Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Sonbahar Ekinoksu nedir, ne zaman? Sonbahar ekinoksunda mutlaka görmeniz gereken yerler

Sonbahar Ekinoksu nedir, ne zaman? Sonbahar ekinoksunda mutlaka görmeniz gereken yerler

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 20 Eylül 2024 - 15:13
 • Son Güncellenme: 20 Eylül 2024 - 15:14
Sonbahar Ekinoksu nedir, ne zaman? Sonbahar ekinoksunda mutlaka görmeniz gereken yerler

Sararan yapraklar, hafif serin rüzgarlar ve elinizde buharı tüten bir fincan kahve… Sonbahar ekinoksu, mevsimin huzurlu yüzünü yavaş yavaş göstermeye başlarken, kışın habercisi olan o sakin döneme adım atmanın heyecanını yaşatır. Peki, bu yıl sonbahar ekinoksunu nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz? Doğanın büyüleyici renklerine tanıklık edebileceğiniz, ruhunuzu dinlendirecek harika yerler arıyorsanız, tam size göre 10 önerimiz var. Ekinoksu en güzel manzaralarla taçlandırabileceğiniz bu mekanlara geçmeden önce, isterseniz gelin biraz sonbahar ekinoksunu konuşalım. Sonbahar ekinoksu nedir, ne zaman gerçekleşir? İşte detaylar!

{ad:0}

Sonbahar Ekinoksu Nedir?

Tarih 23 Eylül'ü gösterdiğinde, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer. Güneş her iki kutup noktasından da görülür. 23 Eylül sonbahar ekinoksunda gündüz ile gece eşittir. Ve bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de artık geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre insanları sonbahara, Güney Yarım Küre insanları da yeni bir yaza merhaba der. Bu arada ekinoks ne demek diye kelime anlamını da merak ediyorsanız, onu da şöyle açıklayalım: Latince Aekinoctium ve aequus eşit ve nox da gece anlamına geliyor.

Sonbahar Ekinoksu Ne Zaman Gerçekleşir?

Yılda iki kere ekinoks zamanını yaşarız. Kuzey Yarım Küre için 21 Mart İlkbahar Ekinoksu, 23 Eylül de Sonbahar Ekinoksu’dur. Güney Yarım Küre için de bu tam tersi gerçekleşir. Sonbahar Ekinoksu bazen 22, bazen de 23 Eylül'de gerçekleşebilir.

Sonbahar Ekinoksu Neden 2 Gün Gecikir?

Dünya, Güneş'e bazen yaklaşır bazen de Güneş'ten uzaklaşır. Yaklaştıkça Güneş'in çekim kuvveti de artar ve böylece Dünya'nın yörüngedeki hızı artar. Uzaklaştığında da hızı azalır. İşte Dünya'nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsimi yaşanır. Uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Eylül ekinoksu bu yüzden 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.

Sonbahar Ekinoksu Ritüelleri

Sonbahar ekinoksu bizi yavaşlamaya ve kendimize dönmeye davet ediyor. Bol bol güneşle vakit geçirdiğimiz, canlı bir yaz döneminden sonra artık durulup biraz daha içe dönme vakti! Aslında tam da bir geçiş dönemi diyebiliriz. Sonbahar ekinoksu ile gelen bu durulma dönemini karşılamak için yapılan sonbahar ekinoksu ritüellerinin birkaçına beraber bakalım.

Bedeninizi ve yaşadığınız alanı arındırın! Her deneyimin üzerimizde oluşturduğu fiziksel ve duygusal etkilerden arınmak ve deneyimleri onurlandırmak için yağlar ve banyo tuzları eşliğinde arındırıcı bir duş alın. Bedeninize değer verdiğinizi hissedin. İlk eviniz olan bedeninizi arındırdıktan sonra yaşadığınız veya sıkça vakit geçirdiğiniz alanı adaçayı, üzerlik gibi otlar yakarak temizleyebilirsiniz. Alanı bol bol havalandırarak yeni enerjiyi niyetleriniz ile alanınıza çağırabilirsiniz.

Sonbaharın gelişini fark edin! Akşamüstü yapacağınız sakin bir yürüyüşten sonra gün batımını izleyebilirsiniz. Sararmış yaprakları, kozalakları ve bunlara gün batımının yansımasının farkına vararak bulunduğunuz anı ve sonbaharı kutlayabilirsiniz. Ayrıca yürüyüş esnasında dikkatinizi çeken kozalak, yaprak, kuş tüyü gibi şeyleri toplayarak evinizde bir köşe yapabilirsiniz.

Bedeninize bu yavaşlamayı hatırlatmak için sonbahara uygun çaylar yapabilirsiniz. Güzel niyetler ile mumlar yakabilir ve sonbaharın getirdiği içe dönme halini derinlemesine yaşayabilirsiniz.

Sonbahar Ekinoksunda Mutlaka Gidilmesi Gereken Yerler

Sakin yürüyüşler, muazzam gün batımları, turuncu yapraklar eşliğinde sonbahar manzaralarının keyfini çıkarmaya ne dersiniz? Canlı bir yaz döneminden sonra ruhunuzu dinlendirmenin size iyi geleceğinize emin olabilirsiniz. Sonbahar ekinoksunda manzaraları ile büyüleyen yerleri sizin için listeledik.

Yedigöller / Bolu

yedigöller ekinoks

Sonbahar denince benim aklıma eşsiz doğası ile Bolu, Yedigöller geliyor. Özellikle sonbahar fotoğrafçılığı ve bir sürü renk tonunun oluşturduğu ahenkli manzara karşısında kendinden geçmek isteyenler için ideal bir rota. Yedigöller diyoruz da bu göllerin adını biliyor muyuz? Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak yedi tane gölden oluşuyor. Çeşit çeşit hayvana ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Yedigöller Milli Parkı için kamp yapmaya da gidebilirsiniz. Kamp planınızı yapmadan önce Yedigöller’de İlkbahar Kampı yazımıza mutlaka göz atın!

{search:yedigoller-otelleri,Yedigöller Otelleri}

Karagöl / Artvin

artvin karagöl ekinoks

Karadeniz, dört mevsim de bol yağış alan bir bölge. Gezmek için hangi tarihler daha uygun olur sorusunun pek kesin bir cevabı yok. Sizi her an şaşırtabilir ama genelde tatilcilerin sonbahar mevsimini tercih ettiğini söyleyebiliriz. Güneşi bol günlere bu zamanlarda daha çok denk gelebilirsiniz. Sonbaharda anlaştık! Peki, Artvin'de sonbahar ekinoksu için nereyi gezmek gerekir? Hiç düşünmeden Karagöl’ü tercih edebilirsiniz. Artvin'in Borçka ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl, size inanılmaz bir doğa şöleni ile sonbahar manzaraları deneyimleme şansı sunuyor.

Türkiye'nin Amazonları olarak adlandırabileceğimiz bu gölün etrafındaki kocaman eğrelti otları ve çeşit çeşit yeşillik sizi kendisine aşık edecek. Gölün tüm çevresini dolaşabileceğiniz bir parkur var. Parkur üstünde de anı ölümsüzleştirebileceğiniz, fotoğraflık pek güzel noktalar bulunuyor. Ayrıca Karagöl'ün etrafına yakın bir lokasyonda da kamp atabiliyorsunuz. Karagöl'e doğru giderken yol üstündeki Nalia isimli mekana uğrayıp, kısa bir çay molası verebilirsiniz. İçeride Gürcü kültürüne ait çizimler bulacaksınız. Şanslıysanız ev yapımı şarap da içebilirsiniz.

{search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}

Kızılçukur Vadisi / Kapadokya

kızılçukur vadisinde ekinoks manzarası

Türkiye'de sonbaharda görülmesi gereken yerler arasında kesinlikle Kapadokya yer alıyor. Farklı dokusu ile her ziyaret ettiğimde beni başka bir boyuta taşıyormuş hissi yaşıyorum. Özellikle gün batımı ve gün doğumunu en güzel yakalayabileceğiniz yerlerden biri olan Kızılçukur Vadisi ise Sonbahar Ekinoksu ritüelleriniz için eşsiz bir yer. Biz, günbatımını yakalayarak karavanımızla bir gece konaklamıştık. Yanınıza leziz ev yapımı şaraplarından almayı unutmayın. Bir sinema karesinde gibi hissettiren bu anların tadını çıkarın.

{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

Cumalıkızık / Bursa

cumalıkızık ekinoks

Sonbaharın toprak tonlarına en çok yakışan şeylerden biri de Cumalıkızık'ın pastel rengi evleri olsa gerek. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday olan Cumalıkızık, Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştiği bölgelerden biri. Bu şirin beldenin daracık sokaklarında keyifli bir yürüyüş yapabilir, yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Unutmadan, beldenin sembolü ahududu, yani ahududu reçeli almayı ihmal etmeyin. Bu köyü, Uludağ Eteklerinde Renkli Bir Rota: Cumalıkızık Köyü yazımız ile keşfedin!

{search:cumalikizik-otelleri,Cumalıkızık Otelleri}

Adatepe Köyü / Kazdağları

adatepe ekinoks

Kazdağları'nın doğası arasında tarihi bir köy her sabah birbirinden farklı ülkeden misafirlerini ağırlamaya hazırlanır. Kazdağları'nın en güzel köylerinden biri olan Adatepe, taş evlerinin güzelliği ile Sonbahar Ekinoksu için harika bir rota olacak. Ayrıca yine Adatepe'de bulunan Zeus Altarı'na doğru kısa bir yürüyüş yaparak Tanrıların savaşları izlediği noktadan Edremit Körfezi'nin tadını çıkarın. Sabah erken saatte gidip Zeus Altarı'ndan gün doğumunu yakalamanızı; ardından da Adatepe'nin sabah sakinliğinde etrafı turlayıp, güzel bir kahvaltı yapmanızı öneririz. {search:adatepe-otelleri,Adatepe Otelleri}

Köyceğiz / Muğla

köyceğiz ekinoks

Ege'nin Akdeniz ile birleştiği noktada konumlanan Köyceğiz için efsaneye göre; batan bütün şehirden sadece Köyceğiz'in kaldığı söylenir. Aynı zamanda Köyceğiz'in bir Sakin Şehir (Cittaslow) olduğunu biliyor musunuz? Örnek bir şehir imajı ile ziyaretçilerin ilgisini bir hayli çekiyor. Sonbahar Ekinoksu'nda Kaunos Antik Kenti'ne tarihi bir ziyaret yapabilir veya Sandıras Dağları'nın eteklerindeki Gökçeova Gölü'nü ziyaret edebilirsiniz. 1750 metre yüksekte bulunan bu yerin biraz soğuk olabileceğini hatırlatayım. Önleminizi alıp gidin. Güzellikler sunan doğasının birçok kampçıya kucak açtığını göreceksiniz.

{search:koycegiz-otelleri,Köyceğiz Otelleri}

 Ihlara Vadisi /Aksaray

ıhlara vadisinde ekinoks manzaraları

Ihlara Vadisi’ne hayran kalacaksınız! Ihlara Vadisini cennetin yansıması olarak hayal edebilirsiniz. Kısacası ekinoks manzarasının hakkını veren yerlerden biri. Sonbahar Ekinoksu'nu doğada yürüyerek geçirmek istiyorsanız burası çok doğru bir seçenek. Bütün yol 14 kilometre tutuyor ama siz günübirlik olarak da bir kısmını gezebilirsiniz. Yanınıza su ve yiyecek bir şeyler almayı ihmal etmeyin. O merdivenleri indikten sonra bir daha çıkmak istemeyebilirsiniz. Bununla birlikte eğer sol taraftan devam ederseniz bir işletme karşınıza çıkacak ama sağ taraftan devam ederseniz ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir yer yok. Nehir boyunca yürürken aynı zamanda ilginç kaya oymaları ve eski kiliseler de karşınıza çıkacak. Özet geçtiğimiz bilgilerden daha fazlası, Kapadokya Ihlara Vadisi Hakkında Her Şey için sizi yazımıza alalım.

{search:ihlara-vadisi-otelleri,Ihlara Vadisi Otelleri}

Midyat & Mardin

mardinde sonbahar ekinoksu

Mardin’e yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan Midyat’ta yaz ayları çok sıcak geçtiği için Sonbahar Ekinoksu'nda burayı ziyaret etmek en doğru karar olacaktır. Tarihi güzellikleri içinde barındıran, masaldan fırlamış gibi binaları arasında yürümek büyük keyif verecek sizlere... Yüksek bir yerde bulunan çay ocağındaki molanızda, Mezopotamya'ya şöyle bir baktığınızda ise size uçsuz bucaksız bir deniz gibi gözükecek. Buranın tadını dolu dolu almak için birkaç gün gerekli olsa da günübirlik ziyaretinizde sonbahara hoş bir hoş geldin demiş olursunuz. Midyat’ı anlatmakla bitiremeyiz fakat olmazsa olmaz Midyat’ta Görülmesi Gereken İlk 8 Yer’ i keşfetmeden dönmeyin.

{search:mardin-otelleri,Mardin Otelleri}

Nemrut / Adıyaman

nemrut ekinoks manzarası

Zorlu bir parkur ile kendinizi sınamaya hazır mısınız? O zaman, 2100 metre yükseklikte bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı sizi bekliyor. Gün doğumu ve gün batımını burada geçirmek üzere yola çıkış planınızı ayarlayın. Yiyeceğinizi, suyunuzu ve tabii şarabınızı almayı ihmal etmeyin. Yukarıda herhangi bir tesis yok. Burasının da çok yüksek bir yer olduğunu ve soğuk olabileceğini göz önünde bulundurarak kalın bir şeyler de yanınıza alın. Unutmadan, buraya girebilmek için yanınıza müze kartınızı da almayı ihmal etmeyin.

{search:adiyaman-otelleri,Adıyaman Otelleri}

Safranbolu  

safranboluda ekinoks

Osmanlı mimarisini bolca görebildiğimiz Safranbolu, 1994 senesinde UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne girdi. Bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan ismini aldığını söylememe gerek yok. Gün içerisinde, birçok tarihi noktayı ziyaret edebilirsiniz. İlgi çekici birkaç müzesi var. Yani müze kartınız Safranbolu'yu ziyaret ederken de yanınızda olsun. 1-2 gün burası için yeterli bir süre. Kısacası sokaklarında gezmek, fotoğraf çekmek, tarihi ve doğal yerlerini ziyaret etmek sizi mutlu edecek. Bir hafta sonu tatil kaçamağında bu şirin yerlerin birinde bir gece konaklamanızı öneririz. Konaklayacağınız bu evlere doyamayacağınıza eminiz fakat kısa bir tatil için bile olsa Safranbolu’u gezerek fethetmelisiniz. Zamanı iyi değerlendirebilmeniz için Hafta Sonu Tatil Önerisi: Safranbolu yazımızı şimdi inceleyin.

{search:safranbolu-otelleri,Safranbolu Otelleri}

Açıkçası Türkiye’nin doğası, tarihi ve mimarisi ile ekinoks manzaraları keşfedebileceğiniz oldukça fazla yer bulunuyor. Her bölgede geçireceğiniz deneyimin keyfinin farklı olacağına eminiz. Güzel dilekleriniz ile 23 Eylül sonbahar ekinoksunu sizin için sıraladığımız yerlerden birinde geçirebilir isterseniz de evinizde ritüelleriniz ile kutlayabilirsiniz.