İstanbul ile Bursa arasında yer alan, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön planda olan Yalova, Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları eteklerinde yer alıyor. 1995 yılına kadar İstanbul’un bir ilçesi olan bu güzel sahil şehri, yemyeşil doğasıyla özellikle İstanbul’a yakın konumundan dolayı İstanbullular için ilgi odağı oluyor. Atatürk için inşa edilen ve köşkün yanındaki ağacı kesmemek için ray sistemi ile kaydırılarak uzaklaştırılan Yürüyen Köşk ise Yalova denilince herkesin aklına gelen ilk yapılar arasında. Kaplıcalarıyla şifa dağıtan, yaylaları ve ormanlık alanlarıyla oksijen deposu olan, plajlarıyla deniz havası aldıran Yalova’da yapılacak çok fazla aktivite bulunuyor.
{ad:0}Yalova, İstanbul’a bağlı bir belde iken 6 Haziran 1995 tarihinde ayrı bir il olarak tanınmış. Daha sonrasında ise kalkındırma çalışmaları ile ulaşıma daha elverişli bir hale getirilerek zamanla günümüzdeki haline kavuşmuş. Eğer İstanbul’da oturuyorsanız ve hafta sonu için şöyle kafanızı dinleyecek bir tatile ihtiyacınız varsa Yalova sizin için doğru seçenek olabilirsiniz. Yalova Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısıyla Samanlı Dağları’nın kuzey etekleri arasında yer alıyor. Yani Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Denizi’nin ise güneydoğu kesiminde olduğunu söyleyebiliriz. İlin doğusunda Kocaeli, güneyinde ise Bursa yer alıyor. Kuzeyden güneybatı cephesine kadar olan kısmı da Marmara Denizi’nin eşsiz manzarası kaplamakta.
Hem İstanbul’a olan yakınlığıyla hem de muhteşem manzaraları ve atmosferiyle dikkatleri üzerine çeken Yalova, yüzölçümü açısından ülkemizin en küçük ili. Fakat bu durum Yalova’yı sıkıcı bir yer yapmaktansa daha huzurlu ve özel bir hale getirmiş diyebiliriz. Sahilleri, iklimi, yerleşkeleri ve şirin sokakları adeta insana mutluluk veren cinsten. Özellikle bahar aylarında şöyle sakin bir yürüyüş yapmak, yeşillik alanları gezmek ve deniz manzaralarına karşı oturmak tadından yenmiyor.
Yalova'nın en büyük ilçesi olan sahil kasabası Çınarcık'ı ister günübirlik ister birkaç günlük seyahatlerinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yalova Çınarcık, Sahil kenarına konuşlanmış restoranlardan, nostaljik dokudaki çay bahçelerine kadar zamanın adeta durdurulduğu bir vaha gibi. Eğer siz de bu bölgeyi ziyaret etmek isterseniz, gezinizden önce Çınarcık Gezilecek Yerler Ve Tarihi Yerler adlı sayfamızdan önemli yerlerini öğrenebilirsiniz. Eğer Çınarcık hoşunuza giderse ve biraz daha kalmak isterseniz de Çınarcık Otelleri sayfamızdan en kaliteli konaklama tesislerine göz atabilirsiniz.
{search:cinarcik-otelleri,Çınarcık Otelleri}
Yalova merkeze yakın olan Esenköy ormanlık alanlarının bol oluşu ve denize yakınlığı nedeniyle turistlerin ilk seçenekleri arasında bulunuyor. Tertemiz denizi, Esenköy Şelalesi'nin de yer aldığı yürüyüş parkuru ve bungalov tipi evleriyle bir hafta sonu tatiline keyif katmanın en kolay olduğu adreslerden birisi. Eğer hafta sonunuzu tatilinizi evinizin konforuyla buluşturmak isterseniz Esenköy Günlük Daireler sayfamızdan en güzel seçenekleri görüntüleyebilirsiniz.
Atatürk’ün ağaçlara ve doğaya ne kadar önem verdiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu duruma konu olan köşk hikayesine de herkes az çok aşinadır. Kısaca hatırlatmak gerekirse köşkünün duvarlarına ağacın baskı yaptığını söyleyen, bu yüzden de ağacı kesme kararı alan bir vatandaşa Atatürk bir çözüm sunar. Bunu da ağacı kesmek yerine köşkü hareket ettirmek şeklinde açıklar. Bunun üzerine köşk, tren rayları sayesinde 4.80 metre kaydırılır ve olay çözülür. İşte bu hikâyeye konu olan Yürüyen Köşk, Yalova sınırlarında yer alıyor ve konuşamasa bile doğayı korumanın önemini simgeliyor diyebiliriz. Gitmişken Yalova müzelerinin en etkileyicisi Yürüyen Köşk’ü kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.
Yalova'nın Termal ilçe sınırlarında yer alan Sudüşen Şelalesi, şelalenin tatlı melodilerinin eşliğinde piknik yapmak isteyenlere müsait bir yapı sunan yeşil alanlarıyla gizli bir güzellik adeta! Üvezpınar Köyü’nden 8 km uzaklıkta yer alan ve buz gibi suyuyla özellikle yaz mevsiminde pek çok kişinin serinlemek için tercih ettiği Sudüşen Şelalesi, piknik alanları ve sunduğu yemyeşil doğasıyla ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor. Şelale kenarındaki alanlarda kitabınızı okuyabilir ya da ağaç gölgesinde anın tadını çıkarabilirsiniz. Şelaleye gelmek için 1 km’lik bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Ancak yollar o kadar yeşil ve güzel ki yolun bittiğini bile anlamayacaksınız.
Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesinde yer alan ve Yalovalıların doğaya kaçmak için her fırsatta uğradığı Yalova Kent Ormanı; meşe, kayın, çam ve kestane ağaçlarıyla yeşil bir cennet vadediyor. İçinde yürüyüş parkurları, piknik alanları, çocuk oyun parkı da bulunan ormanda Yalova’nın doğasına merhaba diyebilir, güne burada piknik yaparak başlayabilirsiniz. Ormanda kuş sesleri eşliğinde kahvaltı yapmak daha ilk dakikalardan sizi Yalova’ya bağlayacak.
Kent Ormanı’nda kahvaltı ve yürüyüş sonrası çok uzaklara gitmeden, rotanızı Büyük ve Küçük Dipsiz Göl’e çevirin. Teşvikiye beldesinde, yaklaşık 530 metre rakımda yer alan Büyük Dipsiz Göl, çevresindeki yüksek ağaçlarla birlikte her görene adeta huzur aşılıyor. Büyük Dipsiz Göl’den yaklaşık 1.5 km sonra da Küçük Dipsiz Göl bulunduğu alanda nazlı nazlı salınıyor. Ormanlık bir alanda gölden yansıyan suyun sunduğu görsel şölenle birlikte bu göller, şehir hayatından kaçmak isteyenlerin vazgeçemediği doğal alanlar arasında bulunuyor.
Eşsiz bir berraklıkla akan, yüksek debili şelalesi meşhur olan Çaldere'nin ağaçlar arasında yer alan parkurlarında ilerleyerek açık havada doğayla iç içe kısa bir gezinti hatta trekking yapabilirsiniz. Ortalama 5 ila 7 saati bulan bir yürüyüş (gidiş – dönüş dahil) sizi bekleyecektir. Ayrıca çocuk oyun alanları, piknik mekanları, seyir terasları ve çok sayıda şelalesiyle her yaştan insan için eşsiz bir destinasyon olan Yalova Kent Ormanı 2 kilometrelik yürüyüş parkuruyla da benzersiz bir yürüyüş keyfi sunmakta.
Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Delmece Yaylası'nın güzergâhında yer alan, büyük ve küçük iki ayrı şelalenin de bulunduğu Erikli Yaylası trekking ve kamp yapmak isteyenler için eşsiz bir ortam sunuyor. Soğuk sularında serinlenebilen Erikli Şelalesi'nin ve göz alabildiğince yeşil alanların İstanbul'a bu kadar yakın bir konumda olduğuna inanmak güç… Yalova’nın bozulmamış doğası sahip olduğu yaylalar ile taçlanmış durumda. Çınarcık ilçesi Şenköy’de yer alan Karlık Yaylası, denizden 700 m yüksekte yer alıyor. İçinde bir göl barındıran yaylada, işletme olmasa da kamp yapılabiliyor. Çınarcık ilçesinde yer alan bir diğer yayla olan Delmece Yaylası da, sahip olduğu şifalı içme suyuyla oldukça popüler olan yaylalardan. Günübirlik ziyaretçilerin tercih ettiği yaylanın doğası ise kesinlikle harika. Bu yaylalarda piknik yaparak öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz. Eğer piknik yapmak yerine öğle yemeğini bir mekanda yemek isterseniz milföylü Yalova kebabı, kaçamak, pavli, yumurta dolması gibi yöresel yemekleri Yalova merkezde ya da ilçelerindeki restoran ve kafelerde deneyebilirsiniz.
Günü bir kaplıcada sonlandırmak ve Yalova’dan dinlenmiş olarak ayrılmak ister misiniz? Öyleyse sizi Termal’e alalım. Şifalı sularıyla oldukça popüler olan Termal, sahip olduğu kaplıca tesisleriyle her yaştan insana hitap ediyor. Konaklama için de tercih edilen kaplıcalara dilerseniz günübirlik olarak da gidebilir, günün yorgunluğunu hem şifa bularak hem de rahatlayarak atabilirsiniz. Yalova'nın özellikle yerli turizmde bir odak noktası olmasının arkasında yatan nedenlerin başında termal kaplıcalar geliyor. Özellikle kış aylarında mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini güçlendirmek, romatizma benzeri eklem rahatsızlıklarını bir süre bertaraf etmek isteyenlerin ilk tercihi sıcak su havuzlarından oluşan termal tesislerde yüzmek oluyor. Siz de hem sağlık için hem de soğuk bir havada bu keyfi tatmak için mutlaka denemelisiniz! Yalova’nın en güzel kaplıca mekanlarını Yalova Termal Kaplıcaları sayfamızdan keşfedebilirsiniz. Eğer konaklama imkanınızı termal kaplıca sularının şifalarıyla birleştirmek isterseniz de Yalova Termal Otelleri arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.
Yalova merkezden kalkan minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Çiftlikköy ilçesinde bulunan Kara Kilise; Doğu Roma döneminden kalma yapısıyla Yalova'nın tarihine ışık tutan en önemli yapılar arasında. Yalova'ya kadar gelmişken bu tuğla işçiliğinin eşsiz örneği olan yapıya uğramadan dönmeyin!
{search:termal-otelleri,Termal Otelleri}
Yalova küçük bir bölge olsa da kaliteli restoranlara sahip. Deniz manzarasına karşı çeşitli restoranlarda lezzetli balıklar yiyebilmeniz mümkün. Özellikle Ege mutfağının başarılı örnekleriyle karşılaşabilirsiniz. Rakı balık yapabileceğiniz alkollü mekanlar da bulunabiliyor. Biraz daha sokak aralarındaki restoranlarda ise Yalova’nın daha yöresel yemeklerini deneyebilirsiniz.
Tüm bu lezzetleri tadabileceğiniz en güzel Yalova restoranlarını kefetmek için Yalova Restoranları ve Yemek Yerleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul’dan Yalova’ya en ekonomik ve pratik ulaşım imkânı, şehirlerarası otobüs olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa Yakası’ndan her yarım saatte bir kalkan bu otobüsler sayesinde yaklaşık 2 saat süren bir yolculukla Yalova’ya ulaşabilirsiniz. Zaten küçük bir yer olduğundan araba kullanmak yerine bisiklet kiralamayı veya yürümeyi tercih edebilirsiniz. Eğer şahsi aracınızla Yalova’ya ulaşmak isterseniz de öncelikle İstanbul-İzmit otoyolunu kullanmanız gerekiyor. Sonrasında İzmit sapağına dönmeden İzmit-Yalova tabelalarını takip edebilirsiniz.
Yalova tatiliniz boyunca konaklayabileceğiniz en güzel tesisleri Yalova Otelleri sayfamızdan bulabilirsiniz. Eğer bu güzel ilçeyi keşfederken benzersiz Yalova termal otel kaynaklardan da faydalanmak isterseniz, Yalova Termal Otel Seçenekleri adlı içeriğimize göz atarak güncel önerilerimize ulaşabilirsiniz.
{search:yalova-otelleri,Yalova Otelleri}
İstanbul’dan sadece bir saat mesafede yer alan ve feribotla da ulaşılabilen Yalova yalnız şehir hayatı değil, yaylaları ve doğasıyla da ön plana çıkıyor. Sabah erkenden gidip akşamüzeri dönebileceğiniz bir mesafede bulunan bu güzel şehirde doğanın kalbine yolculuk edebilir, yürüyüş ve piknik yapabilir ya da sadece anın tadını çıkararak dinlenebilirsiniz.