Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Mavi Ay en güzel nerede izlenir? Mavi Ay İstanbul, Muğla, İzmir bölgelerinde saat kaçta görülecek? İşte Süper ay hakkında tüm merak edilenler

Mavi Ay en güzel nerede izlenir? Mavi Ay İstanbul, Muğla, İzmir bölgelerinde saat kaçta görülecek? İşte Süper ay hakkında tüm merak edilenler

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 18 Ağustos 2024 - 15:28
 • Son Güncellenme: 19 Ağustos 2024 - 15:28
Mavi Ay en güzel nerede izlenir? Mavi Ay İstanbul, Muğla, İzmir bölgelerinde saat kaçta görülecek? İşte Süper ay hakkında tüm merak edilenler

Gökyüzü meraklıları için heyecan verici bir haber! Ağustos ayı, yılın en beklenen gök olaylarından biri olan Süper Mavi Ay'a ev sahipliği yapacak. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu ve normalden daha parlak göründüğü bu özel an, kaçırılmaması gereken bir doğa olayı.  Peki, Mavi Ay ne zaman ve saat kaçta görülecek?  Mavi Ay'ı en iyi nerede izleyebilir ve bu gök olayı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. 

{ad:0}

Mavi Ay Ne Zaman, Saat Kaçta Görülecek?

Ağustos ayı, gökyüzü meraklıları için yine eşsiz bir deneyim sunuyor. 2024 yılına ait dört ardışık Süper Ay’ın ilki, 19 Ağustos Pazartesi günü gözlemlenecek. Bu tarihte Süper Mavi Ay, gece boyunca gökyüzünde yükselecek ve Türkiye saatiyle 04.36’da en yüksek noktasına ulaşacak. Üstelik bu muhteşem doğa olayını açık havada çıplak gözle izleyebilirsiniz.

 Süper Ay’ların tüm dolunayların yaklaşık dörtte birini oluşturduğunu bilinse de, Mavi Ay’ların çok daha nadir olduğu ve tüm dolunayların yalnızca %3’ünü kapsadığını unutmamalıyız. Bir sonraki Süper Mavi Ay’lar ise Ocak ve Mart 2037’de gerçekleşeceği tahmin ediliiyor. Bu fırsatı kaçırmamak için bu tarihleri not almayı unutmayın!

Mavi Ay (Mavi Dolunay) Nedir?

“Mavi Ay,” aslında gökyüzünde mavi renkte görünen bir Ay anlamına gelmiyor; bir takvim yılı içerisinde meydana gelen 13. dolunay evresine verilen isim. Normalde her yıl 12 dolunay gerçekleşir, ancak bazen bir ay içerisinde iki dolunay gözlemlniyor. İşte bu durumda, ikinci dolunaya “Mavi Ay” deniyor. Bu ender doğa olayı, dolunayın ay takvimine göre fazladan bir kez daha gerçekleşmesiyle ortaya çıkıyor.

Gökbilimciler, Mavi Ay’ın yılın en parlak dolunaylarından biri olduğunu belirtiyorlar.  Volkanik patlamalar veya büyük orman yangınları sırasında atmosfere yayılan toz bulutları, dolunayın mavi tonlarda görünmesine neden olabiliyor. Ancak bu durumun Ay’ın renginin gerçekten değiştiği anlamına gelmediğini de belirtilim; bu sadece atmosferik bir yanılsama. 

Mavi Ay Çıplak Gözle Görülür Mü?

NASA tarafından yıl boyunca gözlemlenebilen diğer dolunaylardan daha parlak olarak tanımlanan Mavi Ay, çıplak gözle kolayca görülebiliyor. Süper Ay’ı izlemek için özel bir konumda olmanıza gerek yok. Ay, gece boyunca gökyüzünde yükselecek ve gün doğumundan hemen önce en yüksek noktasına ulaşacak. Türkiye saatiyle zirve noktası saat 04.36’da gerçekleşecek.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nde Abrams Planetaryum Müdürü Shannon Schmoll, “Gökyüzü bulutsuz olduğu sürece ve net bir görüşe sahipseniz, Ay’ı rahatlıkla görebileceksiniz. Süper Ay, o kadar parlak ki onu görmek için özel bir yere gitmenize gerek yok” açıklamasını yapmıştır. NASA’ya göre Süper Ay’lar normal dolunaylardan yüzde 30 daha parlaktır, bu da gözlemlenmelerini daha kolay hale getirir. Ayrıca Süper Ay’lar Dünya’ya daha yakın oldukları için normalden daha fazla gelgite de neden olurlar.

Mavi Ay En İyi Nereden Görülecek?

Mavi Ay’ı görmek için özel bir konumda olmanıza gerek yok ancak biz yine de Süper Ayı en net şekilde izlemek için şehrin tepe noktaları ve kent ışıklarının en az olduğu bölgelerin ideal yerler olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl, Çengelköy, İzmir Saat Kulesi ve Tarihi Asansör, Konya ve Burdur gibi yerlerde adeta kartpostallık görüntüler oluşmuştu. Bu yıl Mavi Ay’ın en iyi nereden görüleceği ise merakla bekleniyor. Özellikle ışık kirliliğinin düşük olduğu ve geniş bir gökyüzü manzarasına sahip olan alanlar, bu gökyüzü olayını izlemek için en uygun noktalar olacaktır.