Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Şirince Nerede, Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?

Şirince Nerede, Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 08 Haziran 2024 - 14:58
 • Son Güncellenme: 10 Haziran 2024 - 06:40
Şirince Nerede, Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?

2012’de Maya kehanetine inananların gözünde bir kurtuluş köyüne dönüşen Şirince köyü, İzmir Selçuk rotası üzerinde ilerlerken "hadi gidelim" dedirtip akıl çelen yerlerden. 2012’nin 21 Aralık tarihine kadar ismi dünyada bolca zikredilirken, 22 Aralık’ta "kıyametin kopmamasıyla" hayal kırıklığına uğratan köy bizim için hala memleketin en güzel köylerinden. Bu yazımızda Şirince gezilecek yerlere yakından bakıyoruz.

{facility:0}

Şirince’yi şirin yapan içinde gezinirken hissedeceğiniz atmosfer. Muhtemelen bu şirinliğe nazar değmesin diye konulmuş olsa gerek, bir önceki adı da 'Çirkince' imiş. Restore edilmiş köy evleri arasına serpilmiş yeşillikler, evleri kucaklar gibi sarmış rengarenk çiçekler ve pencerelerden içeri sızan bonkör oksijeniyle kafa dinleten köy, özellikle bahar aylarında daha bir güzel. İster geçerken uğrayın, ister gitmişken evlerinde birinde kalın. Biz diyoruz ki Şirince’yle bir vakit mutlaka tanışın.

{search:sirince-otelleri,Şirince Otelleri}

Şirince Nerede?

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinin kırsal mahallelerinden biri. İzmir Selçuk’a mesafesi 8 km, fakat dağ yoluna tırmanacağınız için 8 dakikada gidilir gibi düşünmeyin. Bulunduğu lokasyon Efes Antik Kenti (12 km) ve Kuşadası (30 km) gibi popüler turizm rotasında olduğu için yol üstü bir uğrak noktası olarak değerlendiriliyor genellikle. Ama otantik köy dokusundan hoşlanan ve baş başa sessiz bir tatil geçirmek isteyen romantikler için de ideal bir tercih olabiliyor. 

{ad:0}

Şirince'nin Tarihi

Şirince gezilecek yerler

Şirince'nin isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, "çirkin" anlamına gelen "Çirkince" kelimesinden türediği tahmin ediliyor. Köyün en eski binası, 1856 yılında inşa edilen Aziz Dimitrios Kilisesi. Şirince'nin tarihi ile ilgili bilgiler oldukça sınırlı olsa da bölgeyle ilgili eski kaynaklarda, Şirince'nin bulunduğu alanın "Dağdaki Efes" olarak adlandırıldığı görülüyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şirince, 1800 haneden oluşan bir Rum köyü haline gelmiş ve zeytincilik, incir üretimi ve şarapçılık ile ün kazanmıştır. 1922 yılında gerçekleşen nüfus mübadelesi ile Şirince'deki Rumlar, Yunanistan'a göç etmek zorunda kalmıştır ve bu göçten sonra da köy boş kalmıştır. 1924 yılında ise Balkanlardan gelen göçmenler Şirince'ye yerleştirilmiştir ve köyün eski Rum evleri restore edilmiştir. Günümüzde ise Şirince, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir. 1990 yılında "Turizm Geliştirme ve Koruma Bölgesi" ilan edilmiş,  2012 yılında ise Şirince, "Ulusal Mimarlık Mirası Alanı" seçilmiştir.

Şirince'ye Nasıl Gidilir?

Şirince gezilecek yerler

Şirince'ye gitmek için birçok seçeneğiniz var. Eğer özel aracınızla gidiyorsanız Ege rotası oluştururken Selçuk’a gelişte İzmir - Aydın otoyolunu kullanmanız en konforlu seçenek olacak. Sonrasında Selçuk’un merkezinde Şirince tabelasını gördüğünüz yerden dik bir tırmanış bekliyor sizi ve manzaralı bir sürüşten sonra 15-20 dakikada köye ulaşabiliyorsunuz. Köyün girişinde ve çıkışında aracınızı park edebileceğiniz alternatifli otoparklar var. 

Aracınız yoksa İzmir’in merkezinden Selçuk’a gelmeniz için ulaşım seçenekleri de var. İki nokta arasındaki mesafe yaklaşık 80 km ve İZBAN (İzmir Banliyö Sistemi) bu seçeneklerin en ekonomik olanlarından biri. İzmirimkart kullanarak Merkez-Tepeköy’de aktarmalar yaparak gelmeniz mümkün olmakla birlikte biraz zahmetli. Diğer seçenekler de İzmir Otobüs Terminali’nden Selçuk dolmuşlarına, ya da Basmane Tren Garı’ndan Denizli yönüne giden trenlerden birine binip Selçuk’ta inmek. Her durumda köye çıkarken Selçuk’tan kalkan dolmuşları kullanmanız gerekiyor.

Şirince Gezilecek Yerler

Ege'nin yeşil örtüsüne sarılmış, tarihle iç içe bir köy düşünün. Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı, geçmişin izlerini taşıyan; adeta bir zaman kapsülünde saklı kalmış bir yer. Şirince'nin dar sokaklarına ve tarihi atmosferine yakından bakıyoruz. 

Şirince Sokakları

İzmir Şirince’ye girdikten sonra bir dağ köyünden hiç beklenmeyecek bir hareket karşılıyor sizi. Resmi tatil günlerinde veya yaz sezonunun en rağbet gördüğü döneminde giderseniz bu hareketlilik ve kalabalık daha da artıyor. Sağlı sollu restoranlar, şarap evleri, kumda kahveciler ve geleneksel evlerin restorasyonuyla köyün adı gibi şirin mi şirin bir çehreye bürünmüş butik oteller çarşı boyunca sıralanıyor. Ayrıca tarhanadan yaban otuna, sakız reçelinden zeytinyağına birçok ürünün sergilendiği tezgahlarla da karşılaşıyorsunuz. Yokuşlu çarşıda yürürken dikkat etmeniz gerekenler de var; birincisi zemin taşları çok kaygan, ikincisi de geçerken çevirip şarap denetmek isteyen esnafın ısrarı.

Matematik Köyü

Bu köyde matematik bir ders değil, hayatın ta kendisi demek! Eğitim hayatının her aşamasına destekleyici programlar sunan ve özellikle de lise öğrencilerine unutamayacakları kamp anıları bırakan Nesin Matematik Köyü’nün gençlerin vizyonlarını değiştirdiği bir gerçek. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin ve Sevan Nişanyan’ın girişimleriyle 2007 yılında başlayan bu maceranın en güzel yanı içinde biraz yaşayınca "bu köy bizim köyümüzdür" dedirtip, hep gelinesi bir yere dönüşmesi.

Eğer bir ebeveynseniz ya da sadece gelişimi seven bir bireyseniz Şirince’ye gelmişken 1 km mesafedeki Nesin Matematik Köyü'nü gidin bir görün deriz. Eğer eğitimciyseniz, destek olup bir işin ucundan da ben tutayım derseniz yine bir gidin görün deriz.

Aziz John Baptist Kilisesi

Şirince köyünnün en yüksek noktasında bulunan ve muhteşem manzarasıyla dikkat çeken Aziz John Baptist Kilisesi, freskleri ve huzur veren atmosferi ile sizi bekliyor. Özellikle de mimari konulara meraklı olanların çok fazla ilgisini çekeceğini söyleyebiliriz.

Tiyatro Medresesi

Matematik Köyü’ne komşu arazide konumlanan medresede sanat yapılıyor, sanat izleniyor. Sanatçılar burada buluşup performanslarını sergilerken seyirciler de farklı bir ortamda "sanat nasıl olur"u deneyimliyor. Ayrıca çocuklar için, yetişkinler için sanat kampları, atölyeler, paneller de düzenleniyor. Bu ortamın oluşturulmasında da Şirince’ye çok emek veren Sevan Nişanyan’ın imzası var. Köy rotasına burayı da işaretlerseniz o günün programına mutlaka göz gezdirin.

Saint Dimitrios Kilisesi

Şirince Kiliseleri içerisinde en önemlilerinden bir diğeri de Saint Dimitrios Kilisesi. Bu kilise 19. yüzyılda köyde yaşayan Rumların yaptığı bir kilise. Mübadeleyle gelen Müslüman nüfus burayı sonraları bir camiye çevirmiş olsa da gittiğinizde duvarlarında ilk yapıldığı zamanlardan kalma 12 havari freskleri göreceksiniz. Restore edilmiş kiliseyi ücretsiz gezebiliyor, tepeden güzel bir manzara izleyebiliyorsunuz. Bu arada, dağ yolundan yürüyerek ulaşacağınız Muğla Dalyan’dakilere benzeyen ve Sevan Nişanyan tarafından inşa ettirilen kaya mezarların da romantik bir seyir noktası olduğunu hatırlatalım.

Şirince Taş Mektep Müzesi

Şirince gezilecek yerler

Şirince'nin girişinde, Artemis Restoran ve Şarap Evi'nin tarihi binasında yer alan Şirince Taş Mektep Müzesi, ziyaretçilerini eğitim tarihinin ilgi çekici dünyasına sürüklüyor. 1900'lü yılların başında inşa edilen bu taş bina,1990'lı yıllara kadar Şirince Köyü'nün okulu olarak hizmet vermiştir. Günümüzde müze olarak halka açık olan Şirince Taş Mektep Müzesi, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e uzanan eğitimdeki yenileşme sürecini anlatan etkileyici bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzede eski ders kitapları, sıralar, haritalar,fotoğraflar ve çeşitli eğitim materyalleri sergileniyor. Müze, haftanın her günü ziyaretçilere açıktır.

Hodri Meydan Kulesi

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince'nin simgelerinden biri olan Hodri Meydan Kulesi, 12 metre yüksekliği ile köyün en yüksek yapılarından biri. Taştan yapılmış ve geleneksel Osmanlı mimarisine sahip Hodri Meydan Kulesi'nin, duvarlarındaki taş işçiliği ve pencerelerinin süslemeleri de oldukça dikkat çekici.Tepesinde bulunan seyir terası, nefes kesici manzaraya sahip. Terastan Şirince'nin tarihi evleri, dar sokakları, kiliseleri ve camileri net bir şekilde görülebiliyor. 

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Şirince Gezilecek Yerler

Tarihin raylarında nostaljik bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? O zaman Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi'ni ziyaret etmelisiniz! Türkiye'nin en büyük açık hava demiryolu müzesi olan Çamlık, Selçuk'ta yer alıyor. Müzede 19. ve 20. yüzyıllardan kalma 30 adet buharlı lokomotif sergileniyor. Almanya, Çekoslovakya, İngiltere, İsveç, Fransa ve Amerika'dan gelen bu 30 adet buharlı lokomotif, müzenin ana koleksiyonunu oluşturuyor. 

Şarap Mahzenleri

Şirince gezilecek yerler

Şirince’nin meydanında şarap üreticilerine ait çok sayıda şarap mağazası mevcut. Köyü gezerken bu mağazalara uğramayı da ihmal etmeyin. Üstelik tadım ücretsiz.

Şirince Yakınlarında Görülmesi Gereken Yerler

Hazır Şirince'ye gitmişken çevreyi de değerlendirmekte yarar var. Bu bağlamda Şirince çevresinde gezilebilecek tarihi noktalar ise şu şekilde:

  • Ephesus Antik Kenti: Şirince'den sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alan antik dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Efes'i ziyaret edebilirsiniz.
  • Meryem Ana Evi: Hristiyanlık inancında özel bir yere sahip olan Meryem Ana'nın son yıllarını geçirdiğine inanılan bu tarihi mekan bölgedeki en popüler noktalardan biri.
  • Artemis Tapınağı: Bir zamanlar dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen bu tapınak, günümüzde sadece birkaç sütun ile ayakta olmasına rağmen, geçmişin izlerini hala taşımaya devam ediyor. 

Şirince'de Nerede, Ne Yenir?

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince'ye gitmişken mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri ve popüler restoranları sizler için listeledik.

  • Köy Kahvaltısı: Şirince'nin en önemli lezzeti şüphesiz köy kahvaltısıdır. Saati fark etmeksizin Ege zeytinyağı ile başlayan kahvaltı, nefis köy ekmeği, köy reçelleri, doğal peynirler, Ege'nin zeytinleri ve çeşit çeşit kahvaltılıklarla sürüyor.
  • Mürver Şurubu: Çevresi üzüm bağlarıyla çevrili köyün hemen her evde yapılan şarabını da unutmamak gerekiyor. Fakat Şirince'ye özgü bir lezzet daha var: Mürver şurubu. Dere kenarında yetişen bir bitki olan Mürver'in soğuk algınlığına iyi geldiği söylenen şerbeti, lezzetli ve ferahlık veren bir içecektir. Şirince'de bazı mekanlarda Türk kahvesi ile birlikte, kimisinde ise yemeklerle ikram edilir.
  • Çökelekli Yeşil Biber Kızartması: Şirince'ye özgü lezzetleri tatmak isterseniz mutlaka çökelekli yeşil biber kızartması, kabak çiçeği dolması gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz.
  • Mantı: Şirince'de mantı da oldukça popülerdir. Menüsünde mantı bulunan birçok restoranda damak tadınıza uygun lezzetler bulabilirsiniz.
  • Patlıcanlı Yemekler: Şirince mutfağında patlıcan da önemli bir yere sahiptir. Patlıcan musakka, zeytinyağlı patlıcan ve hünkar beğendi gibi patlıcanlı yemekler oldukça lezzetli.
  • Sarma: Sarma da Şirince'de sıklıkla tüketilen bir lezzettir. Asma yaprağı sarması ve lahana sarması en çok tercih edilen sarma çeşitleri.
  • Zeytinyağlılar: Zeytinyağlılar da Şirince mutfağında önemli bir yere sahip. Zeytinyağlı taze fasulye, enginar ve barbunya zeytinyağlılar arasında en çok tercih edilenler arasında.

Şirince'de Yemek Yerleri

Şirince'dek popüler restoranlardan bazıları şu şekilde:

  • Şirince Artemis Restauran&Şarap Evi
  • Nişanyan Evleri Restoran 
  • Ege Sofrası
  • Mercan Restoran
  • Kırkınca Restoran 

Şirince'den Ne Alınır?

Şirince gezilecek yerler

Köyün dar sokaklarında dolaşırken sadece tarihi evleri ve güzel manzaraları değil, aynı zamanda el sanatları ve yöresel ürünler satan tezgahları da görebilirsiniz. Şirince'den dönerken sevdiklerinize ve kendinize alabileceğiniz birçok özgün ürün bulunuyor.

  • Meyveli şaraplar
  • Zeytinyağlılar
  • Kurutulmuş meyveler
  • Reçeller
  • Damla sakızı macunu
  • Ev tekstili
  • El işleri
  • Aksesuarlar

Şirince'de Nerede Kalınır?

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince’de büyük oteller bulunmuyor. Onun yerine küçük şirin butik oteller ve çok sayıda pansiyon mevcut. Ayrıca bir kısmı otele çevrilmiş olan eski konakları veya meyve bahçelerinin ortasındaki ağaç evleri tercih edebilirsiniz. Dilerseniz, İzmir’de kalıp günübirlik, gidip dönebilirsiniz. Köy içerisinde dolar üzerinden çalışan oteller olduğu gibi mütevazi fiyatlarda küçük oteller ve pansiyonlar yer alıyor.

{search:sirince-otelleri,Şirince Otelleri}