Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Kış Kampı Hakkında Her Şey ve Sınırları Zorlayacak Kamp Rotaları

Kış Kampı Hakkında Her Şey ve Sınırları Zorlayacak Kamp Rotaları

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 23 Şubat 2015 - 17:31
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024 - 11:15
Kış Kampı Hakkında Her Şey ve Sınırları Zorlayacak Kamp Rotaları

Kış kampı, doğa severler için benzersiz bir deneyim sunar. Soğuğun ve karın hüküm sürdüğü bu mevsimde, doğa ile baş başa kalmanın heyecanı ve huzuru bir başka. Bu blog yazısında, kış kampının nasıl bir deneyim olduğunu, nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve sınırları zorlayacak bazı muhteşem kamp rotalarını keşfedeceğiz.

{ad:0}

Güneşin erken battığı, gecelerin uzun ve sessiz olduğu kış günlerinde, kamp yapmak için ekstra hazırlık ve dikkat gerektiriyor Sıcak tutacak giysiler, uygun kamp malzemeleri ve doğru beslenme, kış kampının olmazsa olmazlarıdır. Ancak tüm bu zorlukların ötesinde, kış kampı sizi doğanın en saf haliyle buluşturuyor.

Bu yazıda, kış kampı yaparken unutmamanız gereken temel bilgileri, güvenlik önlemlerini ve sizi sıcak tutacak ipuçlarını bulacaksınız. Ayrıca, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından seçtiğimiz, nefes kesen kış kampı rotalarını da keşfedeceğiz. Bu rotalar, sadece cesur ve macera tutkunu kampçılar için değil, aynı zamanda doğanın güzelliklerini yeni keşfetmeye başlayanlar için de ideal.

Soğuk havanın verdiği enerjiyle, kışın kalbinde doğayla iç içe bir maceraya hazır mısınız? O zaman, kış kampının büyülü dünyasına adım atalım ve bu eşsiz deneyimin sınırlarını zorlayalım.

Kış Kampı Yapacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kış kampı, doğanın karla kaplı büyüleyici manzaralarını keşfetmek ve mevsimin sessiz güzelliğini deneyimlemek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Ancak, bu maceraya atılmadan önce dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay var. Soğuk hava koşulları, kar yağışı ve değişken hava durumu tahmin edebileceğiniz üzere kampçılar için ekstra hazırlıklar ve önlemler gerektiriyor. Dikkat edilmesi gerekenleri paylaşıyoruz.

Kış Mevsimi ve Doğa

Kış mevsimi, doğadaki hayvanların aktif olarak yiyecek ve barınak arayışında oldukları bir zaman. Bu yüzden kış kampına gideceğiniz bölgede yaşayan canlılar hakkında bilgi sahibi olmanız büyük ölçüde önem taşıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tilki, ayı, domuz ve kurt yaşıyor. Bu canlılar size zarar vermeseler de çadırınızdan eşyalarınızı alıp götürebilirler. Doğada yaşayan canlıların bulunduğu alana gittiğinizde yiyecekleriniz başta olmak üzere pek çok açıdan savunmasız kalabilirsiniz. Şöyle düşünün ki aslında bizler onların yaşam alanlarına misafir oluyoruz. Böyle düşündüğümüzde hem gittiğimiz bölgedeki canlıları anlamamız ve onlara karşı nasıl davranmamız gerektiği konusunda bilinçli olmalıyız. Hal böyle olunca kış mevsiminde sağlıklı bir kamp deneyimi elde etmek için gerekli tedbirleri almalıyız. Özellikle çadırınızın yırtılması veya deforme olması, hipotermi veya çığ gibi tehlikeler kış kampını olumsuz yönde etkileyebilir.

Çadır Seçimi

Kış kamplarında çadırınız rüzgara ve soğuğa dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Hiçbir çadır tam olarak ideal bir yalıtım sağlamasa da iç ve dış tentesinin, fermuar uçlarının dayanıklı olması önemli. Çadırınızın pollerinin de sağlam ve bükülmeyen bir yapıda olması gerekiyor. Kazıkların toprak altında zarar görmemesi için kalın olmasına ve kurulum aşamasında gergin bir biçimde durmasına dikkat edin. Çadırdayken içeride hava akımının olması uyku kalitesi ve konfor açısından oldukça önemli. Bu nedenle seçtiğiniz çadırın beklentinizi karşılayabilecek özellikleri bünyesinde barındırmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Kış kamplarında her zaman acil durumları göz önüne alarak, içinden kolay çıkabileceğiniz ve pratik bir şekilde toplayacağınız ürünlere yönelebilirsiniz.

Çadır Pozisyonu

Kamp için gittiğiniz mevsim koşullarına göre çadırı konumlandırmanız, maksimum fayda sağlamanız açısından oldukça önemli. Uygun bir konum belirleyerek sabah güneşten korunabilir ve ideal güneş alma dengesini sağlayabilirsiniz. Soğuk kış günlerinde daha fazla üşümemek için göl ve deniz kenarlarından uzak durmayı unutmayın. Daha iyi bir deneyim için su kaynakları ile aranızda 5-10 dakikalık yürüyüş mesafeleri bırakabilirsiniz. Kış kampında karlı yüzeyi kürek yardımı ile temizlemek iyi bir fikir olmayabilir. Bunun yerine çadırı kuracağınız zemini ayaklarınızla ezmek, yalıtım sağlamak açısından çok daha iyi bir yöntem olacaktır. Çadır kurarken en çok yapılan hatalardan biri ağaç altını tercih etmek oluyor. Ağaçlarda biriken kar kütleleri çadırın üzerine düşerek risk oluşturabilir. Olası tehlikeleri önlemek adına çadırınızı daha açık alanlara kurabilirsiniz.

Kıyafet ve Ekipman

Kampta kullanacağınız kıyafet ve ekipmanlar her mevsimde son derece önemli. Fakat soğuk kış aylarında daha fazla dikkat edilmesinde fayda var. Kampçılar tarafından en pratik ve sağlıklı görünen yöntem üç katmanlı giyim olarak geçiyor. Bu giyim şeklinin mantığı şu şekilde; teniniz üzerine giyilen ilk katman ısı yalıtımı özelliğine sahip termal bir içlik olmalı. Bu sayede ilk katman vücut ısınızı korumanızı sağlıyor. İkinci katman yarım veya tam fermuarlı, bilekleri ve belleri lastikli bir polar. Bu katman termal içlikten sızan ısıyı vücuttan uzaklaştırmadan muhafaza ediyor. Üçüncü katman ise rüzgar ve yağışa dayanıklı, ısı geçirmeyen bir mont. Soğuğa karşı korunmak için bahsetmiş olduğumuz üç katmanlı giyim şekli her koşulda en iyi seçenek olacaktır. Özellikle giysileriniz tam fermuarlı olursa daha rahat edeceğinizi söylemek mümkün. Bu sayede kamp alanındaki aktifliğinize göre giy-çıkar işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Ayrıca giysi tercih ederken özellikle doğada yeşil ve beyaz gibi renklerden uzak durmanız çok daha fark edilebilir olmanız açısından önemli. Bu sayede acil durumlar karşısında görünebilir olabilirsiniz.

Kış kampında bere, atkı ve eldiven olmadan soğuk alanlarda kampa gitmek hipotermi riskinizi önemli ölçüde arttırır. Eldiven olarak parmaksız kalın eldivenleri seçebilirsiniz. Tek amaç doğada eldivenlerinizi çıkarmadan ellerinizi rahatça kullanabilmek olduğu için kalın yapılardan kaçınmanızda fayda var. Kış kampı malzemeleri listesinde giyim dışında diğer önemli bir konu olan uyku tulumunu kış kampı şartlarına uygun olarak tercih etmelisiniz. Uyku tulumu alırken üzerine yazan maximum ve minimum sıcaklık derecelerine dikkat ederek satın alabilirsiniz. Önlem olması açısından cepte taşıyabileceğiniz ısıtıcıları da alacaklar listesine ekleyebilirsiniz. Son olarak kamp yapacağınızda gerekli olan ekipmanları derlediğimiz Kamp Malzemeleri Listesi adlı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ulaşım ve Erzak

Kış kampına aracınızla gitmeyi planlıyorsanız aracın antifriz oranını ve kar lastiklerini kontrol etmeniz güvenlik açısından fazlasıyla önemli. Aksi takdirde motor bozulması veya aracın saplanması gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Gideceğiniz bölgenin yol durumuna ve hava şartlarına bir gün öncesinden de bakmayı ihmal etmeyin. Kış şartlarında hava durumu beklenmedik şekilde değişim gösterebilir. Eğim ve tümsek yoğunluğuna göre lastiklerinizde zincir de bulundurabilirsiniz. Araçta uygun yeriniz varsa yedek bir lastik de kurtarıcı olabilir.

Kış aylarında kampa giderken sağlıklı, doyurucu, uzun ömürlü ve kolay muhafaza edilen ürünlere odaklanmak isteyebilirsiniz. Kış aylarının en önemli avantajı sıcak olmadığı için birçok besinin daha uzun süre saklanması. Et ve benzeri ürünler kış kamplarında oldukça tercih ediliyor. Kış aylarında doğada aç kalan hayvanların dikkatini çekmemek adına yemeklerinizi pişirdikten sonra kısa sürede tüketmeniz önemli. Sıvı ihtiyacınızı zor bir durumla karşı karşıya kalmadıkça kar eriterek gidermeyin. Bunun nedeni, karın içerdiği mineral seviyesinin normal içme suyundan daha az olması. Tek seferlik bir sorun olmayabilir fakat devamlı olarak tüketirseniz midenizde olumsuz etkiler yaratabilir. Aynı zamanda kış aylarında vücudunuz ısısını korumak için fazlasıyla suya ihtiyaç duyar. Ayrıca buharlaşma ve hareket anında da hızlı sıvı kaybedersiniz. Bu yüzden kar yememek ve eritip içmemeye özen göstermelisiniz.

  • Karlı havalarda ağaç altına çadır kurmaktan kaçının.
  • Rahat bir şekilde kullanabileceğiniz eldivenler tercih edin.
  • Tuvalet ihtiyacınızı uyku tulumuna girmeden önce giderin. Aksi takdirde uyku halinde idrar birikeceğinden vücut sıcaklığında düşme meydana gelebilir.
  • Gece yatmadan önce ateş başında iyice ısının ve hareket edin. Sonrasında uyku tulumuna girdiğinizde sahip olduğunuz ısı içeride kalacağından üşüme riskiniz azalır.
  • Uyku tulumuna girdikten sonra çıkmamaya özen gösterin ve fermuarlarınızı tam kapatın.
  • Uyku tulumunuzun boyunuza göre olmasına dikkat edin.
  • Uyurken çadırınızın dış tentesini kapatabilirsiniz fakat havalandırmayı açık bırakın.
  • İçeride gaz lambası veya mum gibi aydınlatma araçlarını açık bırakmayın.
  • Doğal su kaynaklarına çok yakın yerlere kamp kurmayın.
  • Mümkün olduğu kadar az rüzgar alan yerleri tercih edin.
  • Çoğu dal ve odun parçası ıslak olacağından ateş yakmakta zorlanabilirsiniz. Bunun için kamptan önce bir ateş kutusu hazırlamanızda fayda var.
  • Islak odunları yaktığınız ateşe atmadan önce iyice ısıtın.
  • Eksi derecelerin altında suya düşerseniz, vakit kaybetmeden ıslanan giysilerinizi çıkarın ve yardım hatlarından destek isteyin. Özellikle ayakların su içerisine girmesi ve sonra uzun süre kara temas etmesi, hipotermiyi beraberinde getirecektir.
  • Elektronik eşyalarınızı sıcak tutun. Özellikle telefonunuza dikkat edin.
  • Ateşinizi mümkünse söndürmeyin, orta seviyede yanmaya devam etsin. Ateş çevredeki hayvanları uzak tutacaktır.
  • Hayvanların, özellikle tilkilerin eşyalarınızı götürmesine önlem olarak her şeyi çadırın içerisinde tutun.

Ayrıca Bir İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler listesini de keşfedebilirsiniz.

Kış Kampı İçin En Ekstrem Rotalar

Yukarıda bolca kış kampı hakkında hap niteliğinde bilgileri verdikten ve aklınıza bir şekilde kışın kamp yapmak girdiğine göre o zaman yazının devamını da okumalısınız. Son dönemlerde kamp yapmak oldukça popüler. Ayrıca konaklama açısından da düşük maliyetli bir tatil. Kış kampı deyince kimileriniz bundan biraz çekinecek ama yanınızda profesyonel birinin olması kış kampının daha kolay geçmesine neden olacaktır. Ehh birazda cesaret istediğini de söyledikten sonra gelin size kış kampı nerede yapılır sorusunun cevabına bakalım;

Aladağlar (Kayseri, Niğde, Adana)

Kış kampı dendi mi akla ilk gelen yerlerden biri Niğde'de bulunan Aladağlar Milli Parkı'dır hiç şüphesiz. Bölge Kayseri, Niğde ve Adana illeri sınırları içerisindedir. Burası yılın neredeyse 10 ayı bembeyaz bir örtüyle kaplı. Aladağlar'a kar yağması için kış mevsiminin, karın yerden kalkması için ise yaz mevsiminin gelmesine hiç gerek yok. Demirkazık Köyü civarında kış kampçılığı yapabilir, minik doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz. Biraz riskli bir rota olduğunu hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Saklıkent (Antalya)

Dört mevsimi bir arada yaşayabileceğiniz bir harikalar diyarı düşleyin. İşte o düşlediğiniz yer hiç şüphesiz ki burası. Antalya'da bulunan Saklıkent Kayak Merkezi, hem kış kampı yapabileceğiniz hem de aşağılara inip denize girebileceğiniz bir düş rotası. Düşünün bir kere; sabah erkenden kalkıp, karların arasında enfes bir kahvaltı yapıyor, belki sonrasında biraz kayıyor, yorgunluğunuzu ise Akdeniz'in serin sularına bırakıyorsunuz.

Dilerseniz, Türkiye'nin En Popüler Kayak Merkezleri listesini de keşfedebilirsiniz.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Kızlar Sivrisi (Antalya)

Batı Toros Dağları'nda bulunan Beydağları'nın en yüksek zirvesi Kızlar Sivrisi Antalya'da bulunuyor ve kış kampçılığı için oldukça uygun bir bölge. Çamkuyu Yaylası ise burada kamp kurabileceğiniz en ideal yer. Elmalı – Finike minibüslerine binerek buraya ulaşabilirsiniz. Yolun uzunluğu ise yaklaşık 14 km. Yaz aylarında taksiyle de ulaşmak mümkün Kızlar Sivrisi'ne ancak kışın minibüs tercih etmeniz daha akıllıca bir hareket olur.

{search:elmalı-otelleri,Elmalı Otelleri}

Kılıçkaya (Sakarya)

Karlarla kaplı muazzam bir manzara sizi bekliyor olacak burada. Sakarya'da bulunan Kılıçkaya, Taraklı ilçesine bağlı Doğancıl Köyü yakınlarında bulunuyor. Bölge çok fazla kar aldığından kış kampı için fazlasıyla ideal. Farklı güzellikleri bir arada sunan Kılıçkaya, bu iş için daha az risk barındırdığından, burayı gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliriz. Zira orman kaybolamayacağınız kadar küçük.

{search:sakarya-otelleri,Sakarya Otelleri}

Davraz Dağı (Isparta)

Eğer biraz heyecan arıyorsanız, Isparta'da bulunan Davraz Dağı tam size göre. Dağda çığ riskinin yok denecek kadar az olması, burayı kış kampçılığı için güvenli kılıyor. Davraz Dağı, kış kampçılığı eğitimi için de pek çok kişinin ziyaret ettiği bir yer aynı zamanda. Davraz Kayak Merkezi'ndeki tesislerin bulunduğu bölge kamp için ideal. Otellerin arka tarafındaki düzlüklerde gönül rahatlığı ile kamp kurabilirsiniz. Yok ben kışın etkisini iliklerime kadar hissedeceğim diyorsanız, daha yüksek rakımları da tercih edebilirsiniz. Ancak ekipmanlarınızın sağlamlığından emin olun.

{search:isparta-otelleri,Isparta Otelleri}

Cehennem Şelaleleri (Kırklareli)

Kışın bembeyaz bir coğrafyanın içine gizlenmiş bir vaha misali Cehennem Şelaleleri. Kırklareli il sınırları içinde bulunuyorlar. İstanbul'a yakınlığı büyük bir avantaj. Kışın yer yer donan şelaleler, insana tanımlayamayacağı bir huzur veriyor. Böylesine bir yerde kış kampı yapmak ise unutulmaz bir deneyim olacak. Yalıköy civarı kamp için tercih edilebilir. Ancak Yıldız Dağları'nın soğuğu malum, soğuk iyice bastırmadan çadırları kurmakta fayda var.

Sülüklü Göl (Bolu)

İşte macera dolu bir başka rota daha. Bolu il sınırları içerisinde yer alan Mudurnu Sülüklügöl, yaz&kış sunduğu manzaralarla, doğaseverlerin yegane adreslerinden biri. Kışın gölün etrafında kamp kurmak oldukça zevkli. Sabahları çadırdan çıkıp, karla kaplı ormanın içinde yürüyüş yapmak ise insanın ruhunu arındırması için birebir.

{search:mudurnu-otelleri,Mudurnu Otelleri}

Hasan Dağı (Aksaray)

Bir zamanlar burada yaşayan halka büyük bir korku yaşatan Hasan Dağı, Aksaray'ın önemli yüksek dağlarından biri. Bölgenin 3 önemli volkanik dağından biri olan Hasan Dağı, kışın öyle güzel manzaralar sunuyor ki, görmeden ölmeyin diyebileceğimiz türden. Kış aylarında dağın eteklerinde kamp kurmak ise hem macera dolu, hem de bir hayli keyifli.

Bolkar Dağları (Niğde)

Niğde'de bulunan Bolkar Dağları, kış kampçılığı için en uygun yerlerden. Buraya doyumsuz kış manzaraları hakim. Karlarla kaplı dağların düzlükleri kamp için ideal. Özellikle Karagöl'ün kenarlarında unutulmaz bir kış kampçılığına imza atabilirsiniz. Yazın göl kenarı biraz kalabalık ancak kışın dağcılardan başka kimse yok. Meydan'dan yapacağınız 1 ya da 1,5 saatlik yürüyüşle bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Kamp için bir başka alternatif olarak Çinili Göl civarını da tercih edebilirsiniz. Her ikisinin de manzarası şahane.

{search:nigde-otelleri,Niğde Otelleri}

Levent Vadisi (Malatya)

Burası henüz keşfedilmemiş rotalardan biri. Malatya il sınırları içerisinde bulunan Levent Vadisi, kış kampçılığı için oldukça uygun bir bölge. Kışın pek kar olmuyor ama vadinin tepeleri için aynı şeyi söylemek güç. Kamp için en elverişli bölge ise Kozalak Köyü ile Karadağ Tümülüsleri'nin olduğu kısımlar.

Zigana (Trabzon, Gümüşhane)

Burası sanki bir masal diyarı misali… Kara gömülü, bazılarının yalnızca çatıları görünen muhteşem manzaraya sahip evler var. Gümüşhane il sınırları içerisinde yer alan Zigana, daha çok Trabzonlu doğa severlerin kamp kurmak için uğradıkları bir bölge. Zigana Kayak Merkezi'ndeki tesislere yakın bölgeler, kış kampçılığı oldukça ideal. Civardaki yaylalara doğru keyifli bir yürüyüş yapmak da cabası.

Erciyes Dağı (Kayseri)

Hepimizin kayak merkezi olarak bildiği Kayseri il sınırları içindeki Erciyes Dağı 3917 metrelik yüksekliğiyle kışın kamp yapmak için ideal dağlarımızdan biri. Dağcılar arasında 'Çobanini' olarak adlandırılan kamp alanı, yaz-kış tüm kamp severlerin ilgisini çekiyor. Bu bölge ayrıca zirve tırmanışı için gelen dağcıların da kamp alanıdır. Yaklaşık 3.000 metre rakımda yer alan bu bölgeye ulaşım için Erciyes Kayak Merkezi'nden kamp yükünüzle yaklaşık 4-5 saatlik yürüyüş yapmalısınız. Zamanınız değerli ise telesiyej ile (Zümrüt) son noktasında inip 1 saatlik yürüyüşle kamp alanına ulaşabilirsiniz.

{search:erciyes-otelleri,Erciyes Otelleri}

Kapadokya (Nevşehir)

Adı neredeyse hiç geçmiyor olsa da kış kampı yapmak için ideal olan yerlerden biri hiç şüphesiz Kapadokya'dır. Nevşehir il sınırları içerisinde kalan bu bölge özellikle turistlerin yoğun uğrak yeri olmasına rağmen kış kampı için de tercih edilecek yerden biri. Ancak çoğu bölgeye giriş ücretli olduğu için uygun yer bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kamp yapmak için Red Valley'i tercih etmenizi öneririz. Kamp alanına ulaşım için Nevşehir il merkezinden Göreme'ye geçebilirsiniz.

Kapadokya Balon Turu Hakkında Bilmeniz Gerekenler içeriğimizi de keşfedebilirsiniz.

{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

Işık Dağı (Ankara)

Ankara'nın Kızılcahamam ilçe sınırları içerisinde kalan Işık Dağı özellikle başkente yakın olması nedeniyle pek çok kampçı tarafından tercih ediliyor. Işık Dağı bölgesinin en yüksek noktası 2034 metredir ve üzerinde televizyon vericisi bulunuyor. Işık Dağı'na yakın mesafede ayrıca Karagöl var ve bu bölge de kamp için ideal. Işık Dağı kamp alanına araçlarla ulaşım mümkün. Ankara'dan Çankırı Çerkeş otobüslerine binerek, Işık Dağı sapağında inip, güney istikametine 1 saatlik yürüyüşle kamp alanına ulaşabilirsiniz.

{search:kizilcahamam-otelleri,Kızılcahamam Otelleri}

Yorumlar

Sani yarar 
25.02.2015
Merhaba, elinize sağlık, güzel kareler. İnşallah gider gezeriz.
doga net 
25.02.2015
Günümüz teknolojileri hızla gelişirken fark etmeden bizi de bağımlı hale getirmekte. İnsan yaşantısı içerisinde daha az harekete sebep olduğunu fark etmeliyiz. Daha az hareket halinde olmamız doğa sporları ve spor yapmamamız artık sağlığımızı tehlikeye atıyor. Az hareketlilik yeni bir hastalık türünün doğmasına neden oldu. Sporun insan sağlığına nasıl bir fayda sağladığı şüphesiz. Son dönemlerde hareket azlığı yaşadığınızı fark ettiyseniz sizlere doğa sporlarını tavsiye edebiliriz. Standartlara ve günümüz şartlarına bağlı kalmadan sıra dışı bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Adrenalinin yüksek olduğu, sporla iç içe, sıra dışı deneyimler yaşayacağınız bol aktiviteli programlar öneriyoruz. dogadayiz.net
Editor 
24.02.2015
Çok yapmak isterdim. Üniversitedeyken dağcılık kulübüne gitmemek, \"keşke yapsaydım\" dediğim tek şey. :) Üstelik Uludağ Üniversitesi de en iyi dağcılık kulüplerinden birine sahip! Vardır elbet bir sebebi... :)