Türkiye'nin ilk Cittaslow, yani yavaş şehir unvanına sahip Seferihisar, doğal güzellikleri ve birbirinden güzel plajlarıyla görenleri büyülemeyi başarıyor. Ekmeksiz ve Akkum gibi plajlarıyla bilinen ilçe aynı zamanda tertemiz havasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak Seferihisar'ın bir de tarihi bir köyü var ki, dillere destan şirinlikte. Evet, bahsettiğimiz bu köy tabii ki meşhur Sığacık Köyü ve onun hakkında ne anlatsak az. Hadi gelin, yılın her mevsiminde ayrı güzelliğe bürünen bu köyü birlikte gezelim.
{facility:0}Sığacık aslında İzmir ilinde yer alan küçük bir köy. Seferihisar’a bağlı olması ve doğal güzellikleri sayesinde günümüzde en çok ziyaret edilen turistik bölgeler arasındaki yerini alıyor. Eğer biraz daha sakin ve kafanıza göre bir tatil yapmak isterseniz bahar aylarında veya belki kış başlangıcında ziyaret edebilirsiniz. Sığacık zaten harika ama bu mevsimlerde bir başka oluyor.
{ad:0}Konumu merkezi olduğundan ilk olarak Sığacık Kalesi'ne uğrayabilirsiniz. Limanın yanında bulunan kalenin geçmişi Selçuklular'a kadar gitse de çeşitli sebeplerden kale tekrar yapılmış. Rodos seferine hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ve Piri Reis'in önerisiyle Teos Antik Kenti harabelerinden getirilen taşlarla tekrar inşa edilmiş olan kale, Sığacık'ın sembolü konumunda. Sığacık da zaten bu kalenin surları içinde bulunuyor ve kale günümüzde bile bu şirin köyü korumaya devam ediyor.
Sığacık’ın bir cittaslow şehri olmasındaki en öncü sebep belki de sokakları olabilir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi için özel olarak yaptırdığı kalenin surlarından başlayıp sahile kadar uzanan bu sokaklarda yürürken, kendinizi rüyada gibi hissedebilirsiniz. Rengârenk çiçekler, Arnavut kaldırımları ve serin yaz rüzgarları size sürekli eşlik ediyor. Köşe başında az seste müzik çalan şirin bir mekana oturduğunuzda, yürümenin verdiği o tatlı yorgunluğu yavaş yavaş atmak bile sizi daha enerjik hissettirebilir. Türkiye’nin en sakin şehirlerini tanımak için Keşif Rehberi’mizdeki yazımızı okuyabilirsiniz.
Pazar günleri kurulan ve oldukça popüler olan Sığacık pazarı, çeşit çeşit ürünleriyle her yaştan insanı cezbediyor. Sığacıklı kadınların el emeği göz nuru ürünleri, evlerinde yaptıkları reçeller, turşular, yörede yetişen bitkiler, gıdalar bu pazarda satılıyor. Bol bol el açması börek, çörek ve içeceğin de satıldığı tezgahlarda alışveriş yapmak, yerel ürünler almak şart.
Teos Antik Kenti, Sığacık’ın tarihi olarak sahip olduğu en önemli yer desek pek de yanılmış olmayız. Antik kentleri gezmek yapılacaklar listenizin başında gelmiyorsa bile doğa yürüyüşü için tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem kökenleri M.Ö 1000 yıllarına kadar dayanan tarihe şahitlik etmiş olursunuz hem de birbirinden güzel fotoğraf kareleriyle gezintinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Dionysos Tapınağı gibi önemli bir yapı bizce ilginizi çekebilir. Ayrıca hala aktif olarak etkinliklerin düzenlendiği bir de antik tiyatronun yer aldığını belirtelim. Antik kent her gün 08:00-18:30 arası ziyaretçilerini ağırlıyor. Giriş ücreti ise 6 TL fakat müze kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz.
Fotoğraf: seferihisar.com
Seferihisar’a gelenlerin mutlaka uğramadan dönmediği Ekmeksiz Paljı, Sığacık içinde yer alıyor. Tabiat Parkı sınırları içinde yer alan plaj; yemyeşil bir doğada, akvaryumu andıran yapısıyla göz dolduruyor. Ancak şu an için orman yangınlarına önlem amaçlı kapalı olan plajda hiçbir işletme bulunmuyor. Doğanın kucağında, mis gibi bir denizde yüzmek için Ekmeksiz tam da yeri!
Daha çok Maden Koyu olarak bilinen ve Güneşköy Sitesi’nden gidilerek de ulaşılan bu plaj, sessiz, sakin ve huzur dolu bir deneyim sunuyor. Sitenin plajını da kullanabileceğiniz koyda, şezlong ve şemsiyeler sadece siteye ait. O yüzden yanınıza kendi şemsiyenizi almanız gerekiyor. Maden Koyu’na ayrıca sitenin ilerisinden oldukça bozuk bir yoldan da gidiliyor. O taraf tamamen bakir, hiçbir işletme yok ve denizi gerçekten nefis. İşte bizim size önerimiz kesinlikle bu bakir kısım, buraya gidin ve harika vakit geçirin!
Sığacık’ın bir diğer ünlü plajı olan Akkum Plajı, buz gibi ve tertemiz deniziyle her daim popüler olan yerlerden. Hem ücretsiz halk plajı hem de ücretli kısmı bulunan plajda belediye tarafından halka sunulan WC, soyunma kabini ve duş hizmeti de bulunuyor. Zaman zaman dalgalı olan Akkum’da deniz sefası kaçınılmaz.
Sığacıkta denize girilecek yerler bir hayli fazla fakat Teos Antik Kenti sınırlarındaki plajın zevki de bir başka! Zeytin ağaçlarının içinde, huzur dolu bir ortamda yer alan antik kent, yüzyıllara uzanan geçmişiyle, ziyaretçilerini adeta zamanda bir yolculuğa davet ediyor. Teos Antik Limanı karşısında upuzun bir sahil şeridi yer alıyor. Masmavi ve cam gibi berrak olan bu plajda denize girebilir, Sığacık'ın serin sularında bir mola verebilirsiniz.
Sığacık aslında günübirlik bile gezebileceğiniz küçük ve şirin bir köy. Bu yüzden çoğu yaz rotalarındaki gibi yamaç paraşütü, dalış, su sporları veya beş yıldızlı lüks otellerden bahsedemiyoruz. Fakat huzurdan, tarihten, canlılıktan ve güzellikten sayfalarca bahsedebiliriz. Sığacık kesinlikle sakin tatil anlayışı için uygun bir yer. Önemli yerlerini gezebilir, plajlarında yüzebilir ve güneşlenebilir, antik kentin atmosferinin tadını çıkarıp bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Yaz rüzgarlarının size dokunup esmesi bile başlı başına Sığacık’ın en güzel yanlarından biri. O yüzden sokaklarında şöyle bir yürüyün deriz. Tadını çıkara çıkara her yerini keşfedin.
Sığacık’ta pek çok kaliteli restoran bulunuyor. Bu restoranlarda geleneksel Ege yemeklerini en lezzetli şekilde bulabilirsiniz. Samsades, ekmek dolması, nohutlu mantı ve pek çok balık çeşitleri buna dahil. Ayrıca kaliteli serpme kahvaltılar yapabileceğiniz işletmeler de mevcut. Otellerin de çoğu kaliteli yemek servisi yapıyor. Yanı kısacası Sığacık’ta mekan tercihinizi geniş tutup bir çok farklı lezzeti tadabilirsiniz. Daha organik ve köy usulüyle hazırlanmış öğünler için de bölgenin ara sokaklarındaki köklü işletmeleri deneyebilirsiniz.
İzmir-Sığacık arası mesafe yaklaşık 50 km. Yani özel aracınızla yaklaşık 1 saat içerisinde doğa harikası bu bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Yollar da hiç karmaşık değil; İzmir-Çeşme güzergahında giderken Sığacık tabelalarını görmeye başlayacaksınız. Yapmanız gereken tek şey bu tabelaları takip etmek oluyor. Eğer toplu taşımayı kullanmak isterseniz de İzmir otogarından kalkan Sığacık otobüslerini kullanabilirsiniz. Ayrıca 985 numaralı ESHOT otobüslerinin de Üçkayalar-Seferihisar arasında ulaşım sağladığını ekleyelim.
Hem köy hayatı hem de deniz sefası deneyimi sunan ve buraya gelen herkesi kendine hayran bırakan Sığacık, sadece İzmirlilerin değil, tüm Türkiye’nin çok sevdiği yerlerden. Ege mutfağından lezzetler tadabileceğiniz, çiçek kokan sokaklarında cumbalı konaklar eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz Sığacık, kesinlikle keşfedilmeye değer. Birbirinden güzel Sığacık otellerini öğrenmek için Neredekal.com'un listelediği otel sayfalarından kendinize uygun otelleri seçebilir, fiyat ve kategori karşılaştırması yaparak en iyi oteli bulabilirsiniz. {search:sigacik-otelleri,Sığacık Otelleri}