Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 28 Nisan 2022 - 14:21
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 20:48
Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri
Bugün insanlığın en önemli bilgi aktarımını sağlayan kitaplar, günümüzde teknolojinin gelişimiyle geçmişe nazaran önemini yitirdi dolayısıyla günümüzde kütüphaneler uğrak alanlar olmaktan çıktı fakat kitap severler için sayfaların kokusunu hissetmek, satır aralarında dolaşmak eşsiz bir keyif anlamına da geliyor. Kaldı ki entelektüel birikim için en garanti yollardan birisi de kitap okumak. Kütüphaneler aslında bunun mutfağı da diyebiliriz. Peki Türkiye’de en büyük ve donanımlı kütüphaneler hangileri? Türkiye’deki Kütüphaneleri bu yazımızda sizler için derledik.

1- Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

{facility:0} Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olma özelliğine sahip Cumhurbaşkanlığı Millet kütüphanesi'nde aynı anda beş bin beş yüz kişiye hizmet verme olanağı sağlamakla beraberi 125 bin metrekarelik bir alana sahip. Kütüphanede birçok seminer, sergi, etkinlik düzenleniyor. Ayrıca 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e- kitap ve nadir eserler bulunuyor. 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap mevcut olmakla beraber, 120 milyon makale ve rapor, 201 kilometre uzunluğa sahip raflarda bilgi birikimi yaşıyor diyebiliriz.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, ziyaretçilerine 7/24 erişim imkanı sunmakla birlikte bünyesinde özel amaçlı sınıflar ve salonlarda bulunuyor.

{product:3807} {ad:0}

2- İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi

Tarihimizi yalnızca sayfalarda değil birebir görme imkanı sağlayan bu kütüphanede, şehzade karneleri, el yazmaları, Atatürk’ün okuduğu kitaplar gibi birçok tarihi eser bulabilirsiniz. 1924 yılından bu yana hizmet veren İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, adeta tarihimizi ''aydınlatıyor'' da diyebiliriz.

Siyasi, tarihi, kültürel ve sanatsal anlamda oldukça değerli birçok koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanede 93.071 cilt Türkçe kitap bulunuyor ve aynı zamanda Arapça, Farsça, Latice ve diğer dillerde basma ve yazma kitaplar da bulunuyor. Sadece kitaplarla sınırlı olmayan bu tarihi arşivde, dergiler, gazeteler, harita, plan ve nota gibi hatta II. Abdülhamid Koleksiyonu olarak anılan 911 albüm ve onun oğullarına ait karneler de bu kütüphanede bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’a gelişlerinde kütüphaneden ödünç alarak okuduğu kitaplar da ayrı bir odada sergilenmektedir.

3- Kadın Eserleri Kütüphanesi

Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

İstanbul’un Balat semtinde faaliyetini sürdüren Kadın Eserleri Kütüphanesi, tam 30 yıldır yaşıyor. Türkiye’nin ise ilk ve tek kadın merkezli kütüphanesi unvanına sahip. Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili olan eserleri ve belgeleri bünyesinde barındıran kütüphanede, 48’den fazla Özel Arşivler Koleksiyonu, 470’i aşan süreli yayın , 15 bine yakın kitap koleksiyonu bulunuyor. Bu eserler arasında, kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları, mektuplar, kadın örgütlerinin kampanyaları ve kayıtları, sanat eserleri vb. birçok eser barındırıyor diyebiliriz.

4- İzmir Milli Kütüphane

Türkiye’nin ''milli'' adını taşıyan ilk kütüphanesi olan İzmir Milli Kütüphane halkın açtığı kütüphane olarak biliniyor. İlk önce ara bir sokakta açılan kütüphane bağışlar ile ayakta kalmaya çalışmış ve gelir kaynağı olması için bir sinema yaptırmış. ''Elhamra'' adı verilen ve borç alınarak yaptırılan bu sinemadan alınan gelirler ile kütüphane borçlarını kısa sürede ödemiş ve şimdiki yerine uzun yıllar içerisinde geçmiştir. Hem kitap kalitesi hem de kitap sayısı bakımından İzmir’in bilgi hazinesi olarak görülen bu kütüphanede, 1 milyon 200 bine yakın kitabın, 4 bine yakın orijinal el yazması eseri bulunuyor.

1531 yılında Gutenberg Matbaası’nda basılan Aristoteles’in hayatını anlatan kitabın yanı sıra Osmanlı Dönemi’nde kurulan İstanbul Müteferrika Matbaası’nda basılan Katip Çelebi’nin ''Cihannüma'' adlı eseri Milli Kütüphane’nin koleksiyonları arasında. İzmir Milli Kütüphane hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda okuyabilirsiniz.

{product:5399}

5- Salt Galata

Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

Uzun yıllar banka olarak görev yapan Salt Galata, 1892 yılında Fransız mimar Alexandre Vakkaury tarafından Osmanlı Bankası olarak tasarlanmıştır. Osmanlı döneminden sonra birçok müdaheleye maruz kalan bina restore edilerek bir kütüphane halini almıştır. 2006 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan Salt Galata 2011 yılında hizmete açılmıştır.

Bireysel ve grup çalışmalarına olanak veren kütüphanede basılı ve dijital kaynaklar bulunuyor. İçinde yaklaşık 220 kişilik oditoryum, Osmanlı bankası müzesi, çalışmaya elverişli atölyeler, kafe, restoran barındırıyor. Aynı zamanda, çeşitli sergiler, konferanslar, söyleşiler gibi sanatsal ve kültürel faaliyetlerle ziyaretçilerine eşsiz bir entelektüel şölen yaşatıyor.

6- Fatih Merkez Kütüphanesi

Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Fatih Merkez Kütüphanesi, özellikle üniversite öğrencilerinin ders çalışabileceği aynı zamanda birçok bilgiye erişebileceği şekilde tasarlanmış. 400 kişi kapasiteli olan bu kütüphane, İstanbul’un oturma kapasitesi açısından en büyük kütüphaneleri içerisinde yerini alıyor. 24 saat hizmet veren kütüphanede aynı zamanda, öğrencilere ikramlıklar ve çorba dağıtımı da yapılıyor. Üniversiteli öğrenciler için büyük kolaylık sağlayan kütüphane vize-final dönemlerinin vazgeçilmezi haline geliyor. {product:6011}

7- Beyazıt Devlet Kütüphanesi

1884 yılında ''Kütüphane-i Umum-i Osmani'' adıyla Maarif Nezaretine bağlı hizmete veren kütüphane günümüze kadar yaşamış güzide kültür merkezlerden birisi. Türkiye’de devlet eliyle kurulan ilk kütüphane özelliğine de sahiptir aynı zamanda. Derleme kütüphanesi niteliği taşıyan bu Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde toplam 1 milyona yakın doküman bulunuyor; bu kitapların 11.120 tanesi yazma eseridir. 2003 yılında Hakkı Tarık Us Koleksiyonu’nun kütüphaneye devredilmesinden sonra gazete-dergi bölümü ülkenin en önemli arşivi özelliği haline gelmesini sağlamıştır.

8- Atatürk Kitaplığı

Her Anlamda Birikim: Türkiye’nin En Büyük Kütüphaneleri

İstanbul’un Taksim semtinde faaliyet gösteren Atatürk Kitaplığı, haftanın 7 günü, 24 saat boyunca halka ve araştırmacılara hizmet veriyor. 1924 yılında belediye kütüphanesi olarak oluşturulmuş olan bu kitaplık, Cumhuriyet döneminin ilk kütüphaneleri arasındadır. Koleksiyonunda 228 bin kitap, 20 bin dergi, 10 bin gazete cildi, 445 albüm, 12 bin 320 kartpostal, 10 bin harita, dört bin 400 yazma, 565 salname, 334 takvim ve 49 atlas bulunan kütüphane 2007 ve 2011 yılında ise Türkiye’nin en iyi kütüphanesi olarak seçilmiştir. {product:2519} {search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}