{ad:0} İstanbul’un nefes alanlarından biri olan Polonezköy, özellikle de hafta sonları metropol yaşamından bunalan ziyaretçilerin sıklıkla tercih ettiği duraklar arasında yer alıyor. Meşhur serpme köy kahvaltıcıları, meşe, gürgen, kestane ağaçlarıyla çevrili ormanları ve kuş cıvıltılarıyla bütünleşmiş bu doğa harikası yer aynı zamanda bölgenin en güzel mantar rotalarından biri. 5 km’lik yürüyüş parkuru boyunca dağ mantarı toplayabileceğiniz ormanlık alanda dilerseniz turlarla birlikte de hareket edebilirsiniz.
Antik çağda İda Dağı ismiyle anılan Kaz Dağları toprak yapısı ve bitki örtüsü sayesinde bünyesinde çok çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Alpler’den sonra dünyanın en çok oksijen üreten dağı olma özelliği taşıyan Kaz Dağları sonbaharda ise ülkemizin en fazla mantar çeşitliliğine sahip bölgelerinden biri haline geliyor. Özellikle beyaz mantar, ayı mantarı ve melki mantarı bolluğunun yaşandığı bölgede aynı zamanda sinek mantarı gibi zehirli pek çok mantar çeşidi de bulunuyor. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.
Ülkemizin önemli turizm duraklarından biri olan Bodrum, yaz aylarında deniz tatilcilerinin ilk adreslerinden biri olurken, sonbaharın gelmesi üzerine artan yağmurların etkisiyle önemli mantar toplama destinasyonlarından biri oluyor. Bölge halkı ya da çevre illerde yaşayanların ilgisini çeken mantarlar, genellikle kişilerin gruplar halinde turlara katılmasıyla rehber eşliğinde toplanıyor. Körek mantarının sayısının fazla olduğu bölge, mantar toplamak için yalnızca sonbaharda değil ilkbaharda da bir hayli hareketli.
Kış aylarında Kartalkaya, bahar ve yaz aylarında Abant Gölü, termal tatil için ise Karasu’da ziyaretçilerini ağırlayan Bolu, dört mevsim farklı konseptlerde tatil olanağı sunuyor. Bölge aynı zamanda ülkemizin mantar çeşitliliği bakımından önde gelen duraklarından biri. Baharın gelmesiyle ormanlık alanlarında mantar toplama yürüyüşlerinin sıklıkla yapıldığı Bolu’da özellikle Abant’a düzenlenen kuzugöbeği mantarı(morel mantarı) toplama turlarına katılarak bu deneyimi siz de yaşayabilirsiniz.
Birbirinden çeşitli mantar türü bulunan Ağva’da mantar toplama, artık bir spor haline gelmiş durumda. Sonbahara özel mantar yürüyüşlerinin gerçekleştirildiği bölge için mantar, aynı zamanda yöre mutfağının da önemli bir bölümünü oluşturuyor. Geli mantarı, ayı mantarı, kuzugöbeği ve borazan mantarı ise ilçede yer alan mantar türlerinden bazıları. Birbirinden lezzetli yemeklerin yapımında kullanılabilen bu mantarlar her yıl bahar aylarında meraklıları tarafından toplanıyor.
Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, yabani mantar toplayıcılığının olduğu destinasyonlar arasında. Mantar toplama konusunda yeterli donanıma sahip olduğunuzda ya da rehber aracılığıyla milli parkta nadir bulunan lezzetli türleri toplama imkanı bulabilirsiniz. Oldukça özel bir habitata sahip olan park, özellikle kanlıca mantarı bakımından zengin. Sığır dili ve kara mantarına da sıklıkla rastlanılan bu alanda, çevre köylerden gelen halk bahar boyunca mantar topluyor, daha sonra topladıkları mantarları pazarda satıyorlar.
Yaklaşık 5.500 hektarlık bir alana sahip olan Belgrad Ormanı, çok sayıda bitki ve hayvan türünü bünyesinde barındırıyor. İstanbul’da yaşayan ve hafta sonları şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olan orman, mantar toplamak için de oldukça uygun. Çünkü bölgede baharda ortaya çıkan mantarların çeşitliliği oldukça fazla. Bu mantarların büyük bir kısmı zehirli olsa da imparator mantarı ve ayı mantarı gibi türlere rastlamak mümkün.