap tadımı yapabileceğiniz pek çok işletme de bulunuyor.