Dağların güzelliğinden ovaların gizemli köşelerine, Türkiye’nin her noktası keşfedilmeye değer nitelikte. Hele ki özgür bir ruha sahipseniz ve bu eşsiz doğayı adım adım dolaşmak istiyorsanız sizin için en uygun sporlardan birisi kuşkusuz trekking. Kimi trekking parkurları keşfedilmiş kimileri ise hala keşfedilmeyi bekliyor. Trekking kulağa hoş geliyor evet, ancak henüz bir tecrübeniz yoksa size öncelikle trekking turları düzenleyen firmalarla görüşmenizi tavsiye ediyoruz. Keşif yolculuklarına hazırsanız eğer, sizler için araştırıp yazıya döktüğümüz yazımız okunmak için sizi bekliyor. Bu haberde düşlediğiniz doğa manzaraları ve bitmek bilmeyen keşif maceraları var. Size kalansa sadece nereden başlayacağınıza karar vermek!
{facility:0}Tarihin doğayla sarmalandığı Likya Yolu, Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanıyor... Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en iyi 10 trekking parkuru arasında yer alıyor. Akdeniz’de tatil planınız varsa Likya Yolu’nda tercihinize göre ister günübirlik isterseniz de uzun bir trekking yapabilirsiniz. Likya Yolu’ndaki parkurlardan geçerken Gelidonya Feneri’nin muhteşem manzarası karşınıza çıkacak en büyüleyici noktaların başında geliyor. Parkurun bölümleri arasında; Faralya ve Dodurga köyleri, Sidyma Antik Kenti, Pınara Ören Yeri, Letoon Antik Kenti ve Xanthos Antik Kenti’ne yürüyüş rotaları bulunmakta. Daha sonraki yürüyüşlerinizde ise Antiphellos Antik Kenti, Simena Antik Kenti ve Myra Antik Kenti karşınıza çıkacak. En başında da dediğimiz gibi Likya Yolu tarihin doğayla sarmalandığı bir trekking alanı.
{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}
{ad:0}
Kapadokya Bölgesi’nin en benzersiz noktaları arasında Ihlara Vadisi, son zamanların en iyi trekking bölgesi olarak ismini duyurmuştur. Vadi 14 kilometre uzunluğunda olup her adımda tarihin farklı dönemlerini sunar. Vadideki kayalara oyulmuş mağaralar, kiliseler ve bol miktarda mezar kalıntıları bulunur. Hem uzun hem de kısa trekking için ideal bir bölge. Yerli turistler kadar yabancı turistlerin de trekking noktaları arasına giren vadi bir tur acentasıyla anlaşılarak aha rahat gezilebilir.
Türkiye’nin oksijen deposu alanlarından biri olan Kaz Dağları, tertemiz havasında trekking imkanı sunan yerlerden biri. Milli park olarak koruma altına alınan Kaz Dağları, özellikle son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Sonsuz olanak sunan bölge, doğayla iç içe parkurlar çıkarıyor karşınıza. Neredeyse her noktası yürüyüş için oldukça ideal. Ayı Deresi’nde Sütüven Şelalesi’nde, Manastır Çayı’nda, Tozlu Yaylası’nda, Sarıkız Tepesi’nde ve Mıhlı Çayı’nda dilediğiniz kadar yürüyüş yapabilirsiniz. Dilerseniz birkaç gün, dilerseniz birkaç saatlik trekking yapmak mümkün Kazdağları’nda.
Kaçkar Dağları’nın eteklerinde uzun ve bir o kadar macera dolu bir trekking, hem size hem de ruhunuza en iyi gelecek noktalardan biri. Uzun bir trekking düşünenler için oldukça ideal. Doğru zamanda giderseniz Kaçkarlar’da yeşilin binbir tonunu göreceksiniz. İlk olarak Ambarlı Yaylası’nı gezintiye çıkabilirsiniz. Yaylada seri bir şekilde yürümeye pek fırsatınız olmayacak. Çünkü Ambarlı Yaylası’nın doğasını, birbirinden güzel köşelerini fotoğraf makinenize yansıtmak isteyeceksiniz. Gelelim Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller parkuruna… Bu bölge de Kaçkar Dağları’nın en unutulmaz noktası. Büyüleyici manzara eşliğinde Çat Vadisi’nin, Verçenik Yaylası’nın ve Kapalı Göller’in tadına varacaksınız. Buradaki göllerde yüzmek serbest… Yani yorgunluğunuzu alacak küçük su yatakları sizleri bekliyor. Yolunuza Rize’nin Pazar Hemşin bölgesindeki Tepan Köyü’nü dahil edebilirsiniz. Bulunduğunuz istikametten Gito Yaylası’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Karadeniz’in birbirinden güzel yaylaları arasındaki Elevit Yaylası, Trovit Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi teker teker sizleri farklı yaşanmışlıklara sürükleyecek. Her duraktan farklı bir görüntü saklayacaksınız hafızanızda. Trekking turları düzenleyen her firmanın rotası farklı bir noktadan başlayabilir. Size en uygun trekking tur firmalarıyla iletişime geçip, turlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bizce herkesin ömründe bir kez gezip görmesi gereken bir trekking bölgesi Kaçkar Dağları.
Kayseri-Niğde-Adana arasında uzanan Aladağlar, yaz aylarının en ideal trekking parkurlarını içinde barındırıyor. En yüksek zirvesi 3756 metre olan Demirkazık Dağı’ndan yürüyüşe başlayabilirsiniz. Aladağlar’ın önemli parkurları arasında Maden Boğazı, Yedigöller, Kapızbaşı Şelalesi, Sokulupınar, Emli Vadisi ve Barasama Vadisi yer alıyor. Bu noktalarda genellikle alpin bitkileri bulunuyor. Aladağlar’da uzun trekking düşleyenler için oldukça ideal bölgelerden biri. Yanınızda getirdiğini kamp malzemelerini kurup dilediğiniz yaylada konaklayabilirsiniz. Tertemiz, oksijen dolu hava, merakınızı daha da perçinleyecek.
{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}
Akdeniz’in bir parçası olan Toros Dağları, özellikle Beydağları bölümüyle trekkingle ilgilenenlere ev sahipliği yapıyor. Beydağları’nda bulunan Çamkuru Vadisi ilk keşfedeceğiniz nokta olabilir. Vadiye Antalya-Elmalı yolundan ulaşılıyor. Toroslarda, Akdeniz’in coğrafyasını güzelleştiren Tahtalı Dağı da yolculuklarınız arasında olmalı diyoruz. Tahtalı’ya ulaşmak için ilk durağınız Soğukpınar olacak. Beydağları yılın her mevsimi trekking için oldukça uygundur. Biz yine de özellikle eylül, ekim veya nisan, mayıs ve haziran aylarını tercih etmenizi öneririz.
Günübirlik trekking isteyenlere Bafa Gölü ve çevresini önerebiliriz. Geçmişten günümüze kadar tahrip olmamış doğal güzellikleri arasındaki Bafa Gölü, hem arkeolojik hem de doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu harika bir yer. Herakleia Antik Kenti ve Keramos Antik Kenti kısa yolculuğunuza sığdırabileceğiniz gezi alanları arasında. Bafa Gölü çevresinde dinlenebileceğiniz restoranlar da bulunuyor.
{search:milas-otelleri,Milas Otelleri}
Niğde’nin Ulukışla ilçesinde başlayan ve Mersin’e kadar uzanan bir trekking alanı olan Trans Bolkar geçişi, tam üç gün sürmekte. Rotalarınız arasında; Meydan Yaylası, Darboğaz, Karagöl, Tanzıt Yaylası, Papazın Bahçesi, Sinap Kalesi, Atoluğu ve Büklü Boyun yer almakta olup, son durak Çamlıyayla’dır. Karagöl’de ve Çinili Göl’de yüzme imkanınız bulunuyor. Bolkarların en temiz havasını içinize çekeceğiniz bu trekking tam üç gün boyunca ruhunuzu dinlendirmeye yetecek.
{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}
Günübirlik trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip olan Erikli Yaylası, Yalova’nın Çınarcık ilçesinde yer alıyor. Erikli Yaylası’ndaki trekking parkuru, birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bu kısa yolculuğunuz tabiatın en sıcak hallerini gösterecek sizlere. Trekkinge Teşvikiye Köyü’nden başlanıyor. Bölge kamp kurmaya da oldukça elverişli. Mevsimine göre kiraz ağaçları, böğürtlen ve kestane ağaçları görebilirsiniz. Yürüyüşünüz sırasında şelale yolculuğunuz da olacak. Eğer mevsimlerden yazsa ve şelalelere kadar tempolu bir yürüyüş yaptıysanız şelalenin sularında yüzebilirsiniz. Günübirlik trekking için ideal.
Karadeniz’in yaylalarında ve birbirinden güzel vadilerinde doğanın sesini dinleyeceğiniz Macahel bölgesi, ülkemizin en güzel trekking parkurlarına sahip. Artvin’den Gürcistan’a uzanan bir bölge olan Macahel, aynı zamanda tarihsel süreciyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Geçeceğiniz parkurlar arasında; Beyazsu Yaylası, Gorgit Şelalesi, Yıldız Gölü, Maral Şelalesi bulunuyor. Karadeniz’in ovaları, yaylaları ve şelaleleri arasında uzun bir trekking yolculuğu için Macahel tercih edeceğiniz trekking alanlarından biri olabilir.