Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Yeni Başlayacaklar İçin Karavanla Seyahat Etmenin 11 Püf Noktası

Yeni Başlayacaklar İçin Karavanla Seyahat Etmenin 11 Püf Noktası

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 09 Haziran 2017 - 15:22
 • Son Güncellenme: 28 Nisan 2024 - 12:57
Yeni Başlayacaklar İçin Karavanla Seyahat Etmenin 11 Püf Noktası

Eğer içinizde bir yerlerde kıpırdayan bir özgürlük duygusu varsa, karavanla seyahat etmek de bir gün gerçekleştirmeyi düşlediğiniz hayallerinizden biridir hiç şüphesiz. Zira karavan demek bir nevi özgürlük demek. Bir yerlere yetişme telaşının olmadığı, sadece sizin isteğinize göre şekillenen, hayatınıza kendiniz gibi insanlar katacağınız müthiş bir seyahat şekli karavan. Rota bellidir ama kesin olan bir şey var ki; karavanla seyahat eden kişinin kağıt üzerindeki rotadan ziyade, yüreğinde çizdiği rotayı takip edeceği aşikardır. Tüm bunların ışığında, karavan hayalini bir an önce gerçekleştirmek isteyen gezgin ruhlulara nereden başlamaları gerektiği, nelere dikkat edilmeli, karavan hakkında bilinmesi gerekenler üzerine bir rehber hazırladık.

{facility:0}

Karavan Kiralamaktan Başlayalım

 

karavanla seyahat

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, karavanla seyahat etmek için karavan satın almak gerekmiyor. Günümüzde birçok firma karavan kiralama hizmeti veriyor. . Seyahatinizin kaç gün süreceğine ve kişi sayısına göre uygun bir karavan kiralayabilirsiniz. 3 kişi ve daha az kişi sayısı için 10 m2'lik küçük karavanlar idealdir. Kamyon kasa ve römorklu, yani aracınızın arkasına bağlayacağınız ve moto karavan modelleri için B tipi ehliyet yeterli. Ancak doğrudan tır şeklindeki karavanlar için bundan daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Kiralayacağınız karavanın içerisinde; yatak, mutfak, sandalye, TV, bardak, tencere-tabak, ocak, dolaplar, duş ve tuvalet gibi demirbaş ihtiyaçlar bulunuyor genelde.

{ad:0}

Asla Plansız Yola Çıkmayın 

karavanla seyahat

Evet, karavan özgürlüğün ikinci adı ancak yeni başlayacak olanların temkinli davranması ve rotasını da önceden belirlemesi gerekiyor. Bir kere elektrik ve su ihtiyaçlarınız için karavan kamp alanlarında konaklamanız en doğrusu. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğası güzel ve bol yeşillikli karavan kamp alanları bulunuyor. Eğer bu işte yeniyseniz karavan kampları, karavan kültürünü yakından tanımanızı da sağlayacaktır. 

Gerekli Ekipmanlar İçin Bir Liste Çıkarın 

karavanla seyahat

Bir karavanla seyahatte hangi ekipmanlar bulunmalı diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bir karavan yolculuğunda alınması gerekenler şu şekildedir; uzatma kablosu, çamaşır ipi, birkaç metre tel, fener, alet edevat çantası ve su hortumu mutlaka bulunmalı. Ayrıca, karavan dediğimiz şey oldukça büyük bir araç. Sizin de ilk kez böyle bir yolculuğa çıktığınızı düşünürsek, engebeli ve zor arazilerde bayağı bir zorlanabilir ve karavanı bulunduğu yere bırakıp, gitmek istediğiniz koya ya da değişik mekana karavansız devam edebilirsiniz. Bu nedenle; uyku tulumu, çadır, elektrik ve ateş kaynağı gibi ekipmanlara da ihtiyacınız olabilir. Karavanınız küçükse içerisinde klima olmayabilir, küçük bir pervane de ekleyin listeye. Sinek kovucu ve haşerat giderici spreylere de çok ihtiyacınız olacak.

 Güvenliğinizi Riske Atmayın

 

karavanla seyahat

Karavan güvenliği de tatile çıkarken en önemli olan unsurlardan birisidir. Tekin olmayan yerlerde kesinlikle konaklamak güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Savrulma ve devrilme ihtimaline karşılık hızınız 80 km nin üzerine çıkmamasına dikkat edin, mümkünse iki sürücü olarak yola çıkın. Lastik kontrollerinizi mutlaka yaptırın ve olası lastik patlamasına karşı hazırlıklı olun. Yanınızda bir ilaç çantası olursa olası hastalıklara ya da böcek ısırmalarına karşın önlem almış olursunuz. Bunlar genel olarak dikkat etmeniz gereken şeyler. Gözünüz korkmasın, karavan son derece güvenli bir seyahat şeklidir.

Seyahatiniz Boyunca Disiplinli Olun 

karavanla seyahat

Özgürlük ve disiplin kelimelerinin yan yana gelmesi biraz abes duruyor, farkındayız. Ancak alan küçük olunca bazı kurallar koymaya da ihtiyaç duyuyor insan. Disiplin derken de asker disiplininden söz etmiyoruz tabi. Yattığınız yeri toplayın, mutfağı düzenli tutun ve karavanın içine ayakkabı ile girmeyin yeter. 

Karavanı Her Zaman Ağaç Gölgesine Park Edin

karavanla seyahat

Sabah kan ter içinde uyanmamak için aracı gölgeye park etmekte yarar var… Özellikle karavandaki kişi sayısı fazlaysa oldukça sıcak olacaktır. Böcek ve sinek sorunundan dolayı camı ve pencereyi de sık sık açmamanız gerekiyor. Tüm bunları yaparken karavan park kanunu çerçevesinden de dışarı çıkmayın, zira koruma alanları ve kıyı imar planları kapsamındaki alanlarda karavan parkı yasaktır.

Elektrik ve Su Bir Karavan İçin Her Şeydir

karavanla seyahat

Bir karavanda olması gerekenler içerisinde öncelikle elektrik ve su her şeydir, hatta her şeyin de ötesindedir. Bu nedenle karavan kamplarında su deposunu doldurmayı ve aküyü kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle araç çalışmıyorken ve elektrik kaynağına bağlı değilken herhangi bir elektrikli aleti çalıştırmamaya dikkat edin.

Varsa Bisiklet ya da Motosikletinizi Yanınızda Götürün

 

karavanla seyahat

Karavan büyük bir araç olduğu için bisikletinizi yanınızda götürmeniz sorun olmayacaktır. Hatta bazı karavanlarda motosiklet koymanız için bölmeler yer alıyor. Hem etrafı keşfetmek hem de merkeze uzak olduğunuz durumlarda bisiklet ya da motosiklet çok işinize yarayacaktır.

Gelelim Banyo ve Tuvalet İşlerine 

karavanla seyahat

Karavanlarda genelde 30 ila 10 litre su tankları oluyor. Yani 1 günde rahatlıkla banyo yapıp bulaşık yıkayabilirsiniz. Tuvalet için ise ayrı bir kirli su tankı bulunuyor. Atıklar, ufak jet motoruna benzer bir sistemle dışarı atılıyor ve bu sistem genelde aracın altında ya da yan tarafında oluyor. Atıklarınızı otoyol yerine, boş tarla veya toprak yola boşaltmanız çevreyi temiz tutma açısından oldukça önem teşkil ediyor.. Aracı durduğunuzda bir düğme ile boşaltma işlemini yapabilirsiniz. Hijyenik olması açısından bu işlemi 4 günde bir yapmalısınız. 

Bunlara Dikkat Edelim 

karavanla seyahat

İlk kez karavanla yolculuğa çıkacağınız için ilk günlerde mide bulantısı yaşayabilirsiniz, bu çok normal. Karavan sürekli sallanıyor olacak ve siz karavandan inip yere bastığınızda bile yer sallanıyormuş gibi hissedebilirsiniz, bu da çok normal. Bir de küçük bir yaşam alanınız olacağından, başınızı dolaplara çarpmanız da olası. Olabildiğince dikkat edin. {product:48577}

Bonus: Karavancı Selamı Diye Bir Şey Var

karavanla seyahat

Siz ilk kez böyle bir seyahate çıkıyor olabilirsiniz. Ancak karavan dediğimiz şey bir kültür, hatta bir yaşam biçimidir. Karavancılar birbirlerini tanısınlar veya tanımasınlar, karşılaştıklarında birbirlerine korna ile selam verirler. Ayrıca yolda başınıza bir iş geldiğinde, sizi gördüğü anda yardıma koşacak ilk kişi yine bir başka karavancıdır. Karavancılar birbirlerine her daim yardım ederler. Çünkü karavancı olmak bunu gerektirir.

Tüm bunları gerçekleştirirken rotanızı istediğiniz yöne çevirebilmeniz için Karavan Tatili Yapabileceğiniz 9 Kamp Alanı yazımıza göz atabilir, karavan tatilinizi eşsiz lokasyonlarda geçirebilirsiniz.

Yorumlar

Başak Karakuzulu 
22.01.2022
Burada yazılanları baştan aşağı yararlı buldum emeklerinize sağlık olsun.
Erdoğan akça 
01.07.2021
Herkese merhaba,motokaravanimizla karavan kampları disinda,mesela bir şehir merkezinde veya Deniz kenarında bir yerde konaklayabiliyormuyuz.yasal olarak bir sıkıntı oluyormu
Gursel turuncoglu 
29.06.2021
1800 2000 motorarabalar çeker bunun altindaki araba zorlanir bir sure sonra motor catlar arabadan olursunuz arazitipi jipler en uygunudur bu jipler 500000tlden baslar herkesin gucu yetmez bence en uygunu cadir senelerce cadirda yattim bir ksc kere yilan fare kirkayak girdi onlemek icin kedi aldim simdo rahatım
Soner Özcan 
08.06.2021
Değerli bilgiler için teşekkürler. Türkiye'de kamping ücret tarifesi olmadığı için herkes kafasına göre fiyat uyguluyor malesef. Otel parası isteyeni mi ararsın, bakımsız yerleri mi. Bu kampingler için mutlaka düzenleme yapılması gerekli.
Turgay İŞLER 
17.04.2021
Karavan konaklama tesisleri hakkında bilgiler de rica ediyorum
Daha fazla yorum gör