Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve toprak yapısı ile birçok doğal oluşumlu mağaraya sahiptir. Sahip olduğu bu mağara tiplerinden biri de karstik oluşumlu damlataş mağaralarıdır. Toroslarda, Orta Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da, Trakya ve kuzeybatı Anadolu'da arazi yapısının da etkisiyle binlerce mağara oluşumlarına rastlanmaktadır. Bu mağaralardan bir kısmı günümüzde gezilebilirken bir kısmı da halen kapalıdır. Türkiye’de gezilebilen, görülmeye değer, hatta dünya literatürüne geçmiş en güzel mağaralardan on tanesini sizler için bu yazımızda derledik. Kapak fotoğrafı: Aynalıgöl Mağarası
1 - Astım Mağarası / Mersin
{ad:0}
Akdeniz'in incisi Mersin'inin Silifke ilçesi sınırları içerisinde yer alan karstik oluşum bu mağara oldukça ünlüdür. Cennet - Cehennem çöküğünün yaklaşık 300 metre ilerisinde yer alan bu mağaraya demirden yapılma bir merdivenle inilmektedir. Mağara içindeki tüm galeriler birbirleri ile bağlantılıdır. Galeriler çok ilginç şekilli, parlak, dev sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Hatta sarkıtların uçlarından halen sular damlamaktadır. Akan bu damlalarından dolayı mağara zemini oldukça kaygandır. Bu sebeple dikkatli olmanızı öneririz. İyi bir ışıklandırma sistemi olan mağaranın içindeki nemli havanın astım hastalarına iyi geldiğine inanıldığı ve içinde dilek tutulduğundan dolayı buraya Astım - Dilek Mağarası adı verilmiştir. Mağara MüzeKart ile gezilebilmektedir.
2 - Ballıca Mağarası / Tokat
Yaklaşık 3,5 milyon yıl önce oluşmaya başlayan Ballıca Mağarası ya da İndere Mağarası, Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca'da yer almaktadır. Dünyanın en büyük mağaraları arasında gösterilmekte olup 1995'ten bu yana ziyaret edilmektedir. Tıpkı Astım Mağarası gibi buranın da astım ve nefes darlığı çeken hastalara iyi geldiği bilinmektedir. Sarkıt ve dikitlerden oluşan bu doğa harikası mağaranın değişik yerlerinde bulunan cüce yarasalar da görülmeye değer canlılar arasında gösterilmektedir. Birbirine bağlı beş kat ve sekiz galeriden oluşan Ballıca Mağarası'nın yıl içindeki ortalama sıcaklığı 18 derecedir. Bu mağarada MüzeKart geçmemektedir. Sadece nakit para ile içeriye giriş vardır.
3 - Dupnisa Mağarası / Kırklareli
Kırklareli'nin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisindeki bu kireçtaşı mağara, iki kattan ve üç girişten oluşmaktadır. Üst bölümde bulunan bu kuru mağaralardan biri Kız Mağarası diğeri ise Kuru Mağara'dır. Bu mağaralar gelişimini tamamlamıştır. Bu mağaraların 50-60 m aşağısında ise Sulu Mağara yer almaktadır. Kuru Mağara'nın 200 metresi, Sulu Mağara'nın da 250 metresi gezilebilmektedir. Kız Mağarası ise 15 Kasım - 15 Mayıs tarihleri arasında ev sahipliği yaptığı yarasaların üreme mevsimi olması nedeniyle ziyarete kapatılmaktadır. MüzeKart geçemeyen mağaraya nakit para ile girebilirsiniz.
4 - Oylat Mağarası / Bursa
Yeşil Bursa'nın İnegöl ilçesi sınırı içinde bulunan mağarada iri bloklar halinde dev sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Bağlantılı iki kattan oluşan mağaranın girişinden büyük salona kadar dar galerilerden geçilmektedir. Geçilen bu bölümde damlataş havuzları, dev kazanları dikkat çekmektedir. Mağaranın kalan kısmında büyük çöküntü salonu vardır. %90 nem oranına sahip mağaranın astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği bilinmektedir. MüzeKart 'ın geçersiz olduğu bu mağaraya nakit para ile giriş vardır.
5 - Cüceler Mağarası / Antalya
Antalya'nın turistlik ilçesi Alanya'ya bağlı Demirtaş sınırları içinde yer alan mağara, doğal oluşumundan çok hikayesi ile dikkat çekmektedir. Rivayete göre; Osmanlı döneminde burada yaşayanlar, sahip oldukları küçükbaş hayvan başına toplanan vergiyi vermemek için yetkililer köye geldiğinde keçilerini ve koyunlarını bu mağaraya saklarlarmış. Mağaranın girişi seyir terasından izlenebilen muhteşem vadi manzarası ile başlamaktadır. 2012 yılında ziyarete açılan ve 6 galeriden oluşan mağaradaki toplam yürüyüş mesafesi 155 metre kadardır. Gezilebilen her noktasında doğanın gücünü hissedeceğiniz sarkıt ve dikitler vardır. Nakit para ile giriş vardır. MüzeKart geçersizdir.
6 - Aynalıgöl Mağarası / Mersin
Aynalıgöl Mağarası diğer adıyla Gilindire, bölgede yaşayan bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuştur. Mersin'in Aydıncık ilçesinin Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alan mağarada bir de göl vardır. Yapılan analize göre göl sularının ilk 10 metresi tatlı su olup 10 metreden aşağısı tuzlu sudan oluşmaktadır. Gölde profesyonel dalgıçlar özel ekipmanlarla dalış yapabilmektedir. Mağaradaki, bu harika gölün bir diğer özelliği de sarkıt ve dikitlerin gölün içerisinde de devam etmesidir. Girişi denize bakan mağaraya denizden ve karadan giriş mümkündür. Nakit para ile mağara gezilebilmektedir. MüzeKart geçersizdir.
7 - Karain Mağarası / Antalya
Yurdumuzun en büyük doğal oluşum mağaralarından biri olan Karain, Antalya'da yer almaktadır. Mağarada yapılan kazılarda, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce yerleşim merkezi olarak kullanıldığı saptanmış ve Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarası olarak da kayıtlara geçmiştir. Mağara kazısından çıkarılan buluntular mağaranın hemen yakınındaki Karain Müzesi'nde ve Antalya Müzesi'nde sergilenmektedir.
8 - Karaca Mağarası / Gümüşhane
Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde, denizden 1550 metre yükseklikteki doğal oluşumlu bir mağaradır. Mağarada; damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikası bir arada yer almaktadır. Mağara içindeki havanın astım ve birçok solunum hastalığına iyi geldiği de söylenmektedir.
9 - Yalan Dünya Mağarası / Antalya
Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Beyrebucak Köyü'nün ev sahipliği yaptığı mağaranın efsaneleşmiş bir de aşk hikayesi bulunmaktadır. Mağara girişi biraz dardır. Ancak aşağıya doğru inildikçe büyük bir koridor ziyaretçileri karşılar. Muhteşem bir oluşuma sahip sarkıtlar, dikitler ve sütunlar ise mağaranın girişinden itibaren başlamaktadır. Mağaranın en ilginç yapısı ise milyonlarca yıl boyunca su damlacıklarından oluşan 10 metre çapındaki sütundur.
10 - Damlataş Mağarası / Antalya
Ülkemizdeki en ünlü ve en çok bilinenidir, Antalya'nın Alanya ilçesindeki Damlataş Mağarası. Deniz kıyısında bulunan mağara, Türkiye'de turizme açılan ilk mağara olma özelliğini de taşımaktadır. Mağara içerisinde dış havadan 8-10 kat daha fazla karbondioksit ve yüksek oranda nem vardır. Bunun da astım hastalığına iyi geldiği tespit edilmiştir. Tespitin ardından sadece turistlik amaçla değil tedavi amacıyla da yıl boyunca yüz binlerce kişi mağaraya gelerek vakit geçirmektedir.