Burdur’un
Yeşilova ilçesinde yer alan bir yeryüzü cenneti
Salda Gölü. 184 metreye varan derinliği ile ülkemizin en derin ikinci gölü olma özelliği taşıyor. Çevresi 44 km olan Salda Gölü’nün etrafı, birinci derece doğal sit alanı ilan edilmiş. Öyle bir manzarası var ki, kendinizi birden Maldivler’de hissetmeniz olası. 2016’nın yeni fenomeni olmaya aday Salda Gölü, gezginlerin yeni favorisi. Henüz bu güzelliği keşfedenlerin sayısı çok değil, ancak önümüzdeki günlerde bir hayli artacağı kesin. Ülkemizin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Salda Gölü’nü sizler için mercek altına aldık.
1 – Çünkü Ülkemizin Nadide Güzelliklerinden Biri
{facility:0}
Gördüğünüz fotoğraf gerçek. Yani Salda Gölü gerçekten de böyle bir yer. İnsanın gidesi ve orada yaşayası geliyor. Hani ülkemizin bazı yerleri vardır anlata anlata bitiremediğimiz, işte Salda Gölü de o yerlerden biri. İnanın Salda Gölü’ne gittiğinizde "iyi ki bu güzelliği yaşamışım" diyeceksiniz. Hayat artık bizim için ikiye ayrılıyor; Salda Gölü’nü görmeden önce, Salda Gölü’nü gördükten sonra. Salda Gölü’nü görmemiş olanlar, henüz ne kaybettiklerinin farkında değiller maalesef.
2 – Dünyanın En Temiz Beşinci Gölü
Evet, Salda Gölü dünyanın en temiz beşinci gölü olma özelliğine sahip. Bu da Salda Gölü’nü keşfetmek için yeterli nedenlerden biri aslında. Böyle bir doğal zenginliğin ülkemizde bulunması ise ayrı bir gurur verici.
{product:885}
3 – Hiçbir Göl Bu Kadar Mavi Değil
Salda Gölü’nün kışkırtıcı güzelliğinin altında yatan en önemli nedenlerden biri de sahip olduğu turkuaz renk. Zaten Maldivler’e olan benzerliği de buradan geliyor. Salda Gölü’nün kıyısında bir fotoğraf çekip sosyal ağlarınızda paylaşsanız, herkes Maldivler’e gittiğinizi zanneder. Bozuntuya vermeyin deriz.
4 – Kumları Bembeyaz
O bembeyaz kumlar, Salda Gölü’nün en çarpıcı özelliklerinden biri. Bu da Salda Gölü’nün Maldivler’le olan ortak noktalarından. Kendinizi doğal bir çölün ortasında hissetmeniz de olası o bembeyaz kumlara basarken.
5 – Salda Gölü’nde Yüzmek Paha Biçilemez
Gerçekten şu dünyada ‘iyi ki yapmışım’ diyebileceğiniz şeylerden biridir Salda Gölü’nde yüzmek. Yeşilova Halk Plajı ve
Salda Orman Plajı, yüzmeye en elverişli plajlar. İki plajın arasında yaklaşık 3 km var. Bu arada, neticede bu bir göl ve bazı yerleri bataklık. Bu nedenle gösterilen yerlerin dışında yüzmeniz tavsiye edilmiyor. Orman Plajı’nı tercih ederseniz, 10-15 metreden daha fazla açılmanız önerilmiyor. Ayrıca koyu renkle yerlerde yüzmek de oldukça riskli. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece bir sorun yok. Haziran ayından Eylül ayının ortalarına kadar Salda Gölü’nde yüzme sezonu açık.
6 – Çok Güzel Kamp Alanları Var(dı)
Salda Gölü’nün etrafı çam ağaçlarıyla süslü. Bu nedenle de kamp ve piknik yapmaya elverişli birçok alan bulunuyor. Hatta Temmuz ve Ağustos aylarında gençlik kampları düzenleniyor Salda Gölü’nde. Zaten gördüğünüz manzara, "bir dahakine çadırımı kapıp da geleyim" dedirtiyor. Gölün çevresinde hizmet veren birkaç restoran da mevcut. Kamp dışında konaklama yapabileceğiniz küçük çaplı 1-2 motel de bulabilirsiniz.
*Bu yazıyı yazdığımız 2016 yılında böyleydi. Ancak şu an Salda Gölü'nde kamp ve piknik yapılmasına izin verilmiyor. Ne yazık ki doğaya zarar verilmeye başlandığından ve gölün çevresinin daha fazla tahrip edilmemesi gerektiğinden böyle bir karar alınmış.
7 – Manzarası Göz Kamaştırıyor
Gölün manzarasını görebileceğiniz en iyi nokta Salda Beli. Burası denizden 1280 metre yükseklikte.
Denizli tarafından gelirken, göle 1,5 km mesafede bulunuyor Salda Beli. Manzarayı gördükten sonra kendinizi gerçekten çok şanslı hissedeceğinizden emin olabilirsiniz. Fotoğraf makineniz kesinlikle yanınızda olsun.
{product:885}
8 – İdeal Bir Hafta Sonu Rotası
Mesela bir hafta sonu uçakla
Isparta'ya gelip, havaalanında araba kiralayıp bu doğa harikasının tadını çıkarabilirsiniz. Önce Salda Beli’ne çıkıp gölün manzarasını fotoğraflar, sonrasında çam ormanlarının içerisinde ya da göl kenarında kamp kurabilirsiniz. Sabah Salda Gölü’nde biraz yüzer, o yörenin meşhur sac kavurmasını yer, orman içerisinde biraz yürüyüş yaparsınız. Çok da güzel olur.