Trakya denilince pek çoğumuzun aklına ilk olarak eğlenmesini bilen, güler yüzlü ve samimi insanların yaşadığı coğrafya gelir. Denizin mavisi ve ormanların yeşiliyle sakin ve huzurlu bir yaşam sunan Trakya’da bir de üzüm bağları vardır ki, bu bağları gezerken kendinizi adeta bambaşka bir ülkede gibi hissedersiniz. Planlarınızı da her sene düzenlenen Trakya Bağ Bozumu haftasına denk getirebilirseniz, ayrıcalıklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. İsterseniz önce gelin bağ bozumu hasadına, ne zaman yapıldığına ve Trakya Bağ Bozumu 2022’nin detaylarına beraber göz atalım.
{ad:0}Bağ bozumu, üretilen üzümlerin toplanma yani hasat zamanına verilen isimdir. Tüm yıl boyunca toprağa emek veren üreticiler, üzüm ağaçlarında oluşan üzümleri yılda bir defa toplarlar. Bu dönem yıllar geçse de günümüzde belde belediyelerinin de destekleri ile coşku ve neşe ile kutlanır. Her bölgenin kendine özgü geleneksel kuralları ile birlikte üzümler toplanır ve çeşitli şenliklerle bu hasat festival havasında gerçekleşir.
Bağ bozumu mevsimi genelde sonbahar mevsiminde gerçekleşse de bölgeye göre üzümlerin toplanma zamanı değişiklik gösterebilir. Değişen iklim koşulları nedeniyle günümüzdeki bağ bozumu zamanları da değişiklik göstermektedir. Geçmişten günümüze gelen, yunan mitolojisinde de önemli bir yeri olan bağ bozumu coşkusu genellikle Eylül-Ekim ayları içerisinde olmaktadır. Bağlarda birçok kişinin yardımı ile daldaki üzümler bir makas yardımı ile özenle toplanır. Sirke ve şarap yapımında kullanılması için ayrıştırılır ve kullanım amacına göre üreticiler fabrikalara gönderir.
Bu yıl Tekirdağ yerine Kırklareli’nde düzenlenmesi beklenen Trakya bölgesi bağ bozumu şenlikleri gerek günübirlik, gerekse bir kaç günlük şehirden kaçış planı yapmak isteyen, yerel üzüm bağları üreticilerini gezmek ve farklı şarapları deneyimlemek isteyen herkese ''Merhaba'' diyor.
Tekirdağ Bağ Bozumu festivalinin 13-16 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılması planlanıyor. Trakya Bağ bozumu şenlikleri için Kırklareli’nde gerçekleşecek bu festivali kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.
Trakya bölgesine bağlı birçok ilçede festival havasında geçen bağ bozumu şenliklerinde, festivale bir kaç gün kala belediye tarafından açıklanan etkinlik takvimini mutlaka takip etmelisiniz. Trakya bölgesine geldiğinizde öncelikle bağ bozumu açısından hangi bölgeye gideceğinize karar verebilir, aşağıda detaylı olarak yer verdiğimiz yerli şarap üreticilerinin bağ bozumu programlarını takip edebilir ve onların düzenlemiş olduğu ''tadım etkinliklerine'' katılabilirsiniz. Yerli üreticilerin meşakkatli yolculuğunu kendi ağızlarından dinleyebilir, şarap tadımı yapabilir, bağından üzüm toplayabilir ve hatta konaklama hizmeti veren Şarap bağ evlerinde bir kaç gününüzü geçirebilirsiniz.
Kırklareli, Tekirdağ ve Gelibolu Yarımadası’nda faaliyet gösteren butik şarap üreticileri sayesinde Trakya Bağ Rotası güzergahındaki bağ evlerini ve şarap üreticilerini sizinle bu yazımızda buluşturmak istedik. Türkiye’nin en lezzetli şaraplarının üretildiği Tekirdağ bölgesindeki bağ rotasını gelin hep birlikte keşfedelim.
Şarköy’de, bir tepe üzerine kurulmuş olan ve harika manzarasıyla her göreni büyüleyen Chateau Kalpak, Saros Körfezi ve Marmara Denizi’ni selamlıyor. Türkiye’nin üç yıldızlı şaraphanesi olan ve uluslararası festivallerde ülkemizin bu güzel şaraplarını tanıtan Chateau Kalpak, lezzetli şarapları ve doğanın kalbindeki tesisiyle güzel bir gün geçirmenizi sağlıyor. Önceden arayıp rezervasyon yaptırarak tesisi ve bağ evini gezebilirsiniz.
Marmara Ereğlisi, Çeşmeli Köyü’nde yer alan Chateau Nuzun, Nazan ve Necdet Uzun çiftinin binbir emekle oluşturduğu butik bir şarap evi. Organik tarım yöntemleriyle ürettikleri üzümlerle büyük bir özenle şarap yapan çift, damak tadına düşkün olan şarap severlere lezzetli bir seçki sunuyor. Adını Fransızcadaki şato kelimesinden alan bu tesis, yamaca kurulmuş şato benzeri bir yapıda hizmet veriyor. Tesiste tadım bölümleri, mahzen ve şarap üretim tesisi yer alıyor.
Tekirdağ Şarköy ilçesi, Hoşköy’de yer alan Melen Winery & Vineyards, denize nazır konumuyla farklı bir bağ evi deneyimi sunuyor. Melen Winery & Vineyards, manastırlarıyla ünlü olan ve günümüzde sadece St.İoannis Manastırı’nın Melen Bağları içinde ayakta kaldığı Ganohora olarak anılan bu bölgede, 1920’li yıllardan beri şarap üretimine devam ediyor. Mayıs ayından ekim ayının sonuna kadar ziyaret edilebilen bağ evinde eşsiz bir deneyim sizi bekliyor.
1993 yılında Tekirdağ'a 12 km uzaklıkta bulunan Yazır bölgesinde Umur Arıner tarafından kurulan Umurbey Vineyards, MÖ bu coğrafyada üretilen şarapları selamlayarak, Türkiye'de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üretici olma özelliği taşıyor. Barel Bağları’na çok yakın bir konumda bulunan tesiste, şarap tadımı yapabilir, markanın ürettiği şaraplar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tekirdağ Karaevli Köyü, Eski Bağlar Mevkii’nde yer alan Barel Bağları ve Şaraphanesi, şato tipi üretim denilen yöntemle bölgenin leziz üzümlerini yüksek kaliteli Barel Vineyards şaraplarına dönüştürüyor. Lezzetli yemeklerin servis edildiği restoranı ve canlı müzik performanslarıyla ziyaretçilerine doğada olmanın keyfini sonuna kadar hissettiren Barel Bağ Evi, ziyaretçilerine her mevsim ayrı bir deneyim sunuyor.
Tekirdağ’ın Barbaros kasabası tepelerinde, Yazır Köyü Karaağaçlık mevkiinde yer alan Barbare Bağları, ziyaretçilerine doğayla iç içe, doğal bir ortam sunuyor. Organik ve sürdürülebilir tarım yaparak şarap üreten tesiste ayrıca yılın her günü açık olan Barbaros Bağ Evi ve restoranı yer alıyor. Konaklama yapabileceğiniz ya da günübirlik ziyaret edebileceğiniz bu bağ evinde zamana karşı yarışı bırakacak, sadece ana odaklanacaksınız.
Şarköy, Mürefte yolu üzerinde bulunan Gülor Bağları, Fransız ve İtalyan üzümlerine ev sahipliği yapıyor. Özellikle G serisi ile bilinen markanın yerli ve yabancı üzüm kupajlarının oluşturduğu Silver serisi de oldukça dikkat çekici. Önceden arayıp rezervasyon yaptırarak tesisi ve bağ evini gezmeniz mümkün. {search:murefte-otelleri,Mürefte Otelleri}
Trakya Bağ Rotası’ndaki tesislerin listesi Kırklareli ve Gelibolu da eklenince uzadıkça uzuyor. Türkiye’nin birbirinden değerli üzüm bağları ve butik şarap üreticilerinin bulunduğu Trakya Bölgesi’nde keşfedilecek daha bir çok yerli üretici var. Trakya Bağbozumu Festivali sırasında dilerseniz yukarıda sıraladığımız, konaklama hizmeti veren Trakya Bağ evlerinde kalabilirsiniz. Düşük bütçeli bir konaklama imkanı arıyorsanız Neredekal.com üzerinde bulunan Şarköy Otellerini ya da , Mürefte Otellerini tercih edebilirsiniz. {search:sarkoy-otelleri,Şarköy Otelleri}