Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Yemek için gezenlere: Türkiye'nin en meşhur 10 Gastronomi rehberi

Yemek için gezenlere: Türkiye'nin en meşhur 10 Gastronomi rehberi

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 04 Ekim 2024 - 09:34
 • Son Güncellenme: 04 Ekim 2024 - 09:37
Yemek için gezenlere: Türkiye'nin en meşhur 10 Gastronomi rehberi

Ülkemizin dört bir yanı, kendine has lezzetlerle dolu zengin bir mutfak kültürüne sahip. Seyahat ederken, nereye giderseniz gidin, mutlaka bölgeye özgü bir yemeğe rastlarsınız. Peki, yalnızca yemek yemek için yola çıkmayı hiç düşündünüz mü? Henüz yapmadıysanız, bunu en az bir kez deneyimlemeniz gereken bir macera olarak kabul edin. Üstelik bu deneyim, zamanla tutkuya dönüşebilir ve her seyahatinizde yeni tatlar keşfetme isteği uyandırabilir. Ne kadar şanslıyız ki Türkiye, gastronomi seyahatleri için sayısız rotaya sahip. Hazırsanız, Türkiye’nin lezzet duraklarını birlikte keşfetmeye başlayalım!​

{ad:0}

Gaziantep

Gaziantep ismini duyar duymaz aklınıza kebaplar, baklavalar ve içli köfteler gelmeye başladı değil mi? Endişelenmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz. Gaziantep, Türkiye’nin en sevilen ve gastronomi turizminin her geçen gün geliştiği şehirlerinden biri. Yıl boyunca yerli ve yabancı binlerce turist, bu lezzet diyarını keşfetmek için Gaziantep’e akın ediyor. Şehir, tam 291 özgün yemek çeşidi ile adeta bir gastronomi cenneti. Tatlıları da eklediğimizde bu sayı çok daha fazla! Gaziantep mutfağının bu denli zengin olmasında, şehrin bir zamanlar İpek ve Baharat Yolu üzerinde bulunması ve farklı kültürlerle etkileşim içinde olması büyük rol oynamış.

Gaziantep’te Nerede Ne Yenir?

Gaziantep’teki lezzetler o kadar geniş bir yelpazeye sahip ki, saymakla bitmiyor. Şehirde tatlıları da dahil ettiğimizde yaklaşık 500 farklı yemek çeşidi bulabilirsiniz. Ancak en ünlü lezzetler arasında şunlar yer alıyor: Alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası ve ekşili köfte. Yöreye özgü sulu yemekler de oldukça popüler. Kabaklama, sulu salata, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates bu yemekler arasında sayılabilir. Üstelik Gaziantep’te meşhur zahter çayı ve menengiç kahvesi de yemeğin üzerine içebileceğiniz harika içecekler.

Gaziantep, yalnızca lezzetleriyle değil, restoran çeşitliliğiyle de dikkat çeken bir şehir. Peki, bu eşsiz lezzetleri nerelerde bulabilirsiniz? İşte öneriler: Baklava için Koçak, beyran için Metanet ya da Beyrancı Mustafa, küşleme için Kebapçı Halil Usta, lahmacun, patlıcan kebabı ve alinazik için İmam Çağdaş, kıyma kebabı için Kebapçı Ömer, nohut dürüm için Dürümcü Recep Usta, ciğer için Ciğerci Ali Haydar Usta ve katmer için Zekeriya Usta ya da Orkide Pastanesi tercih edilebilir. Bu restoranlar, şehrin en meşhur yemeklerini en iyi şekilde tadabileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor.

Gaziantep’te Görülmesi Gereken Yerler

Gaziantep’e sadece yemek yemek için gitmek yeterli değil, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini de keşfetmek gerekiyor. Gaziantep’te mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti ve Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi bulunuyor. Özellikle gastronomi turu yapıyorsanız, Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni listenize mutlaka eklemelisiniz. Müzede, Gaziantep mutfağının tarihini keşfederken, geçmişte kullanılan mutfak araç gereçlerini de inceleyebilir, Antep yemeklerine dair daha derinlemesine bilgi edinebilirsiniz.

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Hatay

Bir başka kültür zenginliği ile öne çıkan ve mutfağıyla damakları şenlendiren şehirlerimizden biri de Hatay. Gastronomi gezilerinin vazgeçilmez duraklarından biri olan bu şehir, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bugün, “Medeniyetler Şehri” olarak anılan Hatay, Hititler ve Roma İmparatorluğu gibi önemli uygarlıkların izlerini taşır ve geçmişi Paleolitik Dönem’e kadar uzanır. Günümüzde Hatay, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kültürel çeşitliliği ve elbette eşsiz mutfağı ile ziyaretçilerine dolu dolu bir deneyim sunuyor. Şehrin mutfak kültürü, ülke sınırlarını aşmış durumda. Eğer şerbetli tatlılar, mezeler ve yeni tatlar denemek hoşunuza gidiyorsa, Hatay mutfağı tam size göre.

Hatay'da Nerede Ne Yenir?

Hatay mutfağına adım atarken, şehirde tadabileceğin en meşhur lezzetler şöyle sıralanabilir: Fellah köftesi, humus, biberli ekmek, kağıt kebabı, belen tava, firik pilavı, kaytaz böreği, ekşi aşı, Hatay döneri, tepsi kebabı, sini kebabı, haylan kabağı, etli kömbe, çökelek salatası, zahter salatası, oruk, muhammara, künefe ve Antakya kömbesi. Bu lezzetlerin zenginliği, Hatay’ın gastronomi alanında neden bu kadar ün kazandığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Peki, bu muhteşem lezzetleri nerelerde yiyebilirsin? Fellah köftesi, kaytaz böreği, ekşi aşı, içli köfte ve firik pilavı için Sultan Sofrası, muhammara, humus ve kağıt kebabı için Maho’nun Yeri, künefe için Yusuf Usta, belen tava için Kurtoğlu Restoran doğru adresler. Çökelek ve zahter salatası, oruk ve Hatay mezeleri için Avlu Restoran ve Konak Restaurant, sini kebabı için Pöç Kasabı, özel olarak humus yemek istersen Humusçu Nedim Usta, Hatay döneri için Dönerci Tacettin Usta ve künefe ile kömbe için Petek Pastanesi’ni tercih edebilirsin. Ayrıca, Hatay’ın kahvaltıları da en az yemekleri kadar meşhur. Geleneksel bir Hatay kahvaltısı deneyimi için sana önerim, Yusuf Dayı’nın Yeri.

Hatay’da Görülmesi Gereken Yerler

Hatay sadece lezzetleriyle değil, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de büyüleyici bir şehir. St. Pierre Kilisesi, Aziz Simeon Manastırı, Hatay Arkeoloji Müzesi, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Hatay’a gastronomi turu için gelseniz bile bu eşsiz tarihi ve kültürel mekânları ziyaret etmeden dönmeyin.

Önemli Not: 6 Şubat depremlerinde Hatay’daki birçok restoran hasar gördü veya yıkıldı. Önerilen restoranlar arasında henüz açılmamış ya da kapanmış olanlar olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Ancak Hatay, bu zorluklara rağmen mutfağı ve kültürüyle her zaman keşfedilmeye değer bir şehir olmaya devam ediyor.

{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

Şanlıurfa

Güneydoğu Anadolu’nun vazgeçilmez keşif rotalarından biri olan Şanlıurfa, yalnızca tarihi değil, aynı zamanda lezzet dolu mutfağıyla da dikkat çekiyor. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınağı olan Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapan bu şehir, Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Günümüzde ise Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra mutfağıyla da yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda. Bu yüzden, ülkemizin lezzet duraklarını sıraladığımız bu listede yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Eğer acılı, baharatlı ve etli lezzetleri seviyorsan, Şanlıurfa mutfağını daha yakından tanımak için Urfa’ya gitmeye hazır olun!

Şanlıurfa'da Nerede Ne Yenir?

Şanlıurfa’da uğruna kilometrelerce yol gidilecek meşhur lezzetler saymakla bitmiyor. İşte Şanlıurfa’nın vazgeçilmez tatları: Çiğ köfte, Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı, lahmacun, borani, bostana salatası, aya köftesi, tepsi kebabı, lebeniye çorbası ve tatlı olarak da şıllık tatlısı. Bu lezzetleri tadabileceğiniz en iyi adresler ise şöyle: Ciğer kebabı için Gümrük Han ve Ciğerci Aziz Usta, lahmacun, şıllık tatlısı, lebeniye çorbası ve bostana salatası için Çulcuoğlu Baklava ve Restoran, çiğ köfte için Gülizar Konukevi, şıllık tatlısı için Gülhan Restoran, tepsi kebabı için Bayram Kebap Salonu, ve Urfa kebabı için Altın Restoran.

Şanlıurfa’da Görülmesi Gereken Yerler

Şanlıurfa’ya gelip de Göbeklitepe, Balıklıgöl, Urfa Kalesi, Gümrük Hanı, Aynzeliha Gölü ve Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ni görmeden seyahatinizi bitirirseniz gerçekten çok şey kaçırırsınız. Özellikle de tarihe tanıklık etmek ve bu benzersiz mutfağın tadını çıkarırken şehrin kültürel dokusunu keşfetmek istiyorsanız, bu yerleri ziyaret etmeyi sakın unutma!

{search:sanliurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}

Adana

Sıcacık güneşi, içinden sakin sakin akıp geçen Seyhan Nehri ile Adana, Türkiye’nin en sevilen seyahat duraklarından biri olmayı fazlasıyla hak ediyor. Adana, doğal ve tarihi güzellikleriyle olduğu kadar, eşsiz mutfağıyla da ünlü. Şehir, yıl boyunca gastronomi tutkunlarını kendine çekiyor. Zengin ve lezzet dolu mutfağı, Adana’yı sadece bir seyahat değil, aynı zamanda bir lezzet durağı haline getiriyor.

Adana’da Nerede Ne Yenir?

Adana mutfağı, çok çeşitli ve doyurucu lezzetler sunuyor. Şehirde deneyebileceğin başlıca lezzetler ise şöyle: Adana kebabı, ciğer, lahmacun, şırdan, mumbar, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı, sarımsaklı fıstık köfte, Adana usulü su böreği, sıkma, bici bici, muzlu süt, şalgam, karakuş tatlısı, taş kadayıf ve halka tatlısı. Bu lezzetlerin her biri Adana’nın yerel mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ve her birini denemek için Adana’ya özgü mekanlar bulmak mümkün.

Şehirdeki en iyi kebapları denemek için, Adana’nın meşhur kebapçılarından birkaçını not alabilirsin. İşte kebap için önerilerim: Onur Kebap, Tarihi Onbaşılar, Cik Cik Kebap, Kebapçı Mesut, Elem Kebap. Tabii Adana kebabı dışında diğer yerel lezzetleri de es geçmemek gerek. Ciğer için Ciğerci Bedo, şırdan ve mumbar için Şırdancı Kudret, lahmacun için Asmaaltı Kebap, sıkma için Yeşil Kapı Kebap, su böreği için Levent Börekçilik, şalgam için Ali Göde, bici bici için Abuzer Usta, muzlu süt için Kazım Büfe, ve tatlı olarak halka tatlısı, karakuş tatlısı ve taş kadayıf için Gönül Kardeşler’i tercih edebilirsin. Adana’da bu lezzetlerin her biri, şehre özgü tatların en iyisini sunan mekanlarda servis ediliyor.

Adana’da Görülmesi Gereken Yerler

Adana, mutfağı kadar tarihi ve doğal güzellikleriyle de ilgi çekici bir şehir. Seyahatin sırasında görmeden dönmemen gereken yerler arasında Taş Köprü, Ulu Camii, Sabancı Merkez Camii, Adana Arkeoloji Müzesi, Bebekli Kilise ve Adana Merkez Park yer alıyor.

{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}

Trabzon

Mis gibi doğası, zengin kültürü, tarihi değerleri ve o meşhur yemekleriyle Trabzon, bu listede yer almayı fazlasıyla hak eden bir şehir. Karadeniz’e özgü pek çok lezzeti deneme fırsatı sunan Trabzon, aynı zamanda doğayla iç içe bir deneyim sunarak ziyaretçilerini büyülüyor. Burada sadece göz alıcı bir doğa manzarası değil, aynı zamanda size birkaç kilo aldırabilecek enfes bir mutfak bekliyor.

Trabzon’da Nerede Ne Yenir? 

Trabzon’a geldiğinizde denemeniz gereken lezzetlerin başında Trabzon pidesi, Laz böreği, Akçaabat köftesi, kuymak, karalahana sarması, karalahana çorbası, hamsili pilav, tereyağlı pilav, mısır ekmeği, Hamsiköy sütlacı, turşu kavurması ve helva geliyor. 

Trabzon’da Karadeniz mutfağını en iyi şekilde tadabileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Ancak en meşhur ve lezzetli yemekleri denemek için birkaç önerimiz var. Trabzon pidesi için Karpi Pide, Merkez Pide Salonu, Akın Pide Fırını ve Bozo Pide’yi tercih edebilirsiniz. Akçaabat köftesi denemek isterseniz Komaroğlu Köfte Salonu, Cemil Usta ve Köfteci Ali ilk adresleriniz olmalı. Karalahana sarması, kaygana ve diğer yöresel lezzetler için Nihat Usta, turşu kavurma ve hamsili pilav için ise Fevzi Hoca ideal seçenekler. Tereyağlı pilav için Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı, hamsi tava için Balıklama Balık Lokantası, kuymak için Fanus Organik Gıda ve Doğal Ürünler ile Kumsal Restoran’ı deneyebilirsiniz. Tatlı olarak Laz böreği için Nejla Hanım Ev Tatlıları, Hamsiköy sütlacı için Niyazi Usta Hamsiköy Sütlacı ve helva için de Beton Helva’yı tercih etmenizi öneririz.

Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler

Trabzon’a gelip de Uzungöl, Sümela Manastırı, Altındere Vadisi, Atatürk Köşkü, Trabzon Kalesi ve Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nı görmeden dönmek, bu eşsiz şehirden pek çok güzelliği kaçırmak olur. 

{search:trabzon-otelleri,Trabzon Otelleri}

Konya

Anadolu’nun kalbinde yer alan ve uygarlıkların beşiği olan Konya, tarih boyunca Roma, Bizans, Büyük Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altında kalmış ve bu sayede zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmıştır. Bugün ise bu kültürel zenginliklerin bir yansıması olarak Konya, eşsiz mutfağıyla da ön plana çıkmayı başarıyor. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle Konya, hem seyahat hem de yemek tutkunları için cazip bir destinasyon. Eğer Konya’yı henüz ziyaret etmediyseniz, şehirdeki mutfak kültürü sizi seyahat planı yapmaya ikna edebilir.

Konya'da Ne Yenir?

Konya mutfağında etin bolca kullanıldığını söylemek mümkün. Şehirde mutlaka denemen gereken lezzetlerin başında etli ekmek, tirit, kaygana, fırın kebabı, bamya çorbası, Arap köfte, yağ somunu, su böreği, çebiç, sac arası, zerde ve Mevlana şekeri geliyor. Her biri, Konya’nın zengin yemek kültürünün en güzel örneklerini sunuyor ve bu tatlar, bölgenin mutfak mirasını deneyimlemeniz için harika bir fırsat.

Konya’da Nerede Ne Yenir?

Gelelim bu lezzetleri nerelerde tadabileceğine. Özellikle etli ekmek, Konya’nın en ünlü yemeklerinden biri ve şehrin hemen her köşesinde karşınıza çıkabilir. Ancak en meşhur etli ekmek restoranları arasında Bolu Lokantası, Seranade Etliekmek, Ferah Etliekmek ve Cemo Etliekmek bulunuyor. Etli ekmek dışında, fırın kebabı denemek istiyorsan Kuzucu Ali, Hacı Şükrü, Gazyağcı Furun Kebabı ve Ali Baba Fırın Kebap tercih edebilirsin. Yağ somunu için Pideci Hasan Şendağlı, tirit için Tarihi Tiritçi Mithat, bamya çorbası için Çorbacı Dayım ve Lokmahane, sac arası için Hacı Şükrü, Arap köfte için ise Numan Usta’ya uğrayabilirsin. Bu restoranlar, Konya’nın en meşhur ve lezzetli yemeklerini tatman için ideal adresler.

Konya’da Görülmesi Gereken Yerler

Konya, yalnızca mutfağıyla değil, aynı zamanda zengin tarihi mirasıyla da dikkat çeken bir şehir. Şehri gezerken mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Çatalhöyük Antik Kenti, Mevlana Müzesi, İnce Minareli Medrese, Kadınlar Pazarı, Bedesten Çarşısı, Aziziye Camii ve Japon Parkı yer alıyor. 

Konya’da tarih, kültür ve gastronomiyi bir arada deneyimlemek, hem gözünü hem de damağını doyuracak bir seyahat deneyimi sunuyor. Bu şehir, ziyaretçilerine hem zengin bir kültürel miras hem de unutulmaz bir lezzet şöleni vadediyor!

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}

Mersin

Adana’nın komşusu ve mutfağıyla en az onun kadar dikkat çeken Mersin, sıradaki durağımız. Konumu gereği Adana’nın lezzetleriyle benzerlikler taşısa da Mersin, kendine özgü tatlarla dolu bir mutfak kültürüne sahip. Şehirde, genellikle bol acılı, ekşili ve etli yemekler başrolde. Bunun yanı sıra, Mersin mutfağının hemen her yemeğinde bolca baharat kullanıldığını da unutmamak gerek. Bu eşsiz mutfak, seni lezzet dolu bir yolculuğa çıkaracak!

Mersin'de Nerede Ne Yenir?

Mersin mutfağında birçok yöresel lezzet bulunsa da en meşhuru hiç şüphesiz tantuni. Tantuninin dışında, denemeniz gereken lezzetler arasında batırık, sıkma, humus, Tarsus kebabı, ciğer, içli köfte, mavi yengeç ve çeşitli deniz ürünleri, künefe, cezerye ve kerebiç tatlısı bulunuyor. Tantuni yemek için şehirde sayısız mekan bulabilirsiniz ancak en meşhur yerler arasında Yaprak Tantuni, Özkan Tantuni, Göksel Tantuni, Denizhan Tantuni, Memoş Tantuni, Şişko Tantuni, Melek Tantuni ve Salih Usta Tantuni bulunuyor. Ciğer yemek isterseniz, Ciğerci Yakup, Ciğerci Cengiz, Ciğerci Saboş ve Ciğerci Apo’yu tercih edebilirsiniz. Sıkma için ise Çağlar Köy Konağı, Gusto Cafe, Irmak Restoran ve Zahide Ana’nın Yeri oldukça popüler.

Bunun yanı sıra, Tarsus kebabı ve humus için Yeşilova Kebap Salonu, içli köfte için Bedii Usta, kerebiç tatlısı için Kerebiçci Oğuz ve Hayri Usta, cezerye için Dondurmacı Halil Usta, künefe için Emin Usta, mavi yengeç için ise Mavi Yelken Balık Teknesi mutlaka denemeniz gereken adreslerden.

Mersin’de Görülmesi Gereken Yerler

Mersin yalnızca mutfağıyla değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle de keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Şehir merkezinde mutlaka görmen gereken yerler arasında Mersin Deniz Müzesi, Mersin Arkeoloji Müzesi ve Mersin Marina bulunuyor. Eğer biraz daha zamanınız varsa, Mersin’in çevresindeki eşsiz doğal güzellikleri de keşfetmenizi öneririz. Kızkalesi, Yerköprü Şelalesi, Cennet-Cehennem Obrukları ve Narlıkuyu da mutlaka planlarına dahil etmeniz gereken noktalar arasında.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Afyonkarahisar

Lezzet rotalarına yer verdiğim bu listede sıradaki durağımız, UNESCO’nun gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Afyonkarahisar. Köklü tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan ve tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Afyon, aynı zamanda Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından biri. Şehrin sahip olduğu değerler yalnızca tarihi ve kültürel mirasla sınırlı değil; mutfağı da en az bu miras kadar zengin ve doyurucu. 

Afyonkarahisar'da Nerede Ne Yenir?

Afyonkarahisar mutfağı, hem etli hem de haşhaşlı lezzetleriyle ünlüdür. Şehirde mutlaka denemen gereken tatların başında Afyon sucuğu, bükme, çullama köfte, sakala çarpan çorbası, haşhaş çorbası, haşhaşlı pide ve katmer, kaygana, ağzı açık, ilibada sarması, Afyon keşkeği, şebit, Arap aşı, sucuk döner, köfte, vişneli ekmek kadayıfı ve meşhur kaymak gelir. Her biri, Afyon’un yerel lezzetlerini tam anlamıyla yansıtır ve bu tatlar, şehri gastronomi tutkunları için cazip bir hale getiriyor.

Afyonkarahisar’da bu lezzetleri denemeniz için bazı önerilerimiz var. Sucuk denemek isterseniz İkbal Lokantası ve Numan Usta, köfte için ise Alim Köfte ve Köfteci İrfan en popüler adresler. Katmer ve kaygana için Afyon Kale Konak, Afyon keşkeği için Osmanlı & Hacıbey Lokantası, sulu yemek ve çorba çeşitleri için Salim Usta, kebap çeşitleri için Mihrioğlu Konağı ideal mekanlar. Haşhaşlı katmer ve diğer haşhaşlı lezzetler için Selvi Haşgeşli Yöresel Lezzetler’i ziyaret edebilirsiniz. Yöresel ev yemekleri ve Afyon’un zengin mutfak kültürünü deneyimlemek içinse Numan Usta, tatlılar için de kaymaklı ekmek kadayıfı ile ünlü Aftat, Hidayet Abinin Yeri, Aşçı Bacaksız ve Nur Lokantası en iyi seçenekler arasında yer alıyor.

Afyonkarahisar’da Görülmesi Gereken Yerler

Lezzet yolculuğunuzun yanı sıra, Afyonkarahisar’da keşfedilecek pek çok tarihi ve doğal güzellik de mevcut. Seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Afyon Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Zafer Müzesi, Başkomutanlık Milli Parkı ve Afyon Kent Ormanı bulunuyor. Şehrin tarihi dokusunu hissetmek ve doğanın güzelliklerini keşfetmek için bu rotaları planlarınıza dahil etmeyi unutmayın.

{search:afyonkarahisar-otelleri,Afyonkarahisar Otelleri}

Kayseri

Kayseri, Anadolu Selçuklu Devleti’nin Konya’dan sonra gelen en önemli şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, köklü bir tarihe sahip. Şehrin bilinen tarihi yalnızca Selçuklularla sınırlı değil; Hitit, Roma ve Bizans gibi büyük uygarlıkların da izlerini taşıyor. Kayseri’nin zengin mutfak kültürü de bu medeniyetlerin etkisiyle şekillenmiş. Kayseri mutfağı, daha çok etli ve unlu yemekleriyle bilinir. Eğer burada sadece mantı yenir sanıyorsanız, yanıldığınızı fark edeceğiniz bir gastronomi yolculuğuna çıkmalısınız. Şehrin eşsiz mutfağını keşfetmek için bir seyahat planı yapmanın tam zamanı!

Kayseri'de Nerede Ne Yenir?

“Kayseri’de ne yenir?” dendiğinde akla ilk olarak tabii ki mantı gelir, fakat şehir mutfağı bununla sınırlı değil. Mantı dışında mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler arasında yağlama, yağ mantısı, pöç, pastırma, sucuk, Develi cıvıklısı, kelle paça, etli yaprak sarma, tahinli katmer, nevzine tatlısı ve gilaburu suyu yer alıyor. Bu lezzetler, Kayseri mutfağının çeşitliliğini ve zenginliğini gözler önüne seriyor.

Kayseri’nin meşhur lezzetlerini deneyebileceğin bazı mekanlar ise şöyle: Kayseri mantısı için Kaşık-la, Elmacıoğlu ve Sultan Sofrası, pöç için Bağdat Pöç & Tandır ve Atınsaray Pöç & Kuzu Dolma, yağlama için Elmacıoğlu ve Kaşık-la, Develi cıvıklısı için Bereket Develi Cıvıklısı, yağ mantısı için Kaşık-la ve Çemen’s Gurme & Mutfak, sucuk ve pastırma için Şahin Sucukları ve Başyazıcı, tahinli katmer için Altındede Pide Fırını, kelle paça için Dikbaşar Kelle Tava Salonu, gilaburu suyu için Kaşık-la ve nevzine tatlısı için Çemen’s Gurme & Mutfak. Bu mekanlar, Kayseri’nin zengin mutfak mirasını deneyimleyebileceğiniz en iyi adreslerden.

Kayseri’de Görülmesi Gereken Yerler

Kayseri’de lezzet keşfi yaparken şehrin tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeyi ihmal etmeyin. Seyahatin boyunca mutlaka ziyaret etmen gereken yerler arasında Kayseri Kalesi, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Kurşunlu Cami, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi ve Şeker Gölü bulunuyor. 

{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}

Balıkesir

Ayvalık, Avşa Adası, Cunda, Altınoluk, Marmara Adası gibi popüler tatil beldelerine ev sahipliği yapan Balıkesir, yalnızca doğal güzellikleriyle değil, muhteşem lezzetleriyle de gastronomi turlarının favori destinasyonlarından biri. Balıkesir mutfağında daha çok lezzetli et yemekleri, süt ürünlerinden yapılan tatlılar ve zeytinyağlılar öne çıkıyor. Şehrin merkezi ve merkeze bağlı ilçeleri, her biri kendine özgü lezzetlerle dolu zengin bir mutfak kültürüne sahip. Eğer bir gastronomi turu planlıyorsan, Balıkesir bu listenin olmazsa olmazlarından biri olmalı!

Balıkesir'de Nerede Ne Yenir?

Balıkesir’de deneyebileceğin birbirinden lezzetli tatlar şunlar: Balıkesir keşkeği, tirit, sura, Balıkesir mantısı, Bigadiç güveç, Susurluk tostu, Ayvalık tostu, Edremit köftesi, şevketi bostan, kabak çiçeği dolması, Balıkesir kaymaklısı, höşmerim, damla sakızlı lorlu kurabiye, lor tatlısı, zerde tatlısı, koruk suyu ve Bigadiç helvası. 

Şehirde bu lezzetleri yerinde deneyimlemek istiyorsanız bazı önerilerimiz var: Köfte için Köfteci Sedat (merkez), Köfteci Şaban (merkez) ve Köfteci Hilmi (Edremit), Bigadiç güveç için Kardeşler Izgara ve Güveç Salonu (Bigadiç), sura için Kanaat Lokantası (merkez), Balıkesir mantısı için Şefo Mantı Taş Ev (merkez), tirit için Tellioğlu Değirmen Cafe & Restaurant, sakızlı kurabiye ve lor tatlısı için Güler Pastanesi (Ayvalık), höşmerim ve Balıkesir kaymaklısı için Özen İş Höşmerim (merkez), Balıkesir ev yemekleri ve keşkek için Cumhuriyet Lokantası (Edremit), Susurluk tostu için Düzdağ Tost (Susurluk), Ayvalık tostu için Hacıoğlu Aşkın Tost Evi (Ayvalık), Bigadiç helvası için Meşhur Bigadiç Helvacısı (Bigadiç), koruk suyu için ise Şeytanın Kahvesi (Ayvalık).

Balıkesir’de Görülmesi Gereken Yerler

Balıkesir’e gelip de şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini görmeden dönmemelisiniz. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi, Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, Kaz Dağları Milli Parkı, Manyas Kuş Gölü, Ayvalık ve Cunda bulunuyor. 

{search:balikesir-otelleri,Balıkesir Otelleri}