Rüzgar gücü ile yapılan kitesurf, uçurtma ve board kullanılarak yapılan bir su sporudur. Üstelik sanıldığının aksine denizin dalgalı olmasına da gerek yok. Board üzerindeki kişinin vücuduna ipli bir paraşüt uçurtma bağlanır ve aksiyon başlar.
{ad:0}Kitesurf yapılabilmesi için önemli bir fiziksel güce ihtiyaç duyulmuyor. Bu da sporun popüler olma potansiyelini artırıyor. Stil fark etmeksizin denizin üzerinde dengede kalmaya çalışılan kitesurf; kite, lines, board, bar ve trapez ekipmanları ile yapılıyor.
Kitesurf rotaları ise Türkiye'de de oldukça yaygın. Muğla Akyaka, Gökçeada, Alaçatı, Ayvalık, Kilyos kitesurf sporunu Türkiye'de yapabileceğiniz popüler rotalar. Şimdi gelin bu su sporu hakkındaki tüm merak edilenleri keşfedelim!
Konsantrasyonun oldukça önemli olduğu kitesurf, tüm bedeninizin hareket etmesini ve rüzgara karşı denge kurmanızı sağlayan bir spordur. ''Kitesurf ne demek?'' sorusunu biraz ayrıntılı anlatmak gerekirse bir board ve uçurtma kullanarak su üzerinde rüzgarla dans etmektir diyebiliriz. Siz sahilde otururken denizde bir board üzerinde adeta süzülen insanların yaptığı bu aktivitenin tarihi 1800’lü yıllara kadar dayanıyor. 1999 yıllarında ülkemizde tanınan ve o zamanlardan beri birçok kişinin severek yaptığı kitesurf, son yıllarda sesini çok daha fazla duyurmaya başladı.
Bir board üzerinde kontrol yeleğine ve paraşütle aranızda olan bir ipe bağlı olarak hareket ettiğiniz kitesurf, rüzgarı dizginlereyek hareket etmenizi sağlıyor. Bir denge sporu olan kitesurf, kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak farklı stillerde yapılabiliyor. Şimdiye kadar wake style, free style, jumping, crusing ve wave riding gibi çeşitli stilleri bulunan kitesurf çocuktan yetişkine kadar herkesin kolaylıkla öğrenebileceği bir spor dalı. Dengede durmak kadar zihin ve vücut kontrolünüzü sağlamanızı da geliştiren kitesurf amatörlükten profesyonelliğe uzanan yolculukta kendi stilinizi bulmanızda sizi yönlendiriyor.
Eğlence ve adrenalin tutkunlarının tercihlerinden biri olan kitesurf belki de bu yaz öğreneceğiniz ve bir daha vazgeçemeyeceğiniz hobiniz olabilir. Popülerliği her geçen gün artan bu sporun bazen deniz üzerinde bazen de havada süzülerek ilerlemenize olanak sağlaması kendinizi daha özgür hissetmenizi sağlıyor.
Kitesurf yapmak isteyenlerin merak ettikleri bir diğer konu da kitesurf ekipmanları oluyor. Kendi içinde de kullanım amacına, amatörlük ve profesyonelliğe göre çeşitlenen bu malzemeler her yönüyle denizde rüzgarla dans etmenize aracı oluyor. Meraklılarının her geçen gün arttığı ve sahillerde boy gösteren sporcuların kullandığı kitesurf ekipmanları için bir liste oluşturmamız gerekirse;
Kite (Uçurtma): Kitesurf yapmak için en temel malzemelerden biri olan kite yani diğer adı ile uçurtma rüzgarı dizginlemenizde ve su üzerinde hareket etmenizde yardımcı oluyor. Kite’lar rüzgarın şiddetine göre kullanılmak üzere kendi aralarında da çeşitlere ayrılıyor.
Board (Tahta): Surf yaptığınız sırada üzerinde dengede durmanızı sağlayan en önemli malzemelerden biridir. Kendi arasında amatörlük ve profesyonellik derecesine göre çeşitlenen boardlar bulunuyor. Eğer bu sporda henüz acemiyseniz üzerinde rahat hareket edebileceğiniz geniş çaplı ve çift yönlü boardları tercih edebilirsiniz.
Harness (Trapez): Bele takılan bu malzeme; kite, ip ve vücudunuz arasındaki dengeyi kurarak güç dengesini sağlamanıza yardımcı oluyor. Böylece vücut hareketinizle board ve kite hareketlerini kontrol ederek senkronizasyonu da sağlayabiliyorsunuz.
Pompa: Kitesurf yaparken uçurtmanızın istediğiniz performansta uçmasını sağlamak için doğru basınçta şişirmiş olmanız gerekiyor. Pompa da bu konudaki en büyük yardımcınız oluyor. Pompa üzerinde bulunan basınç göstergesi uçurtmanızı doğru basınçta şişirmenizi sağlıyor.
Bar (Kontrol Çubuğu): Araba üzerinde nasıl direksiyon hakimiyeti sağlamanız gerekiyorsa kitesurf yaparken de bu hakimiyeti sağlamaya ihtiyacınız olacak. Bunun için de tüm kontrolü sağlayan bar sayesinde uçurtmanın kontrolü sizin elinizde. Kitesurf yaparken bar üzerinde yer alan renkler de önemli detaylardan biri oluyor. Burada yer alan renklere göre el tutuşu sağlamak dengenizi kontrol etmenize yardımcı oluyor.
İp/ Güvenlik Kordonu: Bar ve uçurtma arasındaki bağlantıyı kurmasının yanı sıra uçurtma kontrolünün sağlanmasında da gerekli olan en önemli malzemelerden biridir. İpler de kendi aralarında çeşitlere ayrılıyor. Buradaki en önemli unsur; boy, kilo ve vücut gücünüze uygun ip kullanarak board üzerinde denge sağlamanız oluyor.
Wetsuit: Genellikle kitesurfu yaşam tarzı haline getirenlerin kullandığı wetsurf, bu sporu yapacak olan amatör ya da profesyonel herkese tavsiyemizdir. Su ve güneş ışınlarına karşı sizi koruma konusunda oldukça önemli olan bu kıyafetler özel olarak üretiliyor. Wetsuitler aynı zamanda çeşitli renk ve desenleriyle siz board üzerindeyken havalı bir görünüme kavuşmanızı da sağlıyor.
Kitesurf sporunun ülkemizde de bu kadar çok popüler olmasının en büyük sebeplerinden biri deniz ve rüzgar uyumunun sağlanabildiği en iyi rotalardan birinde konumlanmış olması. Çünkü kitesurf yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli şey 12-20 knot arasında sabit bir şekilde esen rüzgar. Aksi halde rüzgarın dengesiz olduğu ya da hiç olmadığı bir yerde kitesurf sporundan söz edilemez.
Coğrafi koşulların uyumunun ardından ''kitesurf yapmak kolay mı zor mu?'' sorusunun cevabını vermek gerekirse; gerekli güvenlik önlemleri alındığı ve yeterli saatte eğitim alındığı takdirde her yaştan insan bu sporu kolaylıkla yapabilir. Peki, ''kitesurf nasıl yapılır?'' Bu sporu yapmak için öncelikle daha önce hazırlıkları tamamlanan kitesurf için olmazsa olmaz malzemeler kişiye monte edilir ve ardından kitesurf yapacak olan kişi su üzerinde rüzgarın yönüne doğru yavaşça ilerlemeye başlar. Basınç ile havalanan ve olması gereken seviyeye gelen uçurtma rüzgarın yönü ve şiddetine bağlı olarak hızlanır. Kişi de aldığı eğitimdeki bilgiler ile elindeki barın hakimiyetini sağlayarak rüzgar yönünü kendisine göre tayin eder. Ve dengeyi sağlamaya alıştıkça denizde rüzgarla birlikte süzülmeye başlar.
Buradaki en önemli kural eğitimlerde de değinildiği gibi rahat olmak ve rüzgarı hissetmek ve aceleci olmamaktır. Sonrasında zaten alıştıkça bu sporun keyfini çıkarmaya ve gittikçe profesyonelleşmeye başlayacağınıza emin olabilirsiniz.
Tüm bunlarla birlikte Türkiye’nin en çok kitesurf yapılan rotalarından biri olan Akyaka’da hem kitesurf Akyaka hem de eğitimleri hakkında bilgi alabileceğiniz Akyaka’da Rüzgarın Hikayesi yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Eğlencenin doruklarına ulaşabileceğiniz ve denizde adeta süzüleceğiniz kitesurf’un kendine ait bir de konuşma dili bulunuyor. Öğrenmesi kolay olan bu sporla ilgili eğitim aldığınızda ve sonrasında çokça kullanacağınız bazı kitesurf terimlerine değinmek gerekirse;
Kite: Uçurtma anlamına gelen ve kitesurf’ün temel yapı taşlarından biridir.
Spot: Kitesurf yapmak için uygun hava koşullarının oluşması durumuna denir.
Freestyle: Kitesurf yapıldığı sırada uçurtmanın havalnaması ile birlikte yapılan akrobasi hareketlerinin adına verilen isimdir. Profesyonellerin kullandığı bir terimdir.
Speed Racing: Rüzgarın şiddeti ile birlikte hızlanmaya ve bununla birlikte yapıla kitesurf yarışlarına denir. Diğer bir adı da hız yarışıdır.
Wave Riding: Kitesurf sporunun dalgalarla birlikte yapılmasına da wave racing denir. Diğer bir adı da dalga sürmedir.
Jump: Kitesurf esnasında dalgalarla birlikte zıplamaya verilen isimdir.
Hem denizi hem de rüzgar şiddetinin uyguluğu nedeniyle Türkiye, kitesurf sporunun yapılması için oldukça uygun bir lokasyonda yer alıyor. Uzun yıllardır ülkemizde bu spor yapılıyor olsa da yeni deneyimlere açık olan kişiler tarafından son yıllarda da oldukça popüler hale geldi. Akdeniz’den Ege’ye hatta Marmara’nın belli bölgelerine kadar birçok alanda yapılabilen bu spor dalı özellikle yaz aylarında ve tatil beldelerinde tercih ediliyor. Kitesurf yapılacak yerler hakkında bilgi verecek olursak;
Bilen bilir Akyaka’nın bir anda başlayan rüzgarına karşı durmak imkansızdır. Ama tabiki kitesurf ile bu durumu avantaja çevirmek çok makul. Kitesurf yapanların yaz aylarında en çok tercih ettiği bölge olan Akyaka’yı, bu spordan en güzel verimi alacağınız bölge olarak gezi rehberinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca eğitim almak istiyorsanız da Akyaka Kitesurf Okulları yazımıza göz atabilirsiniz.
{search:akyaka-gokova-otelleri,Akyaka Gökova Otelleri}
Ege bölgesinin kuzeyinde yer alan Gökçeada, Marmara’ya da yakınlığı nedeniyle rüzgarıyla en ünlü lokasyonlardan biri oluyor. Bu nedenle Gökçeada kitesurf tutkunlarının uğrak mekanıdır dersek yanlış olmaz. Bu nedenle bu sporu yapmak isterseniz Gökçeda’yı mutlaka listenize eklemelisiniz. {search:gokceada-otelleri,Gökçeada Otelleri}
Alaçatı kitesurf yapmak için seçebileceğiniz en uygun bölgeler arasında yer alıyor. Hem popülerliği hem de denizinin elverişliliği nedeniyle kitesurf ile burada tanışmanıza vesile oluyor. Alaçatı denizi üzerinde eğlenceli dakikalar geçirmek için kendinize bir şans vermelisiniz. Ben aynı zamanda eğitim de almak istiyorum derseniz Alaçatı Sörf Okulları yazımızı inceleyebilirsiniz.
{search:alacati-otelleri,Alaçatı Otelleri}
Balıkesir’in tatil için en çok tercih edilen ilçelerinden biri olan Ayvalık, Kuzey Ege’de yer alması nedeniyle kitesurf yapmak için oldukça uygun bir bölge. Rüzgarı karşısına alan Ayvalık kitesurf için adeta bir şov alanı. Kimbilir belki de burada board ve kite’nız ile kendi stilinizi oluşturacak hareketler bulabilirsiniz. {search:ayvalik-otelleri,Ayvalık Otelleri}
Kilyos’un rüzgarıyla ünlü olduğunu söylememize gerek yok diye düşünüyoruz. Bu nedenle Kilyos kitesurf için Marmara’da tercih edilebilecek en iyi bölge. Tatile gitmek için fırsat bulamayan ama kitesurf’ü severek yapanların istedikleri tüm şartları sağlayan Kilyos’ta rüzgara karşı yarışmanın eğlenceli olacağına emin olabilirsiniz.
{search:kilyos-otelleri,Kilyos Otelleri}