Hezarfen Ahmet Çelebi’nin 1632’de Galata Kulesi’nden Kız Kulesi’ne uçtuğu zamanlardan bu yana gökler kocaman makinelerle tanıştı. Airbus’lar, helikopterler, jetler ve hala üzerinde çalışılan sesten hızlı projeler… Ama göklere en çok da rüzgarla arkadaş, özgürce salınan yamaç paraşütleri yakıştı. Keşke Hezarfen görebilse, tıpkı Marmara’da uçtuğu gibi kıyısı gaip denizler üzerinde de süzülebilseydi!Yamaç paraşütünü hiç denemediyseniz ve niye olmasın diyenlerdenseniz uçmak için fazla şeye ihtiyacınız da yok; biraz cesaret, biraz da rüzgar gökleri fethetmeniz için yeterli! Ve tabii bir de paraşütleri uçuran rüzgârlar, rüzgârla buluşturan yamaçlar nerede onu bilmek gerekli! Türkiye’de Nerelerde Yamaç Paraşütü Yapabilirsiniz? Sanki iki kanadınız varmış ve paraşütün ipleri bedeninizin bir parçasıymış gibi hissedeceğiniz yerler oldukça fazla ülkemizde. Ama nereden havalanırsanız havalanın aynı piste çıkıyor, yani aynı gökyüzüyle buluşuyorsunuz. Haydi gelin Türkiye’de yamaç paraşütü nerelerde yapılıyor, rüzgâr sizi nerelerde uçuruyor onlara bakalım!
{facility:0}Babadağ sadece ülkemizin değil dünyanın da en popüler, en profesyonel yamaç paraşütü noktalarından biri. Yurtdışından gelen turistler burayı Uluslararası Hava Oyunları’nın ev sahibi olarak da tanıyor. 1969 metre yükseklikteki dağın çeşitli noktalarında 4 ayrı kalkış pisti mevcut olup, 1700 metrelik Güney Pisti’ni tercih ederseniz kafe restoran tarzı donanımlar da bulabiliyorsunuz. Babadağ’da nisan – ekim ayları arasında uçabiliyor ve kalkıştan sonra 3500 metre gibi yüksekliklere de çıkabiliyorsunuz. Diğer aylarda uçuş yapabilmeniz ise zirvenin kar durumuna bağlı.
{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}
{ad:0}Türkiye'de yamaç paraşütü yapılabilir bölgelerden biri olan Kaş aslında adrenalinli keşiflerden hoşlananlar için bulunmaz bir cennet. Akvaryum koylarında dalış yapabiliyor, göklerinde arz-ı endam süzülebiliyorsunuz. Buradaki kalkış noktası ortalama 1000 metre yükseklikteki Asas Tepesi ve inişler de limana yapılıyor. Kaş’ın iklim ve hava durumu ise tüm sezon boyunca uçmaya müsait. Meis Adası ile Kaş’ı kuşlar nasıl görüyor merak ediyorsanız ve kuş gibi uçabilmenin hafifliğini yaşamak istiyorsanız Kaş rotasını da alternatif rotalarınıza ekleyin diyoruz.
{search:kas-otelleri,Kaş Otelleri}
Antalya’nın teni okşayan sıcak rüzgarında Alanya Kalesi ve Kleopatra Plajı’na şöyle bir yüksekten, hem de epey bir yüksekten bakmaya ne dersiniz? Kalkış pisti açısından alternatifli olsa da en tercih edileni 600 metre yükseklik olan noktada, inişler Kleopatra Plajı’na yapılıyor. Alanya’daki yamaç paraşütü keyfi takriben 15 – 20 dakika sürüyor ve güneydeki en uygun fiyatlar bu noktada uygulanıyor.
{search:alanya-otelleri,Alanya Otelleri}
Akdeniz kıyısındaki ülkeler içinde denize en az mesafedeki dağ olan Olimpos Tahtalı Dağı sadece mitolojisiyle büyüleyen bir yer değil, "doğanın güzelliğini gel bir de göklerden gör" diye davet eden bir yüceliği var. Havalanıp inilen yer arasındaki 2365 metrelik yükseklik farkı aynı zamanda dünyanın da yamaç paraşütü için en yüksek kot farkı. Dağa teleferikle 15 dakikada çıkabiliyor ve dilerseniz büyük tesisinde vakit geçirebiliyorsunuz. Olimpos semalarından aşağı baktığınızda da antik kentler, bakir koylar, Beydağları ve daha nice güzelliğin seyri sizi bekliyor.
{search:kemer-otelleri,Kemer Otelleri}
Paraşütle atlama nerede yapılır sorusuna verilebilecek bir diğer lokasyon ise Efes’tir. Efes, hava dalışı bakımından Türkiye’deki en verimli yerlerden biri. Özellikle ikili atlama yapacak olan sporcular deneyim ve tecrübe edinmek için Efes’i tercih ediyorlar. Ayrıca Efes’e gelen turistlerin Efes Harabeleri'ni gezdikten sonra yaptıkları ikinci aktivite genellikle paraşütle atlama. Genellikle amatör paraşütle atlama sporcularının uğrak noktası olan Efes'te profesyonellere yönelik de mevcut
{search:selcuk-otelleri,Selçuk Otelleri}
İç Anadolu bölgesinde yer alan; dinamik yaşam anlayışı ve düzenli yapısı ile öne çıkan Eskişehir; Türkiye’de Skydiving denildiğinde akla ilk rotalar arasında yer alıyor. “Öğrenci şehri” olarak da bilinen ve bu hareketliliği sayesinde renkli festivallere ev sahipliği yapan şehirde, geçtiğimiz yıllarda “Skydiving Fest” de düzenlendi. Şehirde gerçekleşen etkinlikleri takip ederek, Sivrihisar Hava Parkı’nda düzenlenen Skydiving festivaline katılabilirsiniz.
{search:eskisehir-otelleri,Eskişehir Otelleri}
Şehre 7 km mesafedeki uçuş noktasının yüksekliği 3250 metre. Eğer profesyonelseniz ne ala; ama ilk kez havalanacaksanız Munzur Dağı 1300 metredeki platformuyla da sizi tandem atlayışlarla kuş gibi uçurmak konusunda iddialı! Dilerseniz bu noktalar dışında 5 ayrı tepe daha var ki seçimleriniz tamamen sizin tecrübenize bağlı. Pandemi koşulları malum, ama öncesinde her nisanda burada Yamaç Paraşütü Festivali yapılıyormuş.
{search:erzincan-otelleri,Erzincan Otelleri}
Mistik bir atmosferin içine karışmaya ve Adıyaman’ın, Şanlıurfa’nın medeniyet izlerini bir de dağlardan da yüce gökyüzünden izlemeye buyurun! Nemrut Dağı tam 2200 metre ve hem profesyonel hem de amatör paraşütçülerin havalanması için çok uygun şartlara sahip. Bu arada bölgedeki Adıyaman Maceraperest Doğa Sporları Kulübü yamaç paraşütünü vazgeçilmez bir tutkuya dönüştüren kurslar düzenliyor.
{search:adiyaman-otelleri,Adıyaman Otelleri}
Talas ilçesindeki Ali Dağı hem Kayseri’nin merkezine yakınlığı hem de hava koşullarının uygunluğuyla profesyonel ve yarı profesyonel birçok paraşüt tutkununun gözdesi. Burası öylesine tercih ediliyor ki en renkli organizasyonlardan olan ulusal ve uluslararası yamaç paraşütü yarışmaları da burada yapılıyor. Bu yüzden paraşütçüler havalanırken izleyenler de düşünülmüş ve iniş noktasına tribünler, tuvaletler yapılmış. Kampçılar için de çeşitli olanaklarla donatılmış. Dağdan inişler 1750 metre aşağıdaki çim piste yapılıyor ve en çok aklınızda kalan da Erciyes’in muhteşem manzarası oluyor.
{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}
Tarihi değerlerle bezeli şehirlerin üzerinde uçmak, yamaç paraşütüne adrenalinin yanında bir kültür keşfi misyonu da katıyor. Pamuk gibi travertenler, kaplıcalar ve yıkılmadım ayaktayım misali dimdik duran Hierapolis Antik Kenti de bu uçuş yolculuğunda muhteşem seyriyle size eşlik ediyor.Denizli’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz iki nokta var. Bunlardan en çok tercih edileni çok eskilerde dinamit deposu olarak kullanılmış şimdi ise yeni başlayan yamaç paraşütçülerini rüzgarla buluşturan Dinamit Tepesi. Burada dilerseniz uçuş eğitimi de alabiliyorsunuz. İnişler ise Pamukkale’nin düzlüklerine yapılıyor. Diğer nokta ise Çökelez Dağı ve burası da daha profesyonel yamaç paraşütçülerinin seçenekleri arasında. 1650 metre yükseklikteki bu noktada şimdiye dek ulusal – uluslararası birçok yarışma düzenlenmiş.
{search:denizli-otelleri,Denizli Otelleri}
İstanbul’a 2,5 - 3 saat kadar yakın olması bu noktayı cazip kılsa da, Uçmakdere’de sadece Güneyli rüzgarlar estiğinde uçuş yapılabiliyor. Bu yüzden hava durumuna bakıp öyle yola çıkmanız gerekiyor. 15-20 dakikalık süzülüşlerde inişler Marmara kıyı şeridine yapılıyor ve böylelikle denize girip "haydi bir de iki kulaç atayım öyle döneyim" diyebiliyorsunuz. Uçmakdere’de biri 625 metre, diğeri 260 metre yükseklikte iki tane kalkış pisti bulunuyor.
{search:tekirdag-otelleri,Tekirdağ Otelleri}
Serdivan da İstanbul’a yakınlığıyla popüler ve İstanbullu pilotlarca çok tercih edilen yamaç paraşütü noktalarından. İrtifa açısından 250 metre gibi alçak bir kalkış pisti içerse de havalandığınızda Sapanca Gölü’nün ve ormanların manzarasına dalıp gidebiliyorsunuz. Serdivan’da uçtuktan sonra piknik yapabileceğiniz alanlarda bulunuyor.Ülkemizde her spor ve hobi için say say bitmeyen birçok platform var. Yamaç paraşütü noktaları da elbette ki bu kadarla sınırlı değil; Trabzon’da Uzungöl, Kocaeli’de Kartepe, Ankara’da Kumludoruk, İzmir’de Bozdağ, Adana’da Menekşe Tepesi, Eskişehir’de İnönü C Tepesi gibi birçok noktada bu sporu yapma imkanınız var.
{search:sakarya-otelleri,Sakarya Otelleri}