Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Türkiye'nin En Meşhur Yemekleri ve Mutfakları

Türkiye'nin En Meşhur Yemekleri ve Mutfakları

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 23 Temmuz 2022 - 11:45
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024 - 12:46
Türkiye'nin En Meşhur Yemekleri ve Mutfakları

Tam bir gastronomi cenneti olan Türkiye, zengin yemek çeşitleri ve içecekleri ile ağzınıza layık lezzetler sunuyor. Yemekleri ile göz dolduran lezzetlerin yanı sıra farklı tatlar sunan içecekler de sofraları zenginleştiriyor. Dört bir yanında bambaşka tarifler, menüler, lezzetlere sahip olan Türkiye'de sofra kültürü de bu oranda zengin ve iddialı. Gelin şimdi Türkiye'nin en meşhur yemeklerini ve mutfaklarını ele alalım.

{ad:0}

Türkiye'nin En Meşhur İçecekleri

Türk Mutfağının Ünlü Yemekleri

Türk mutfağı, bildiğiniz gibi dünya mutfakları arasında benzersiz bir yer tutuyor. Anadolu topraklarının bereketli doğası, binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürel etkileşimler, Türk mutfağının damak çatlatan çeşitliliğinin temel taşlarını oluşturuyor da denilebilir. Ege'nin zeytinyağlılarından Doğu Anadolu'nun baharatlı kebaplarına, Karadeniz'in hamsili pilavından Akdeniz'in taze sebze yemeklerine kadar uzanan bu lezzet atlası, her biri kendi içinde özgün bir dünya olan yemekleriyle sizi bekliyor.

Mantı

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ile hazırlanan mantı, Türk mutfağının en popüler yemeklerinden biridir. Ünü ülke sınırlarının ötesine de geçen mantı, Türk mutfağının olduğu kadar Orta Asya mutfaklarının da bir parçasıdır. Üstelik farklı çeşitleri mevcuttur. Mantı için en meşhur noktalardan biri Kayseri. Ama farklı türler de olduğunu unutmamak lazım. Mesela rumeli usulü mantı, Sivas mantısı, Sinop mantısı, mantı makarna bunlardan birkaçı.

{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}

Lahmacun

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Türk mutfağı denilince, yurdun dört bir yanında akla gelen en popüler yemeklerden biri de lahmacunlardır. Açılan hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot (kırmızı biber) gibi malzemelerin eklenmesi ile hazırlanan lahmacun, bir tür içli pidedir. İngilizcede zaman zaman "Türk pizzası" şeklinde de adlandırılır. Özellikle Türkiye'nin doğu illerinde ünlü olan lahmacun, 1960'lı yıllardan sonra ise ülke geneline yayılmıştır. Fındık lahmacun, Urfa lahmacunu gibi çeşitlere sahip olan yemeği, Türkiye'ye gelen turistlerin pek çoğu da tercih ederler.

{search:şanlıurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}

Zeytinyağlı Sarma

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Daha çok bir yan yemek olarak öne çıkan zeytinyağlı sarma Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır ve daha çok Ege mutfağına özgüdür. Bulgur ya da pirinç gibi iç malzemeler ile yapılan sarmalar, Osmanlı mutfağı kökenlidir. Farklı pek çok çeşidi olan zeytinyağlı sarmalar, ara öğünleri hafif bir şekilde geçirmek isteyenlerin de tercihidir. Ek olarak meze görevi de görür. Ancak genel hatlarıyla birçok farklı bölgede zeytinyağlı sarma olduğunu da belirtmekte yarar var. Nevşehir ve Tokat da bunlar arasında. Ayrıca Erzurum'da da yöreye özgü bir sarma mevcut. 

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Kebaplar

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Söz konusu Türkiye’nin meşhur yemekleri olunca, akla ilk gelen arasında kebap da vardır. Kebap, Türkiye'nin hemen her şehrinde kendine özgü bir şekilde hazırlanır. Orta Doğu’da binlerce çeşit kebap olmasına rağmen hem yerel hem de uluslararası pazarda kebabın temsilcisi daha çok Türkiye kabul edilir. Yüzlerce seçenek içerisinde belki de en tanınmış olanı Adana kebaptır.

{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}

İskender

Türkiye'nin meşhur yemekleri

1800’lü yılların ortalarında Bursa’da ortaya çıkan İskender, dönerden elde edilir. İskender kebap dönerden üzerine eklenen tereyağı sosu, yanında servis edilen yoğurt, etin altına dizilen pide ve özel salçalı sosu ile ayrılır. Türkiye geleneksel mutfağı içerisinde tartışmasız bir yere sahip olan iskender, tutkunları için adeta Bursa'ya gitme sebebi dahi olabilir. Dilerseniz, Bursa Gastronomi Rehberi içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Türk Mutfağının En Meşhur Mezeleri

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Türk mutfağı, verimli Anadolu topraklarının sunduğu doğal besinlerden gelen lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Uzun yıllar boyunca farklı kültürlerin harmanlandığı Türk mutfağında pek çok yemek seçeneğini görmeniz mümkün. Özellikle mezeler konusunda birçok alternatifi bir arada sunan Türk mutfağı, her kesimden insanın damak tadını uygun lezzetler mevcut. Türk mutfağının ön plana çıkan mezeleri anlatmakla,tatmakla bitmez. Farklı tatları bir araya getiren en meşhur mezeleri sizler için derledik. Afiyetle okumanız dileğiyle!

Haydari

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Türk mutfağında geniş bir yer kaplayan haydari, özellikle kebabın yanına en çok yakışan mezelerden biri. Süzme yoğurdun koyu kıvamını dereotu ile birleştiren bu tarif, deneyenlerin vazgeçemediği mezeler arasında yer alıyor. Haydarinin yapımında kullanılan sarımsak ve zeytinyağı, bu lezzetin baskın olmasını sağlayan malzemelerin başında. Tüm malzemelerin karışıp, bütünleşmesiyle haydarini dayanılmaz tadı ortaya çıkıyor. Haydari, Hatay'a özgü bir meze diyebiliriz.

{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

Muhammara

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Közlenmiş biberin en güzel hallerinden biri muhammara. Türk mutfağının leziz mezelerinden biri olan muhammara, zengin içeriğiyle hem gözünüze hem de midenize doygunluk verir. Domates ve biber salçasına eklenen közlenmiş biberler muhteşem bir kırmızı uyumu ortaya çıkarıyor. Mezeye koyuluk katan çekilmiş ceviz ise muhammaranın kıvamı için yapılan son dokunuş. Aynı zamanda zeytinyağının eksik olmadığı bu mezeye, kimyon ve karabiberin eklenmesiyle tadından yenmiyor. Hatay mutfağının gözde mezelerinden biri olan Muhammara dışında Hatay Gastronomi alanında oldukça zengin. Hatay'da Ne Yenir içeriğimizi okuyarak Hatay'ın lezzetleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

Köpoğlu Mancası

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Adıyla ve tadıyla fark yaratan Köpoğlu Mancası, sofralardan eksik olmayan meze türlerinden biri. Farklı sebzelerin bir araya gelmesiyle oluşan bu mezede; patlıcan, patates, havuç, kabak ve biber başrol oyuncuları. Tüm sebzeler sırayla kızartıldıktan sonra meze haline gelmek için kenara ayrılıyor. Ardından üzerinde süzme yoğurt, sarımsak ve tuz karışımı ilave ediliyor. Oldukça basit ve bir o kadar da lezzetli olan Köpoğlu Mancası’nı sofralarınızdan eksik etmek istemeyebilirsiniz.

Humus

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Nohutun en özel hali olan humus, doyurucu ve lezzetli yapısıyla ağızları şenlendiriyor. Bu mezede nohut, limon ve tahin geniş bir yer kaplıyor. Nohut ile tahinin eşsiz uyumuna şaşıracağınız bu mezede, limonun ekşi tadına bayılacaksınız. Son aşamada pul biber, sumak ve sıvı yağ ile taçlandırılan humus lezzetiyle aklınızı başınızdan alıyor. Humus, Türkiye'de en çok Hatay ve Mersin bölgelerinde yapılır.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Biberli Yoğurt Salatası

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Kırmızı biberin yoğurtla buluştuğu mezeleri hiç denediniz mi? Biberli yoğurt salatası, kırmızı biberin ön plana çıktığı leziz mezelerden biri olarak karşınıza çıkıyor. Kırmızı biberler önce közlenerek, herkesin sevdiği o meşhur kokusunu alıyorsunuz, ardından ince ince doğranan kırmızı biberler, sarımsaklı yoğurtla bütünleşmek için aynı kabın içerisine giriyor. Yapımı kolay olan biberli yoğurt salatasını hem meze hem de doyurucu bir ara öğün olarak sofranıza ekleyebilirsiniz.

Hatay Ekşileme

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Patlıcanla biberi birleştiren Hatay ekşileme, Türk mutfağının ön plana çıkan leziz mezelerinden biri. Közlenmiş biber ve patlıcana doğranmış soğanın eklenmesiyle Hatay ekşileme ilk halini alıyor. Adından da anlaşıldığı üzere mezeye katılan ekşilik, bu lezzeti farklı bir yere taşıyor. Gerçek nar ekşisi ile buluşan Hatay ekşileme son olarak zeytinyağının yumuşaklığıyla müthiş bir birliktelik oluşturuyor.

Piyaz

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Kuru fasulyeyi klasik bir ana yemek olmaktan çıkaran piyaz, doyurucu bir meze haline gelmekte. Haşlanan kuru fasulyeler, doğranıp acısı alınan soğanlarla buluşuyor. Üzerine maydanoz, tuz ve zeytinyağı eklenen piyaz, artık sofranıza ulaşmak için hazır. Dilerseniz sunum esnasında piyazın yanına domates ve haşlanmış yumurta da ekleyebilirsiniz. Edirne geleneksel mutfağında öne çıkan piyaz, Antalya usulü yapılan versiyonu ile de meşhurdur.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Türkiye'nin En Meşhur İçecekleri

Kahvaltıların vazgeçilmezi çaydan, akşamüstü keyiflerinin baş tacı Türk kahvesine, yaz sıcaklarında serinleten ayran ve şerbetlerden, kış akşamlarının sıcak dostu salep ve boza gibi içeceklere kadar geniş bir yelpazede tatlar bulunuyor.

İster Acılı İster Acısız Şalgam

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Acılı ve acısız versiyonu ile sofraları şenlendiren şalgam, Akdeniz Bölgesi’nde ön plana çıkan lezzetlerden biri. Akdeniz denildiğinde akla ilk gelen içecek şalgam oluyor. Turunçgiller familyasından gelen şalgam bitkisinin çeşitli işlemlerden geçmesi ile birlikte bu lezzetli içecek elde ediliyor. Bazı yemeklerin olmazsa olmazı kabul edilen şalgam suyu özellikle Adanalıların vazgeçilmezi. Kebabın ve mezenin ayrılmaz parçası olan şalgamı birçok yemeğin yanında içebilirsiniz. Adana'da Ne Yenir? içeriğimizi Adana seyahati öncesinde mutlaka okumanızı ve birbirinden güzel lezzetlere hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.

Karadeniz’in Vazgeçilmezi: Çay

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Soğuk günlerde içinizi ısıtan ve kalabalık sofralara tat katan içeceklerin başında çay geliyor. Karadeniz Bölgesi ile ön plana çıkan çay zorlu bir yolculuğun ardından demliklerinizdeki yerini alıyor. Dünyanın çok az bölgesinde çayların üzerine kar yağdığını biliyor muydunuz? Karadeniz Bölgesi de çay yapraklarının üzerine kar yağan nadir yerlerden biri. Üzerine kar yağan çayda bulunan haşere ve zararlı etkenler bu sayede yok oluyor. Rize ve Trabzon’da hasatı yapılan çay tarlalarını gezebilir, yerel üreticilerin ürettiği çaylardan da içebilirsiniz.

{search:trabzon-otelleri,Trabzon Otelleri}

Şehzade Şerbeti

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Osmanlı’dan bu yana süregelen şerbetler faydalı ve lezzetli oluşuyla biliniyor. Geçmişten günümüze ulaşan ve en çok sevilen Osmanlı miraslarından biri de şehzade şerbeti. Bu şerbetin en önemli özelliği 30 farklı baharat ve meyvenin kaynatılması ile hazırlanıyor olması. İç Anadolu Bölgesi ile özdeşleşen bu lezzeti deneyerek hem tadını hem de şifasını alabilirsiniz.

Bol Köpüklü Susurluk Ayranı

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Susurluk denildiğinde akla ilk gelen lezzet ayran oluyor. Çıtır çıtır tost ile bir arada içilen Susurluk ayranı bol köpüğüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Yolunuz Balıkesir Susurluk’a düştüğünde bu ayranı yerinde denemeden dönmeyin. Coğrafi işaretli bir lezzet olan Susurluk ayranının en önemli özelliği bol köpüklü ve daha tuzlu olması. Gitmişken ‘Balıkesir’de Nerede, Ne Yenir?’’ diye merak ediyorsanız Balıkesir Gastronomi Rehberi’mizi okumanızı tavsiye ederiz.

{search:balıkesir-otelleri,Balıkesir Otelleri}

Binlerce Yıllık Lezzet Boza

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Osmanlı’dan günümüze gelen boza ülkemize özel lezzetlerden biri olarak karşınıza çıkıyor. Ana vatanı Bilecik olan boza denildiğinde herkesin aklına gelen ilk yer İstanbul oluyor. Bilecik’ten ülkeye yayılan bozanın geçmişi sekiz bin yıl öncesine dayanıyor. Sıcaklığı ve yoğun kıvamı ile sizi kendine çeken bozayı yerinde içmenin tadı bir başka.

Acı Bir Kahve Mırra

Türkiye'nin meşhur yemekleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hemen hemen her ilde sunulan lezzetlerin başında mırra geliyor. Birçok doğu ilinde karşınıza çıksa da mırra aslında Mardin’e özgü bir kahve. Güneydoğuluların yoğun kıvamlı, sert ve acı kahvesi olan mırrayı içerken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunuyor. Bunların başında mırranın mutlaka şekersiz içilmesi gerektiği bilgisi yer alıyor. Mardin Gastronomi dalında gelişmekte olan bir ilimiz. Mardin'de Ne Yenir  içeriğimizi okuyarak bölgeye özgü diğer lezzetleri öğrenebilirsiniz. Mardin haricinde Mersin ve Şanlıurfa bölgesinde de lezzetli mırralar içebilirsiniz.

{search:mardin-otelleri,Mardin Otelleri}

Mor Reyhan Şerbeti ve Çayı

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri

Mutfakta birçok yemekte kullandığınız reyhan, geçmişten bugüne ulaşan Osmanlı içeceklerinden biri. Malatya’da bolca görebileceğiniz reyhan çay ve şerbet şeklinde tüketiliyor. Mevsiminde özenle toplanan reyhanlar yaz ayında kurutulup yıl boyunca farklı şekillerde demlenebiliyor. Yazın soğuk bir şerbet olarak tüketebileceğiniz mor reyhan, kış aylarında şifalı bir sıcak çaya dönüşüyor.

Benzer Yazılar