Yurt dışı seyahatine çıkmayı düşündüğünüz zaman, aklınıza gelen ilk soruların ilgili ülkenin vize prosedürlerine odaklı olması çok normal. Biz de özellikle Ege’de bir tatil yapmayı düşünenlerin ilk yurt dışı alternatifleri arasında gelen Yunanistan’ın vize prosedürleri ile ilgili bir rehber hazırlamak istedik. Yunanistan vizesi nasıl alınır? yazımızı okuyabilir, A'dan Z'ye Schengen Vizesi Hakkında Her Şey yazımızdan da faydalanarak vize süreçleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
{facility:0}Hizmet pasaportu, diplomatik ve hususi pasaport hamilleri 90 günü aşmayacak seyahatlerinde Yunanistan vizesinden muaftır. Ancak bordo pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istenmektedir. Schengen prosedürleri dolayısıyla Yunanistan’dan transit geçecek vatandaşlar da vize almak zorundadır. Fakat uyaralım: Yunanistan’da sınır kapısında vize verilme süreci uygulanmamaktadır. Bir uyarı da süreç ile ilgili: Pasaportunda KKTC’ye giriş / çıkış damgası bulunan kişilere Yunanistan’a giriş izni verilmemektedir.
{ad:0}Yunanistan’a seyahat edecek olanlar için üç ayrı türde vize seçeneği bulunur:
90 günden az ziyaretlerinizde Schengen vizesi; Aile birleşimi veya eğitim gibi 90 günü aşacak olan Yunanistan seyahatleriniz için ulusal vize; Yaz dönemlerindeki kısa ada seyahatleri için de Yunanistan kapı vizesi almanız gerekir. Şimdi gelin, bu vize türlerine daha yakından bakalım.
2012 yılından bu yana ülkemiz ve Yunanistan arasında kolaylaştırılmış vize prosedürü uygulanmaktadır. Bu prosedüre göre kıyılarımıza yakın ve ülkemize doğrudan deniz seferi bağlantısı olan Yunan adalarına bordo pasaport sahibi yurttaşlarımız limanlarda kapı vizesi alarak giriş yapabiliyor.
Yunanistan kapı vizesi ile;
adalarını ziyaret edebilirsiniz.
Yunanistan kapı vizesi için istenilen evraklar şu şekildedir:
Bir Schengen Bölgesi üyesi olan Yunanistan’da AB vatandaşı olmayanların ülkeye giriş yapabilmesi için Schengen vizesi alması gerekir.Yunanistan’dan alacağınız Schengen vizesi ile diğer Schengen bölgesi ülkelerine 90 güne kadar seyahat edebilirsiniz.
Bu ülkeler şu şekildedir:
Schengen anlaşması gereği, eğer Yunanistan’dan transit geçecekseniz dahi vize almanız gerekir.
Kolayca Schengen vizesi almayı kim istemez ki? Ancak en çok yapılan yanlışlıklar, vize başvuru formlarını özenli doldurmamaktan kaynaklanıyor. Zira Schengen prosedürleri, pek çok alt türe ayrılan farklı vize tiplerini içeriyor. Siz de Yunanistan seyahatinizin nedenlerini doğru ve kanıtlanabilir / belgelendirilebilir şekilde sunduğunuz takdirde Schengen vizenizi daha kolay alma şansı yakalayabilirsiniz.
Ayrıca Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir? içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Yunanistan’a 90 günü aşmayacak turistik seyahat düzenleyecek kişiler bu vizeye başvurmalıdır.
90 günü aşmayacak, kanıtlanabilir ticari seyahatleriniz için bu vize türüne başvurmanız gerekir.
Yunanistan’da yaşayan aile, akraba veya arkadaşlardan gelecek davetiye mektupları ile başvurulabilecek vize türüdür.
İlgili alanlarda katılım belgeniz veya davetiyeniz bulunması hâlinde başvurmanız gereken vize türüdür.
Uluslararası kara yolu taşımacılığı alanında hizmet veren nakliye firmalarının, araçlarını kullanan şoförleri için aldığı vize türüdür.
Uluslararası deniz yolu taşımacılığı yapan nakliye firmalarının gemi personelleri için aldığı vize türüdür.
90 günü aşmayacak staj ve eğitim süreçleri için alınması gereken vize türüdür.
Schengen bölgesinde olmayan ülkelere Yunanistan üzerinden gerçekleştirilecek aktarmalı uçuşlar için alınması gereken vize türüdür. Bu vize ile ülkeye giriş yapma hakkı verilmemektedir.
Yunanistan D Tipi Vize ismiyle de bilinen ulusal vize; 90 günü aşacak ziyaretler için kullanılır. 3 aydan uzun sürecek Erasmus, eğitim, staj, yatırım, çalışma veya aile birleşimi gibi farklı vize türleri bu çerçevede değerlendirilir.
Siz de ziyaret / konaklama nedeniniz doğrultusunda D tipi vize başvurusu yapabilirsiniz.
Yunanistan vize ücreti, alacağınız vize türü ile değişiklik gösteriyor.
Ancak hatırlatmak isteriz ki, aracı kurumlar ile vize süreçlerini yürütmeniz hâlinde vize ücretine ek olarak sizden hizmet bedeli de talep edilebilir.
Yunanistan vize başvurusu için genellikle istenilen belgeler aşağıdaki gibidir.
Normal şartlarda Yunanistan vizesinin 15 günde çıkması gerekir. Fakat zaman zaman vize süreçlerinde gerçekleşen gecikmeler söz konusu olabilir.
En az Yunanistan kadar sıklıkla tercih edilen ülke olan Almanya Vize süreçlerini yazdığımız Almanya Vizesi Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Yunanistan vize başvuruları, çeşitli gerekçeler ile reddedilebilir. Öne çıkan bazı olası sebepler aşağıdaki gibidir:
Dilerseniz,
Pasaportsuz Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.