Gezmeyi sevenler ve her yolculuğu bir hikaye gibi görenler için trenlerin yeri ayrıdır! Yürürken koşmaya, her işe ışınlanmaya çalıştığımız bu çağda tıngır mıngır giden en yavaş ulaşım aracını seçmenin sebebi de aslında biraz yol hikayesine bulanmaktır. Siz de pandemi biter bitmez kendinizi yollara vurmak için sabırsızlanıyor ve şöyle cam kenarından bir hikayem olsun diyorsanız ekspres trenlerden birine binebilir, hatta komşu bir ülkeye misafirliğe bile gidebilirsiniz. Nasıl mı? Halkalı’dan kalkan ve Bulgaristan’ın başkentine yol alan Sofya Ekspresi’yle!
{facility:0}Tren hattının ilk açıldığı 2017 yılında rotasında Bükreş de varmış fakat talep görmeyince bu bağlantı kaldırılmış. Halkalı’dan kalkan Sofya Ekspresi’nin kat ettiği yol 560 km, varış süresi ise yaklaşık 10 saati buluyor. Sürenin bu kadar uzun olması trenin yavaşlığının yanı sıra, Kapıkule sınırında 2 saate yakın beklenmesinden kaynaklanıyor. Sofya Ekspresi hızlı tren değil, vagonlar elektrikli bir lokomotif tarafından çekiliyor. Buna rağmen eski adı Bosfor Treni olan Sofya Ekspresi, Avrupa seyahatlerine keyifli bir yol hikayesi eklemek ve diğer ulaşım araçlarına göre en uygun bütçeyle gitmek açısından harika bir alternatif. Tabii bu alternatiften ancak pandemi sonrası yararlanabileceksiniz çünkü şu an Sofya seferleri de dahil tüm uluslararası tren seferleri salgın nedeniyle durduruldu.
{ad:0}Amacınız ülke sınırlarının ötesindeki dünyaları keşfetmekse ve yolculuk süresince bambaşka yol deneyimlerine de açıksanız, TCDD’nin Balkan ülkelerine yaptığı uluslararası tren seferlerini incelemenizi öneririz. Diğer ulaşım araçlarıyla kıyasladığınızda oldukça düşük bütçeyle seyahat imkanı sunan trenler konfor ve zaman önceliği olanlar açısından dezavantajlı olsa da; eğitim amaçlı yola çıkan öğrenciler, gezginler ve iş seyahatine çıkanlar için birçok avantaj içeriyor. Sofya Ekspresi ile yapılan yolculuklarda özellikle gençler avantajlı, bilet alırken özel ayrıcalıklardan yararlanıp biletlerini daha da indirimli alabiliyorlar.
Sofya Ekspresi, İstanbul Halkalı – Sofya – İstanbul Halkalı rotasında her gün sefer yapıyor. Halkalı Tren İstasyonu, Marmaray tramvay hattının son durağı aynı zamanda. Yani İstanbul’un her yerinden kolayca ulaşabiliyorsunuz. Tren Halkalı garından haftanın her günü saat 22:40’da kalkıyor ve 10 durak sonrasında sabah 08:45 civarında Sofya’ya ulaşıyor. Dönerken Sofya’dan akşam saat 21:00’de binip Halkalı’ya sabah 06:50 civarında geliyorsunuz. Gece yolculuğu yapmanız gün kaybetmememiz açısından da oldukça avantajlı.
Halkalı, Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgrad, Plovdiv, Pazarcık , Sofya. Tren gece saat 02:00 civarında sınır kapısına ulaşıyor.
Sofya, Pazarcık, Plovdiv, Dimitrovgrad, Svilengrad, Kapıkule, Edirne, Alpullu, Çerkezköy, Halkalı.
Hemen hemen her ulaşım aracında olduğu gibi uluslararası trenlerde de biletinizi gitmeyi planladığınız günden en az 15 gün önce almanız gerekiyor. Zaten bu trenin biletleri de 60 gün öncesinden satışa sunuluyor. Sofya Ekspresi seferleri durdurulmadan önce Sirkeci ya da Halkalı garına gidip uluslararası bilet gişesinden almak gerekiyordu. Pandemi bittikten sonra dileriz internetten de satışa sunulur ve gara gitmeden bilet almak mümkün olur. Ama bilet öncesi vizenizin hazır olması gerekiyor ki, bu vize Bulgar vizesi veya Schengen vizesi olabiliyor. Bulgaristan’a giriş yaparken sınır kapısındaki yaklaşık 2 saatlik beklemenin sebebi yetkililerin pasaport kontrolü yapmasından kaynaklanıyor. Ayrıca İstanbul’dan bilet alırken Euro ya da TL olarak ödeme yapabiliyorsunuz. Bulgaristan’dan alacağınız bilet için hem Euro hem de Leva bulundurmanızı öneriyoruz.
Bilgi için 08:00 – 18:00 saatleri arasında 444 82 33 numaralı TCDD Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz.
Trende kuşetli ve yataklı olmak üzere iki tip vagon bulunuyor.
Bu vagonu seçtiğinizde 4 veya 6’şar kişilik kabinlerde yolculuk edebiliyorsunuz. 4 kişilik vagonları TCDD, 6 kişilik vagonları ise Bulgar Demiryolları işletiyor. 4 kişilik vagonlar rahatlık açısından daha çok tercih edilirken, her iki vagon tipinde de koltuklar yatak haline getirilebiliyor. 4 kişilik vagonda yolcu başına 28,5 Euro, 6 kişilik vagonda yolcu başına 28 Euro bilet ücreti ödeniyor.
2 kişilik özel kabinler olan yataklı vagonlarda mini bir buzdolabı, lavabo, masa, priz, battaniye ve terlik gibi ayrıcalıklar var. Koltuklar yatak haline gelebiliyor. Tek kişi gitseniz bile bilet alırken fark ödüyorsunuz. Yataklı vagonların en büyük avantajlarından biri içeriden kilitlenmesi. Bulgaristan hırsızlık olaylarının çok yaşandığı bir ülke, vagonu kilitlediğinizde eşyalarınızı güvende tutabiliyorsunuz. Ama dışarıdan kilitlenmediği için çıkarken eşyalarınızı yanınıza almanızı öneriyoruz. Yataklı vagonda tek yolcu iseniz 63 Euro civarında, çift yolcu iseniz yolcu başına 33,5 Euro civarında ücret ödeniyor. Seferler başladığında fiyat güncellemesi yapılabilir, çağrı merkezinden güncelleme yapabilirsiniz. Trendeki WC’ler ortak kullanım, ayrı bir yemek vagonu da bulunmuyor. Kapıkule’de trenden inip gümrüğe gidiyor ve yurt dışı çıkış harcı pulu için ayrıca bir ücret ödüyorsunuz. Harç pulunuzu trene binmeden almanız Kapıkule’de kuyruğa girip beklememeniz açısından önemli.
Sofya, İstanbul gibi büyük bir şehir değil. Tren garında indikten sonra merkezine yürüyerek 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Hatta kondisyonunuza güveniyorsanız birçok yeri de yürüyerek keşfedebiliyorsunuz. Osmanlı’dan izler taşıyan şehirde şimdi bir kilise olan Mimar Sinan’dan yadigar Kara Cami ile Alexender Nevsky Katedrali görmeye değer tarihi yapılardan. Müze ziyaret etmek isterseniz arkeoloji ve tarih müzelerini de gezebilirsiniz. Geceleri ışıl ışıl olan en kalabalık caddesi Vistocha ile sokak pazarları da şehrin en eğlenceli noktalarından. Yemek konusunda Türk kültürüne yakın bir sunum bulacağınız Bulgaristan’ın et mutfağını denemenizi öneririz. Domuz eti de vazgeçilmezlerinden olduğu için menüden seçim yaparken garsona et türünü sormanız gerekebilir. Bulgaristan’ın peyniri de meşhur, gelirken yanınızda peynir getirebilirsiniz.
Şimdiden keyifli yolculuklar…