Bolu, ülkemizin popüler tatil destinasyonlarına ev sahipliği yapan şehirlerden biri. Bölgenin en sık ziyaret edilen noktalarının başında Yedigöller Milli Parkı geliyor. Yılın her dönemi farklı mevsimleriyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan bu milli parkta pek çok aktivite yapabilirsiniz. Bolu Yedigöller Milli Parkı denildiğinde herkesin aklına muhteşem bir kamp ve ilkbaharda yeşilin en güzel tonları, sonbaharda ise sarı ve kırmızının binbir tonunda oluşan adeta renk paletini andıran görüntüler canlanıyor.
{facility:0}Doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne seren Yedi Göller Milli Parkı’nda harika bir kamp yapabilir ve kendinize unutulmaz bir rota çizebilirsiniz. Bölgeye ilk kez gideceklerin aklına gelen sorulardan biri nerede kalacağım oluyor. Yedigöller'de kamp yapacağınızda gerekli olan ekipmanları derlediğimiz Kamp Malzemeleri Listesi adlı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. Bolu Yedigöller’in size sunduğu doğa harikası alanlar sayesinde her yerde kamp yapmanız mümkün.
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 kilometre kuzeyinde yer alan Yedigöller Milli Parkı, 1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Havza toplamda 7 gölden meydana gelmiştir. Milli park bünyesinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır. Büyükgöl, Yedigöller’de canlı alabalık, yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır. Ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur.
Bunun yanı sıra park, çok sayıda bitki türünü içerir. Başlıca ağaç türleri olan kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları yüksek boylu ve düzgün gövdelidir. Porsuk gibi nesli azalmakta olan bitki türleri de park içerisinde bulunmaktadır. Yaban hayvanlarından ise ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan ile kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik vardır.
Milli Park İçinde bulunan 18 üniteden oluşan toplam 72 yataklı bungalov evlerde konaklayabilir ya da 1 hektarlık alanda çadırla veya karavanla keyif yapabilirsiniz.
{ad:0}İlkbahar’da Yedigöller’de kamp kurmak için hangi bölgeyi seçmeniz gerektiğine siz karar verebilir ve keşif dolu anları geride bırakabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey izin verilen yerler ölçüsünde uygun bir kamp alanı seçmek. Yedigöller Milli Parkı’nın bazı noktalarında kamp yapmanız için izin bulunmuyor. Bu nedenle kamp alanını seçerken izinli alanlar çerçevesinde kalmanız daha doğru.
Yedigöller'de kamp yapmak için öncelikle Milli Park giriş ücretini ödemeniz ve kamp izni almanız gerekiyor. İzninizi park girişinden veya online olarak alabilirsiniz. Kamp izni almadan kamp yapmak yasaktır.Milli parkta belirlenmiş 7 adet kamp alanı bulunmaktadır. Her kamp alanının kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır.
Keşif Rehberi’mizde bulunan Yedigöller Milli Parkı Gezilecek Noktalar yazısına göz gezdirerek, ilkbahar rotanızı detaylıca planlayabilirsiniz.
Yedi Göller Milli Parkı’nda kamp yapmak için yıl boyunca rotanızı bölgeye çevirebilirsiniz. Ancak kamp için ideal zamanlar hangileri diyorsanız, tercihinizi ilkbahar ve sonbahar mevsiminden yana kullanabilirsiniz. Doğanın uyandığı ve havaların ısındığı ilkbahar dönemi kamp için ideal özellikleri sunuyor. İlkbaharda ısınmaya başlayan toprak yaz aylarında çok daha sıcak bir hal aldığı için keyifli bir kamp tatili geçirebilir, Sonbahar mevsiminde ise güzün binbir rengi içerisinde adeta masalsı dakikalar geçirebilirsiniz.
Yedigöller'de kamp yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlar neler diyorsanız işte cevabı:
Yedigöller kamp denildiğinde akla ilk gelen alanların başında yer alıyor. Muhteşem doğası ve imkanları ile sizi kendine çeken Yedigöller Milli Parkı’na ilk kez gidiyorsanız nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Yedigöller Milli Parkı'na Bolu ilinin Mengen ilçesinden kolayca geçiş yapılabiliyor. Özel aracınızla bölgeye gelmek isterseniz Ankara-İstanbul Karayolu'nun 152. kilometresinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Yeniçağa ve 190. kilometresindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarıyla da bölgeye ulaşmanız mümkün.
Son olarak kamp yapmak yerine bungalov evlerde kalmayı düşünüyorsanız Milli Park içerisinde devlete ait olan fakat özel bir firma tarafından işletilen ahşap bungalov evler mevcut. Kamp yapmak istemeyenler bu evlerde önceden rezervasyon yapmak şartıyla, konaklayabilirler.
{search:yedigoller-otelleri,Yedigöller Otelleri}
Yedigöller’de kamp ateşine her bölgede izin verilmemektedir. Genellikle görevliler tarafından verilen ya da çevreye bırakılan tenekeler içerisinde ateşinizi yakabilirsiniz. Yer ateşi kesinlikle yasaktır. Kamp ocağı, kamp tüpü gibi materyallerinizi de akşam 19:00’dan sonra yakabilirsiniz. Yedigöller milli parkı içerisinde kamp ateşi için belirlenen bölgelerde odun satışı yapılıyor. Devrilmiş ağaçlardan kamp testeresi yardımı ile odunlarınızı temin edebilirsiniz. Ateşi asla kontrolsüz bırakmayın ve söndürdüğünüzden emin olun.
Yedigöller kamp alanı için en uygun bölgenin Büyükgöl’ün arka tarafında yer alan ormana yakın olan bölge olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar genellikle gölün hemen etrafına çadırlarını kurdukları için bu alan oldukça boş kalıyor. Bu alanın en önemli özelliği ise balkonlar olması. Bu balkonlara çadırınızı kurarak hem insanlardan uzak kalabilir, hem gölün manzarasını önünüz kapanmadan izleyebilirsiniz. Aynı şekilde diğer göllerin etrafında da yine böyle bölgeler mevcut. Etrafta biraz dolaşarak bu tarz yerleri bulabilir, size en uygun alanı belirledikten sonra kamp çadırınızı rahatlıkla kurabilirsiniz.
Yedigöller kamp alanı yakınlarında su ihtiyacınızı görebileceğiniz bolca çeşme bulunuyor. Bu çeşmelerden ihtiyacınız kadar olan suyu temin edebilirsiniz. Tuvalet ise kamp alanına çok yakın mesafede. Gündüzleri Yedigöller çok yoğun olduğundan buralarda çok sıra beklemeniz gerekebilir. Akşamları ise sıra beklemeden ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ancak sorun yaşamamak için yanınızda giderken mutlaka sıvı sabun, peçete gibi malzemelerinizi bulundurun Elektrik ihtiyacı için maalesef panolar bulunmuyor. Etraftaki işletmelerden rica ederek veya tuvaletlerde yer alan prizlerden telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Ancak her ihtimale karşı powerbank bulundurmayı ihmal etmeyin.
Yedigöller doğal yaşam alanı olduğu için burada hayvanların avlanması kesinlikle yasak. Bundan dolayı çevrede birçok hayvan çeşidi var ancak hayvanlar genel olarak insanın, ateşin ve ışığın olduğu bölgelere olabildiğince uzak kalırlar. Dolayısıyla "Yedigöller Milli Parkı, güvenli bir kamp alanıdır" diyebiliriz. Parkta güvenlik görevlileri bulunmaktadır. Yine de her zaman dikkatli olmanız ve gerekli önlemleri almanız önemlidir.