İzmir müzeleri 7’den 70’e herkese uygun, gezmesi keyifli ve bilgilendirici bir alternatif. Bazen yaşadığınız şehirde bile atladığınız yerler olabiliyor hafta sonu şehir içinde ailecek bir gezi planlıyorsanız müzeleri de dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Bazı müzelerin ücretli olduğunu belirtmekte fayda var ancak bu listemizde sadece ücretsiz müzeler yer alıyor. Dilerseniz vakit kaybetmeden İzmir’de ücretsiz gidebileceğiniz müzeleri incelemeye başlayalım.
{ad:0}TCDD 3. Bölge Müzesi ve Sanat Galerisi, İzmir Alsancak’ta yer alıyor. Alsancak’a gitmişken uğramak isteyebileceğiniz yerlerden birisi. 1993 yılında açılan müze Alsancak Garının tam karşısında yer alıyor. Tarihi 1850’lere dayanan ve eskiden İngiliz tüccarların kullandığı iki katlı bu müze binası dış görünüşüyle de dikkatinizi çekecek bir tasarıma sahip. Antika nitelikli eserlerin toplanması ve bu binada koruma altına alınması kararıyla müzede eserler sergilenmeye başlamış. Buharlı trenlere ait eşyalar, eski yol yapım malzemeleri, fenerler, lambalar, haberleşme araçları, daktilo, hesap makinesi, hokka gibi yazışma araçları, vagon restoranlarda kullanılan yemek takımları, Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait yazılı belgeler sergilenmekte. Müzenin ikinci katındaysa belli zamanlarda resim sergileri yapılıyor. Eğer denk gelirseniz uğramanızı tavsiye ederiz. Pazar ve pazartesi günleri müzenin kapalı olduğunu da belirtelim.
İzmir Atatürk Müzesi, Alsancak’ta, Atatürk caddesi üzerinde yer alıyor. Geçmişiyle dikkat çeken köşk, dış görünüşüyle de bir o kadar etkileyici bir tasarıma sahip. Bina müze olmadan önce 1875-1880 yılları arasında bir halı tüccarı tarafından ev olarak yaptırılmış ancak sahibi 1922 yılında köşkü terk etmiş ve köşk hazineye geçmiş. O dönemlerde Türk Ordusu tarafından karargah olarak kullanılmış ve 17 Şubat 1923'te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüştür. Kongre bittikten sonra bina otel olarak işletilmek üzere Naim Bey’e kiralanmış. 13 Ekim 1926’da İzmir Belediyesi binayı satın almış ve Atatürk’e hediye etmiş. Atatürk, 1930-1934 arasında İzmir’e her gelişinde burada kalmış. 11 Eylül 1941’de, Atatürk’ün İzmir’e gelişinin 19. Yılı, müze törenle halka açılmış. Yıllar içinde isim değişikliği yaşamış ve bazı eşyalar farklı müzelere taşınmış. Günümüzdeyse müzede Atatürk’ün dönemde kullandığı eşyalar sergilenmekte.
İzmir'deki bu müzenin tarihi 2004’e dayanıyor. Seramik sanatçısı Ümran Baradan, farklı ülkelerden topladığı oyuncaklar ve düzenlediği yarışmalarda çocukların yaptığı eserlerden oluşan koleksiyonuyla bir Çocuk Müzesi açıyor. 2010 yılında Sunay Akın’ın danışmanlığında müzede sergilenen eserler çeşitlendirilerek Belediye tarafından işletilmeye başlıyor ve müzenin ismi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi oluyor. İlk gerçek saçlı bebek, Mickey Fare, Laterna Magica, bebek evleri, peluş oyuncaklar ve masal kahramanları müzede sergilenen dikkat çekici bazı eserlerden. Çocuklarınızla gidebileceğiniz eğlenceli ve bilgilendirici bir müze olduğunu söyleyebiliriz. Müzenin, pazar ve pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtelim.
İzmir Mask Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek maske müzesi olarak 10 Mayıs 2011’de açılmış, Levanten kültürüyle inşa edilmiş bir yapıya sahip. Müze, Ritüel Masklar, Tiyatro Maskları, Anadolu Maskları, Ölüm Maskları ve İz Bırakanlar olmak üzere beş farklı kategoride yer alan ve toplamda 300’ün üzerinde yer alan geniş bir maske koleksiyonuna sahip. Çocuklar için maske atölyeleri yapıldığını da belirtelim. Bu çeşitliliği mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Müzenin, pazar ve pazartesi kapalı olduğunu belirtelim.
İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi, tarihi 1900’lere dayanan Asmalı Ev adındaki tarihi binada yer alıyor. 2013 yılında ünlü radyo programcılarının katılımıyla açılışını yapan ve adıyla dikkat çeken müze, sergilenen eserlerle de bir o kadar etkileyiciliğe sahip. Müze koleksiyonu yaklaşık 150 radyo, antika pikaplar, çok sayıda plak ve interaktif eserlerden oluşmaktadır. Müzede gezebileceğiniz 6 oda yer alıyor. Bir diğer özelliğiyse, sergilenen eşyaların önemli tarihsel olaylara göre kronolojik olarak sıralanmış olması. Müzenin, pazar ve pazartesi kapalı olduğunu belirtelim.
{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}
İzmir Klaros Örenyeri, açık hava müzesi olarak ilginizi çekebilecek özelliklere sahip. Tarihi ve mistik dokusu görenleri kendisine hayran bırakıyor. M.Ö. 13. yüzyılda kurulmuş ve M.S. 4. yüzyılda terk edilmiş. Bu süre boyunca bilicilik merkezi olarak kullanılmış. Ziyaret ettiğinizde alanda, Helenistik döneme ait Apollon Tapınağı ve Sunağı, Roma Dönemine ait Artemis Tapınağı ve Sunağı, Propylon (Alana Giriş Binası) ve çeşitli onur anıtlarını görebilirsiniz. Apollon Klarios Kutsal alanı, dünya çapında çok önemli bir yere sahip. Kazı çalışmalarının hala devam ederken, bu sayede alanla alakalı daha fazla bilgi ve eser ortaya çıkarılıyor.
Efes Antik Kenti'ni de keşfedin!
Klazomenai Antik Kenti, Klazomenai-Hypkremnos-Erythrai antik yolunun geçtiği bölgede yer alıyor. Kent, Limantepe, Cankurtaran ve Ayyıldız tepelerine kadar yayılıyor. Yapılan kazı çalışmalarında Arkaik, Erken Tunç ve Klasik Çağlardan izlere rastlanmış. Taşıdığı izlerle büyüleyici özelliklere sahip antik kentlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ziyaret ettiğinizde alacağınız bilgiler ve göreceğiniz manzara karşısında büyülenebilirsiniz.
Metropolis Örenyeri, İzmir’in Torbalı ilçesinde yer alıyor. Yapılan kazı çalışmalarından elde edilen sonuca göre Metropolis Örenyeri, Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı’ndan izler taşıyor. Zeytin ağaçlarının arasında yer almasıyla daha da göz alıcı bir manzara eşliğinde bu örenyerini keyifle gezebilirsiniz. Kentte, Tiyatro, Peristilli Ev, Akropolis, Meclis Binası, Stao, Yukarı Hamam ve Gymnasion, Aşağı Hamam Palaestra yer alıyor. Önce Antik tiyatroyu gezebilir sonrasında çevresini keşfedebilirsiniz.