Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Yurt dışına çıkış harcı ne kadar, kaç gün geçerli? Güncel fiyat bilgisi

Yurt dışına çıkış harcı ne kadar, kaç gün geçerli? Güncel fiyat bilgisi

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 27 Haziran 2024 - 14:38
 • Son Güncellenme: 28 Haziran 2024 - 12:35
Yurt dışına çıkış harcı ne kadar, kaç gün geçerli? Güncel fiyat bilgisi

Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye'den yurtdışına seyahat edecek T.C. vatandaşlarının ödemesi gereken bir bedel ve özellikle ilk kez yurt dışı seyahatine çıkacaklar için kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Hiç merak etmeyin önden hiçbir hazırlık yapmasanız bile yanınıza alacağınız 150 lira ile havalimanında kolayca halledebileceğiniz bir iş yurt dışı çıkış harcı ödemesi. Gelin biz size bu konuyu detaylıca anlatalım, siz de rahat rahat gelecek yurt dışı seyahatinizin planını ve hayalini kurmaya devam edin! 

{ad:0}

Eğer bu sıra yurtdışı çıkış harcı konusuyla ilgileniyorsanız pasaport ve vize konusunu çoktan halletmiş olmalısınız. Ama ihtiyacınız olursa pasaport çıkarmak için gerekli belgeler ve schengen vizesi içeriklerimizi okuyabilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir?

Yurt dışı çıkış harcı, 7 yaş ve üzeri Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkmak isteyen herkesin ödemesi gereken bir vergi türüdür. Yurt dışı çıkış harcı ödemesini yaptıktan sonra size bir harç pulu teslim edilir. Darphanede basılan yurt dışı çıkış harç pulları, tek kullanımlıktır. Yurt dışı çıkış harcını sadece hava yolculuğu ile yapacağınız yurtdışı seyahatlerinde değil, kara ve deniz yolu ile yapacağınız yurtdışı yolculuklarında da ödemeniz gerekir.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

2024 yılı itibariyle yurt dışı çıkış harç ücreti 150 TL'dir. Yurt dışı çıkış harç ücreti Mart 2022’de yapılan zam ile yıl 50 TL’den 150 TL’ye çıkmıştı. 2024 yılı için şimdilik bir zam haberi yok ancak güncel yurt dışı çıkış harç bedelini takip etmekte fayda var.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Sorgulanır?

Güncel yurt dışı çıkış harcının ne kadar olduğunu sorgulamak için

  1. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) resmi web sitesine girin.
  2. Site üzerinden arama bölümündeki “Harç Sorgusu” kısmını bulun.
  3. “Harç Sorgulama” başlığı üzerine tıklayın.
  4. Talep edilen form bilgilerini doldurun.
  5. Sorgunun ardından güncel yurt dışı çıkış harcını görebilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Ödenir?

Yurt dışı çıkış harcı ödemenizi havalimanında otomat veya gişelerden, şehir merkezlerindeki vergi dairelerinden, interaktif vergi dairesi üzerinden veya yetkili banka şubelerinden yapabilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Havalimanında Ödeme

İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında yurt dışı çıkış harcı ödeme otomatları bulunuyor. Bu otomatlardan nakit veya kredi kartıyla tek seferde 10 adete kadar yurt dışı çıkış harcı ödeyip çıkış pulu alabilirsiniz. Eğer olduğunuz havalimanında otomat yoksa Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışan gişelerden de ödeme yapabilirsiniz. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Banka Üzerinden Ödeme 

Seyahate çıkmadan önce yurt dışı çıkış harcını aşağıda sıralanan anlaşmalı bankalardan birinden ödeyebilirsiniz.

  • Akbank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Denizbank
  • Finansbank
  • Garanti BBVA
  • Halk Bankası,
  • İş Bankası 
  • Şekerbank
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  •  Vakıf Bank
  •  Yapı Kredi Bankası 
  • Ziraat Bankası 

Yurt Dışı Çıkış Harcını İnternet Üzerinden Ödeme

Yurt dışı çıkış harcı ücretini İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden veya mobil uygulamasından, ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına ödeme yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinin “Hızlı Ödeme” kısmından “Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme” sekmesini seçerek karşınıza çıkan “Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme” seçeneğine tıklayın. Sizden istenen gerekli bilgileri girdikten sonra kart bilgilerinizi girerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Kaç Gün Geçerli?

Banka ve online kanallar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde geçerlilik süresi dekont üzerindeki tarihten itibaren bir aydır. Bir ay süre içerisinde harç pulunuzu kullanmazsanız için ileriki seyahatlerde yeniden harç ödemesi yapmanız gerekecektir.

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf?

Yurt dışı çıkış harcı bedelinden muaf olan T.C. vatandaşlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yurt dışında oturma izni bulunanlar
  • 7 yaşından küçük olanlar
  • Yurt dışına ticari amaçla yapılan seferlerde toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı
  • KKTC kimlik belgesine sahip olup çıkış yapanlar
  • Pasaportunda işçi veya işçi ailesi olduğuna dair kaşesi bulunanlar
  • Pasavan belgesine sahip olup çıkış yapmak isteyenl
  • Çift pasaporta sahip kişiler

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Zaman Ödenir?

 Yurt dışı çıkış pulu ödemesini yurt dışı seyahatine çıkmadan önce yapmalısınız. Pasaport geçiş kontrolüne kadar ilgili bedelin ödenmesi gerekir. Ödeme yapılmadığı takdirde yurt dışına çıkışa izin verilmez. 

 Yurt Dışı Çıkış Harcı Yurt Dışına Her Çıkışta Ödenir?

Harç bedeli ödemesi yurt dışına çıkan kişiler için yerine getirilmesi gereken bir sorumluluktur. Eğer yurt dışına bir gün bile çıkacak olsanız, muafiyet listesinde yer alan özellikleri taşımıyorsanız yurt dışına her çıkışta harç bedelini ödenmeniz gerekir. Hava, deniz ve kara yolu dahil bütün çıkışlarda harç bedelinin ödenmesi zorunludur. Gün içinde birden fazla çıkış yapıyor olsanız da her çıkışta ilgili bedelin ödemesi gerçekleştirilmelidir.