Ülkemizin köyleri; doğal güzellikleri, tarihi dokuları ve sakin atmosferleriyle adeta birer masal diyarı gibi. Ekoturizmin ve yeşil seyahatin popülerleşmesiyle daha fazla dikkat çekmeye başlayan köyler, şehrin gürültüsü ve kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği yerler. Sakin şehir kavramıyla özdeşleşen köylerde, doğa ile baş başa kalmayı seven, trekking ve kamp gibi aktivitelerden hoşlanan kişiler için mükemmel rotalar bulunuyor. Muğla da büyük şehirlerin kaosundan kaçıp huzurlu vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bir bölge. Muğla köylerini sizin için derledik. İşte detaylar...
{facility:0}{search:mugla-otelleri,Muğla Otelleri}
Fethiye’nin benzersiz doğal güzelliklerini yansıtan Faralya Köyü, Akdeniz’in maviyle buluştuğu bir rota. Deniz seviyesinden 440 metre yüksekte konumlanan Faralya Köyü, sırtını Baba Dağı’na yaslamış ve yüzünü Akdeniz’e çevirmiş durumda. Uzunyurt olarak da bilinen köy, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı, Fethiye’ye 25 km, Ölüdeniz’e ise yalnızca 10 km uzaklıkta. Hisar, Orta ve Kabak adını taşıyan üç mahallesiyle Faralya, denizle yeşilin buluştuğu bir yer. Likya Yolu üzerinde bulunması nedeniyle, özellikle doğa yürüyüşçüleri ve kamp tutkunları için mükemmel bir keşif alanı da yaratıyor.
Faralya’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu Kabak Koyu’na yakınlığı. Kızılçam ormanlarının arasına gizlenmiş olan bölge, sarp yamaçlarla çevrili büyüleyici bir vadinin içinde yer alıyor. Kabak Koyu’nun enfes plajı, orman içindeki saklı şelaleleri ve akarsuları, doğaseverlere keyifli bir deneyim vadediyor.
{ad:0}Muğla sınırlarında yer alan Kapkırı Köyü, Bafa Gölü’nün kıyısına kurulmuş. Doğal güzellikleriyle gezginlerin rotasında önemli bir yere sahip olan köy, Bodrum’a yaklaşık 45 dakikalık mesafede. Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla kıyıdan içeride kalmış jeolojik ve arkeolojik açıdan değerli bir oluşum. Yaklaşık 50 kilometrelik kıyı uzunluğu ve sakin atmosferiyle, bölgeyi keşfetmek isteyenler için doğayla baş başa kalabilecekleri bir ortam yaratıyor.
Bafa Gölü’nün üzerinde bulunan küçük adalar, antik dönemin izlerini taşıyan Heraklia kalıntılarıyla tarihseverler için de cezbedici. Latmos adıyla da bilinen göl, çevresindeki Beşparmak Dağları’yla masalsı bir ambiyansa sahip. Bafa Gölü, kamp yapmayı sevenler için de Türkiye’nin en güzel kamp alanlarından biri olarak öne çıkıyor.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye Köyü, mavi ile yeşilin buluştuğu, huzur dolu bir cennet. Hisarönü Körfezi’nin en güzel koylarından birinde yer alan köy, sakin atmosferi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Marmaris’e yakın konumu sayesinde kolayca ulaşılabilen Selimiye, özellikle yaz aylarında ziyaretçilerin gözdesi. Ancak köyün huzurlu ve dingin yanını keşfetmek isteyenler için sezon dışı ziyaretler daha keyifli bir alternatif.
Sırtını yemyeşil tepelere yaslamış olan Selimiye Köyü, geçmişte “Losta” adıyla anılıyormuş. Bugün ise balıkçılık, hayvancılık ve bahçe tarımıyla uğraşan sakinleriyle tipik bir köy hayatını yaşatmaya devam ediyor. Sakin denizi ve korunaklı koyuyla yaz tatili için uygun bir adres olan Selimiye, doğal güzelliklerin yanı sıra sıcak ve samimi atmosferiyle de konuklarını etkiliyor. Eğer doğayla iç içe, huzur dolu bir kaçamak yapmak istiyorsanız, Selimiye Köyü mutlaka keşfedilecekler listenizde olmalı.
Bodrum’un Gökova Körfezi’ne bakan kuzey tarafında yer alan Mazı Köyü, doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle dikkat çeken şirin bir kıyı köyü. Bodrum’un “Bodrumlaşmamış” nadir köşelerinden biri olarak tanımlanan Mazı Köyü, kalabalıklardan uzak bir tatil yapmak isteyen kişilerin favori adreslerinden biri. Berrak denizi, tertemiz havası ve görkemli gün batımı manzaralarıyla ziyaretçilerini büyüleyen köy, mandalina ve çam ağaçlarıyla çevrili birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapıyor. Mazı Köyü’nü ziyaret ettiğinizde, Bodrum’un diğer güzelliklerini keşfetmek için de zaman ayırmanızı öneririz.
Hisarönü, Marmaris’in doğal güzellikleriyle dikkat çeken sahil köylerinden biri. Datça ve Bozburun yarımadalarının arasında yer alan bu şirin köy, büyük bir körfezle çevrili. Doğa harikası bir coğrafyaya sahip olan Hisarönü Köyü'de keyifli yürüyüş rotaları bulunuyor. Ayrıca köy berrak denizi ile ziyaretçilere serinleme imkanı da sunuyor. El değmemiş doğasıyla dikkat çeken Hisarönü koyunda herhangi bir işletme ya da duş hizmeti bulunmadığını hatırlatalım. Hazırlıklı gitmenizde fayda var. Hisarönü’nün diğer köylerden farkı, gündüzleri sakin bir atmosfer sunarken, geceleri hareketlenmesi. Gündüz vakti köyde denizin ve doğanın tadını çıkarıp yürüyüş yapabilir, akşamları ise eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Köyü, Arnavut kaldırımlı yolları ve tarihi taş evleriyle adete zamanın durduğu bir yer. Karia Yolu’nun son durağı olarak bilinen köyde yalnızca 5 hane bulunuyor. Bu da bölgenin otantik yapısını ve dinginliğini korumasını sağlıyor. Ancak Eskihisar’ı özel kılan en önemli detay, 2500 yıldır ayakta duran Stratonikeia Antik Kenti. Gladyatörler Şehri olarak da anılan antik kent; Karya, Helen, Roma ve Bizans uygarlıklarının izlerini taşıyor.
Stratonikeia’nın kuruluş hikayesi ise büyüleyici bir aşk efsanesine dayanıyor. İskender’in generallerinden I. Seleukos, oğlu Antiakos’un iyileşmesi için hekimlerin çabalarını izlerken, Antiakos’un Stratonike adlı bir kıza olan aşkı sayesinde oğlunun iyileştiğini fark ediyor. Bunun üzerine Seleukos tahttan çekilerek oğlunun Stratonike ile evlenmesine izin veriyor ve bu kenti karısı adına inşa ediyor. Günümüzde hala kazıların devam ettiği antik kent, tarihe meraklı gezginler için keyifli bir keşif sunuyor. Eğer ziyaret etmeyi planlıyorsanız, MüzeKart ile ücretsiz giriş yapabilir ve bu büyüleyici tarihi mirası yerinde görebilirsiniz.