Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Selanik'te Görülmesi Gereken Yerler

Selanik'te Görülmesi Gereken Yerler

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 01 Mart 2016 - 17:35
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024 - 10:18
Selanik'te Görülmesi Gereken Yerler

Tarihi, kültürü ve mimarisi ile Selanik, Avrupa’nın en huzur verici noktalarından biri. Yunanistan’ın şirin kenti Selanik, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olması nedeniyle de, bizler için ayrı bir öneme sahip olmuştur her zaman. İlk başta bir Avrupa şehrinde değil de, kendinizi İzmir’de hissetmeniz mümkün. Doğal yapının bozulmamış olması ise Selanik’in güzelliğine güzellik katmış. Şehrin içerisinde rahat bir nefes alabiliyor, İzmir Kordon’u andıran sahil kenarında yürürken içinizi bir mutluluk kaplayıveriyor. 500 yıl boyunca Osmanlı’ya bağlı kalan Selanik’e geldiğiniz zaman, ilk olarak keşfetmeniz gereken noktaları sizler için sıraladık.

{ad:0}

Atatürk’ün Evi

Atatürk'ün Evi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu ev, Selanik’teki ilk duraklarınızdan biri olmalı. Ülkemiz açısından büyük bir manevi değere sahip olan bu ev, modern müzecilik anlayışı altında ziyarete açık durumda. Atatürk Evi Müzesi, Eski Şehir’de, Aya Dimitraya Mahallesi’nde, Apostolu Sokağı’nda, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun içerisinde yer alıyor. Müzeyi Pazartesi günleri hariç, 10.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Aristotelous Meydanı

Selanik’in en hareketli yeri Aristotelous Meydanı. Şehrin tam merkezinde bulunan bu meydan, neredeyse tüm şehri etrafında toplamış gibi bir izlenim bırakıyor. Aristotelous Meydanı’ndan denize doğru uzanan, trafiğe kapalı bir cadde var. Cadde üzerinde ise pek çok mağaza ve kafe bulunuyor. Meydanın ara sokaklarına girdiğinizde, karşınıza irili ufaklı dükkanlar, tavernalar ve balık pazarı çıkacak. Yunanistan’da kriz var deyip duruyorlar ama bütün mekanlar tıklım tıklım dolu. Anlamadık gitti.

Paralia

Paralia

Paralia bölgesi İzmir Kordon’a oldukça benziyor. Şehrin kalbinin attığı bir bölge olan Paralia’da, kafeler, restoranlar ve eğlence mekanları yer alıyor. Görüntü itibariyle neredeyse Kordon’un ikizi sayılabilecek nitelikte olan Paralia bölgesinde akşamüstleri yapılan yürüyüşler de bir hayli keyifli oluyor. Selanik’e gittiğinizde gününüzün küçük bir kısmını Paralia bölgesine ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Beyaz Kule (Lefkos Pirgos)

Paralia’nın sonuna kadar yürüdüğünüzde karşınıza Beyaz Kule çıkacak. Osmanlı döneminde, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olan Beyaz Kule, 1912 yılında yapılan Balkan Savaşları sonucu Yunanların eline geçmiş. O tarihlerde sembolik bir vaftiz töreniyle beyaza boyanan Beyaz Kule, ismini de buradan almış. Zamanla eski rengine geri dönen Beyaz Kule, şimdilerde müze olarak ziyarete açık durumda. Pazartesi günleri haricinde 08:30-15:00 saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz.

Yedi Kule (Eptapytgio)

1431 yılında Osmanlı Devleti tarafından kent surlarının içerisine yaptırılan Yedi Kule, akropolün en yüksek noktasında, kent surlarının kuzeydoğu köşesinde yer alıyor. O dönemlerde Zincirli Kule ismiyle anılan Yedi Kule, 1980-89 tarihleri arasında hapishane olarak kullanılmış. Günümüzde açık hava müzesi haline getirilen Yedi Kule, şehrin en yüksek noktasında bulunması nedeniyle, harika bir panoramik manzaraya sahip. Kulenin hemen girişinde Osmanlı tuğrası ve kitabesi yer alıyor aynı zamanda.

Aziz Dimitrios Kilisesi

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Aziz Dimitrios Kilisesi, Bizans’tan günümüze gelen en önemli eserlerden biri. Şehit olan Aziz Dimitrios’a ithafen Roma hamam kalıntılarının üzerine inşa edilen Aziz Dimitrios Kilisesi, 1493 yılında Osmanlılar tarafından camiye çevrilmiş. Kasimiye Cami olarak anılan kilise, 1949 yılında Ortodoks kilisesi olarak ibadete açılmış. Aziz Dmitrios Kilisesi’ni her gün 08:00-22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Rotonda

Selanik’in en eski ve en ihtişamlı yapılarından biri olan Rotonda, Atatürk’ün Evi’nin aşağı caddesinde, Dimitriou Gounari ile Filippou sokaklarının kesiştiği noktada yer alıyor. İsmini dairesel şeklinden ötürü alan Rotonda, Roma İmparatorluğu’nun şehirdeki sarayının güneydoğu kısmındaki önemli parçalarından biriymiş. 379-395 yıllarında kiliseye dönüştürülen Rotanda, 1523-1591 yılları arasında Selanik’in katedrali olarak hizmet veriyormuş.

Kamara (Galerius Kemeri)

Kamara

Selanik’te en çok bilinen ve burada yaşayan insanların buluşma noktası olan Kamara, 299 yılında Selanik’i başkent yapan Sezar Galerious’u onurlandırmak adına yaptırılmış. Dimitriou Gounari ile Egnatia sokaklarının kesiştiği yerde bulunan Kamara, Selanik gezinizde görmeniz gereken yerlerden biri. Günümüzde yalnızca bir bölümünün ayakta kalabildiği Kamara, şehrin ortasında bulunan oldukça görkemli bir yapı.

Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen tarihi eserlerin sergilendiği müze, 1962 yılında kurulmuştur. Yunan modern mimari akımının da bir örneği olan müzedeki koleksiyon 6 kategoride sergileniyor. "Tarih öncesi Makedonya", "Şehirlerin doğuşuna doğru", "Makedonya, yedinci yüzyıldan yani İsa’dan sonraki dönemden antik çağa kadar" gibi bölümleri ile zengin bir koleksiyon sunan müzede Derveni krateri, Arpokratisin heykeli (M.Ö. 2.yüzyıl), Agia Paraskevi’de bulunan Makedon mezar antının mermer kapısı gibi önemli eserler vardır.

Vlatadon Manastırı

Vlatadon Manastırı

Selanik'te gezilecek yerler arasında meşhur Vlatadon Manastırı da var. Kayalı ve yokuşlu bir alanda yer alan manastır, bugüne kadar sağlam bir şekilde korunmuş Bizans manastırlarından biridir. 14. yüzyılda kurulan Vlatadon Manastırı kentin Eptapirgiou sokağındadır. 

Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimizi de inceleyin!

Yorumlar

salih özkanay 
11.11.2016
Neredekal.com bültenlerini keyifle takip ediyorum. Bu güzel ve keyifli şehri iki kere gezme şansım oldu. Gerçekten düzenli ve temiz bir şehir. Ayrıca Ata’mızın doğum yeri olması vesilesiyle gezmemiz ve görmemiz gereken yegane yerlerden bir yer diye düşünüyorum. Teşekkürler.
ayhan turhal 
30.10.2016
Bütün Avrupa’yı ve uzak yerleri gezdik, nasıl olsa yakın, ne zaman olsa gideriz diye maalesef burnumuzun dibindeki, Atatürk’ün doğup büyüdüğü, bizim için ayrı bir önemi olan bu güzel şehri gezemedik. Verdiğiniz bu güzel bilgilerden sonra gitmek farz oldu. Artık en yakın fırsatta hedefimiz Selanik ile birlikte Gümülcine, Dedeağaç, Kavala gibi şehirler. Teşekkürler. Ayhan Turhal.
mehmet 
06.03.2016
Teşekkür ederiz bu güzel hizmetiniz için.