Su sporlarını sever misin? Balıklar eşliğinde batık kentlere doğru antik bir yolculuk mu yoksa bir akarsu üzerinde heyecanın doruklarına çıkmak mı istersin? Belki de sırayla hepsini deneyimlemeyi kafana koydun. Bu ilginç su sporları neden bu kadar dikkat çekiyor dersin? Su sporlarının insana neler kattığı ile ilgili bir sürü şey sıralayabilirim ama en önemlisi fiziksel ve zihinsel sağlığı korumanın en eğlenceli yollarından biri olması! Su sporları cesaretini ve sınırlarını zorlamak için de biçilmiş kaftan! Elbette her su sporu belirli bir eğitim gerektiriyor. Kimisi için bir haftalık süreç gerekirken kimisine ilk denemenizde bir eğitmenle girmeniz yeterli olabiliyor. Su sporları her ne kadar yaz mevsimini çağrıştırsa da aslında her mevsim yapılabiliyor. Açık hava su sporları ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında, kapalı ortamdaki su sporları her mevsim yapılmaya müsait. Yani canımız istediği an su ile oynaşabiliriz. Ülkemiz su sporları turizmi açısından oldukça zengin. Eminim kendine ve bütçene uygun alternatifler bulabilirsin.
{ad:0}Hadi ülkemizde nerede hangi su sporları yapılır öğrenmek için hazırladığımız rehbere göz at!
Türkiye’de su sporları deyince akla ilk gelenlerden “rafting” ile başlayalım. Rafting, akarsu turizmi yapılan yerler için vazgeçilmez bir adrenalin kaynağıdır. Altı veya sekiz kişilik gruplar ile yapılabilen rafting, Türkiye'deki en popüler su sporları arasında yer alıyor. İster tecrübeli ister tecrübesiz, parkurun zorluğuna göre bu sporu rahatlıkla deneyimleyebilirsin. Akarsuyun derinliği, akış hızı gibi detaylar parkurun zorluk derecesini belirliyor.
Manavgat, Melen ve Dalaman Çayları, Çoruh (Artvin), Fırtına Deresi (Rize), Köprüçay (Antalya), Dalaman (Muğla), Munzur Çayı (Tunceli)
Rüzgârın gücünden faydalanarak yapılan rüzgâr sörfü aynı zamanda dünyanın en eski su sporlarından biri. Ne kadar hızlı veya yavaş gideceğin rüzgâra bağlı. En az bir haftalık bir eğitimin ardından bu sporu yapabilirsin.
Alaçatı (İzmir), Seferihisar (İzmir)
Tatlı sularda tatlı tatlı ilerlemenin en güzel yoludur kano. Yarım saatlik bir eğitim ile kano macerana başlayabilirsin. Amatör olarak bu sporu yapabileceğin gibi profesyonel bir eğitim alarak da debisi yüksek akarsularda tek kişilik bir kano ile de doğanın kucağına kendini atabilirsin. Ayrıca kol kaslarını güzel çalıştırıyor.
Terkos Gölü, Fırtına Deresi (Rize), Melen ve Sarısu
Türkiye’nin su sporları meraklılarına sunduğu bir zenginlik de kiteboard. Hem sörf hem de uçmak bir arada desem kafanda nasıl bir şey canlanır? Kiteboard, belinden bir uçurtmaya bağlanıp, ayaklarına altında monoboard denilen bir tahta ile yapılıyor. Dalgaların üzerinden hızlıca kayarken bir bakmışsın güçlü bir rüzgâr ile kendini havada buluyorsun. Bu eğlenceli sporu deneyimlemek için bilmen gereken tek şey ise yüzmek!
İstanbul ve Çeşme
Başka bir dünyaya yolculuk yapmak için uzaya gitmeye gerek yok. Suyun altı bizlere hiç de alışık olmadığımız güzelliklerin resitalini sunuyor. Yaz veya kış demeden Türkiye'nin birçok yerinde dalış yapabilir, başka dünyalara ışınlanabilirsin. İster deniz canlılarının yaşamına misafir ol, istersen batık gemilerin veya antik kent kalıntılarına doğru yolculuğa çık.
Saros Körfezi, Kaş, Bodrum, Assos ve daha nicesi.
Motorlu bir teknenin ardında uzanan halata tutunup su üzerinde giden kayakçıları bilir misiniz? Su kayağında her iki ayakta birer kayak tahtası ile su üzerinde harika bir eğlence yaşayabilirsin. Bu sporda tecrübe kazandıkça iki ayrı kayaktan mono kayağa geçebilirsiniz.
Yalıçiftlik (Bodrum), Antalya
Yazın yüzmeyi sevmeyen var mı? Yüzmeyi de su sporlarından saymayın demeyin, yüzme aylarının vazgeçilmez aktivitesi olarak hem çok eğlenceli hem de sağlık açısından çok faydalı bir spor. Üstelik erişimi diğer su sporlarına göre daha kolay ve çoğu zaman bedava! Havuzlar için bir ücret ödemek gerekse de uygun seçenekler bulabilir belediyelerin yüzme havuzlarından faydalanabilirsin. Kısacası yaz kış fark etmeden açık veya kapalı alanlarda yüzme aktivitesini gerçekleştirebilirsin. Her ne kadar yüzmek birçoğumuz için kulaç atmaktan ibaret olsa da serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebekleme olmak üzere dört farklı stile sahiptir.
Su gördüğün herhangi bir yerde yüzebilirsin ama eğer deneyimli bir yüzücü değilsen göl gibi sulardan uzak durmanı tavsiye ederim.
Kürek sörfü bir kürek yardımı ile sörf tahtası üzerinde ayakta durarak yapılıyor. Rüzgâr sörfüne göre çok bir bilgi gerektirmiyor. Zaten rüzgâr veya dalga gücüne ihtiyacın yok. Birçok kişi kolaylıkla deneyebilir. En kötü kendini suda bulursun. Bu da işin eğlencesi diyelim. Burada dikkat edilmesi gereken tahtanın boyundan 15-20 cm uzun olması.
Kendi malzemelerin varsa su olan birçok yerde yapabilirsin. Rüzgâr sörfü merkezlerinde düzenlenen bir eğitim ile birlikte kürek sörfü programlarına katılabilirsin.
Su üzerinde hız yapmaya hazır mısın? En güzel tarafı bunun için bir deneyim aranmıyor. Hemen bu heyecanı yaşayabilirsin. Birkaç dakika içinde kolayca direksiyon hakimiyetine kavuşursun. Ardından sadece keyfini çıkarmak kalıyor. 15 veya 30 dakika olarak kiralayabilirsin. Ayrıca tek veya çift kişi olarak da binilebiliyor. Yalnız dikkat insanların olduğu yerlerde jetski kullanmak tehlikeli olabilir.
Hemen hemen her tatil beldesinde, jetski kiralayan firmaları kolaylıkla bulmak mümkün.
Hentbolun havuzda oynanan halini andırıyor. Yedişer kişilik iki takım su topu oynamak için yeterli. Rakipler, yüzerek ve paslaşarak topu karşı kaleye sokmaya çalışır. Su topunda iyi yüzenler avantajlı, çünkü suyun içinde hızlı olmayı gerektiren ve ciğer performansı isteyen bir spor. Kaldığın otelde düzenlenen su topu müsabakalarına katılabilirsin.
Bulunduğun bölgenin havuzlarına su topu oynamak için uygun olup olmadıklarını sorabilirsin. Geriye sadece takımını kurup kaleye topunu atmak kalıyor.
Sahil şeridine doğru büyüyen dalgaların içinden sörf yaparak geçmek kulağa çok heyecan verici geliyor. Bu doyuma varabilmek için biraz deneyim ve eğitim gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'de çok popüler değil. Çok fazla sörfe uygun alanlarımız yok ama sörf ile ilgileniyorsan hem eğitim alabileceğin hem de sörf yapabileceğin birkaç şehir mevcut.
Alaçatı (İzmir), Datça (Muğla), Akyarlar (Muğla), Alanya (Antalya), Şile (istanbul), Kerpe (Kocaeli)
Elbette bu listenin dışında farklı su sporları türleri de mevcut. Bu yazıda, amatör olarak bile denenebilen su sporlarını listelemek istedim. Sıcak havalar kaçmadan için belki eğlenceli bir şeyler denemek istersin. Ben mevsim kışa dönmeden dalış deneyimini yaşamak istiyorum. Sen ilk hangisini neyi denemek istersin? Yoruma cevabını yazmayı unutma.
Bazı su sporları oldukça pahalı olabiliyor. Özellikle turistik bölgelerde yabancı turistlerin uğrak olduğu beldelerde fiyatlar yüksek olabilir ama sezon çıkışlarında daha uygun fiyatlarla karşılaşmak mümkün. Hem zaman zaman organizatörlerle fiyat üzerinde anlaşmak da mümkün olabiliyor. Beldelerin yanı sıra fiyatlar su sporunun türüne göre değişiyor. Kullanılan su sporu malzemeleri bile fiyatları etkileyebilir. Orta segmentteki fiyatlar bu macerayı yaşamak için değer diye düşünüyorum.