Son yıllarda turizm gündeminde oldukça fazla konuşulan bir terim var: Sürdürülebilir turizm. Basit olarak; çevrenin bozulmadan, kültürel, ekolojik ve biyolojik bütünlüğün korunarak yürütüldüğü ve tüm kaynakların mevcut ve gelecek kuşakları besleyecek şekilde kullanıldığı bir turizm anlayışı. Doğaya ve insana zarar vermeyen turizm anlayışı diyebiliriz. Şu anda yaşadığımız iklim krizi tüm sektörleri sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemeye yönlendiriyor. Özellikle de tüketim ve hizmet noktalarına yoğunlaşan turizm sektörü sürdürülebilir olma yolunda büyük değişimler geçiriyor. Gün geçtikçe ekolojik konaklama birimleri, organik tarım yapan küçük oteller ve geri dönüşüme yatırım yapan zincir otellerin sayısı hızla artmakta. Sürdürülebilir turizm için aşağıdaki gibi küçük değişiklikler yaparak siz de çevreye duyarlı bir işletme olabilirsiniz.
{ad:0}
Sürdürülebilir turizmin ilk adımı olarak tesisinizdeki enerji kaynaklarınızı gözden geçirebilirsiniz. Aydınlatmalarda enerji tasarruflu ampuller ve ışıklandırmalar kullanabilir, elektronik cihaz seçimlerinizi A sınıfı çözümlerden yana kullanabilirsiniz. Özellikle gündüz vakti sıcaklığın ülke ortalamasının üstünde olduğu bir bölgede iseniz güneş panelleri kullanarak sıcak su ihtiyacınızı çevre dostu bir şekilde karşılayabilirsiniz. Odalardaki ısıtma ve merkezi klimalarda ise zamanlayıcı kullanarak gereksiz enerji kullanımının önüne geçebilirsiniz.
Dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük problem su eksikliği. Birleşmiş Milletler'e göre şu anda 783 milyon insanın temiz suya erişimi bulunmazken, 2,5 milyar insanın ise hijyen için gerekli suyu bulunmuyor. Bu kötü gidişatı yavaşlatmak için otelinizde bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Öncelikle otelin hangi alanlarında en çok su tüketimi olduğunu belirleyip bu alanlarda fotoselli musluklar tercih edebilirsiniz. Ayrıca lavabo ve banyolarda kullanılan suyu atık tesislerinde dönüştürerek tuvalet sifonlarında kullanmak üzere yönlendirebilirsiniz. Ayrıca lavabolara kullanıcıları su tüketimi konusunda bilinçlendiren küçük uyarılar da asabilirsiniz.
Son yıllarda organik ve yerel tarım konusunda hızlı bir bilinçlenme yaşansa da maalesef açık büfe kültürü bilinçli yemek tüketimi konusunda bir ilerleme kaydedemedi. Tesisinizin restoranı için yerel üreticilerden mevsiminde sebze ve meyve alarak ilk adımı atabilirsiniz. Etik koşullarda yetiştirilmiş çiftlik hayvanları ve avlanma döneminde tutulmuş balıkları tercih edebilirsiniz. Ayrıca artan yemekleri biriktirerek gübre olarak kullanabilirsiniz. Restoran yönetim sistemi kullanarak restoranınızda en çok ve en az hangi yiyeceklerin tüketildiğini takip ederek gereksiz yemek hazırlığının da önüne geçebilirsiniz.
Doğada çözülme süresi 400 yıl ila 1000 yıl arasında değişen plastik ürünlerin tüketimi sürdürülebilir bir yaşamı maalesef imkânsız kılıyor. Bunun önüne geçmek için tesisiniz bünyesinde plastik veya kağıt bardak yerine cam veya seramik bardak tercih edebilirsiniz. Uzun vadede maliyet açısından da avantajlı olacaksınız. Ayrıca oda banyolarında küçük plastik şişelerde şampuan, duş jeli, saç kremi kullanmak yerine doldurulabilir kutuları tercih edebilirsiniz. Otel genelinde geri dönüşüme uygun çöp konteynırları kullanarak çalışanlarınızı ve misafirlerinizi geri dönüşüm yapma konusunda teşvik edebilirsiniz.
Otelciliğin bel kemiklerinden olan kat temizliği politikalarında ufak değişiklikler yaparak çevreye duyarlı bir işletme haline gelebilirsiniz. Odalardaki havlu ve çarşaf değişimini her gün yapmak yerine birkaç günde bir ya da misafirleriniz talep ettikçe yapabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız oda ekipmanlarında ve tekstil ürünlerinde geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılanları tercih etmeniz, doğa dostu bir işletme olmanız yolunda önemli bir adım atmanızı sağlar.
Sürdürülebilir turizm noktası olma yolunda tesisinizde yaptığınız değişiklikler ancak uygulandığında fayda sağlayacaktır. Bunun için giriş anında misafirlerinizi otelinizin çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir turizm noktası olduğu konusunda bilgilendirebilirsiniz. Su ve enerji tüketimi konusu, geri dönüşüm konteynırları hakkında otelin çeşitli yerlerine bilgilendirici yazılar asabilirsiniz. Ayrıca karbon salınımını azaltmak için misafirlerinizi toplu taşıma ve bisiklet konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirebilirsiniz. Kolektif bir şekilde yapılacak birkaç değişiklik ile doğa dostu ve sürdürülebilir bir otel hizmet vermeniz oldukça kolay.
Tesisine gelen ziyaretçi sayısı artırmak için paylaştığımız 9 püf noktayı da inceleyin.