Yurt dışından telefon getirme ücretleri sık sık güncelleniyor. Daha fazla ürün çeşitliliğine kolayca ulaşabilmek veya ekonomik açıdan daha uygun şartlarda telefon sahibi olmak için pek çok kişi yurt dışından telefon getirmeyi tercih ediyor. Ancak yurt dışından telefon getirmek tek başına yeterli olmuyor. Ülkemize dışarıdan elektronik aletlerin getirilmesiyle ilgili çeşitli prosedürler ve ücretler bulunuyor. Bu yazımızda sizinle, yurt dışından satın alınan telefonların Türkiye'deki kayıt süreçleri ve kayıt ücretleriyle ilgili aklınıza takılabilecek bütün soruların cevaplarını paylaşacağız.
{ad:0}Yurt dışından getirilen telefonların, ülkemizde IMEI kayıt işleminin yapılması gerekiyor. 2023 yılının başında IMEI kayıt ücreti % 123 artış göstererek 2.732 TL’den 6.091 TL’ye yükseltilmişti. 7 Temmuz 2023’te çıkarılan kararla birlikte IMEI kayıt ücreti 20.000 TL’ye çıkarılmıştı.
25 Kasım 2023 tarihinde çıkarılan kararla IMEI kayıt ücretine %58,46 zam yapıldı. Buna göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanıma açılması için ödenecek IMEI kayıt harcı, 31.692 TL'ye yükseltildi.
Yurt dışından telefon getirdikten sonra, en geç 120 gün içinde IMEI kayıt işlemini gerçekleştirmeniz gerekir.
Çeşitli iddialara göre 2023 yılının Ekim ayında Yeniden Değerleme Oranı ile 10 yıllık pasaport ücretinden MTV’ye kadar pek çok kaleme zam gelecek. Benzer şekilde, yurt dışından getirilecek telefonların kayıt ücreti de 31.692 TL’ye yükseltildi.
Yurt dışı telefon IMEI kayıt ücretini internet vergi dairesi üzerinden ya da Denizbank, İş Bankası ve Garanti Bankası aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Bankaların yanı sıra size en yakın vergi dairesini ziyaret ederek de telefon vergisi yatırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Pasaporta telefon kaydetmek için izlemeniz gereken bazı adımlar bulunuyor. Önce E-Devlet sistemi üzerinden kayıt hakkınızı sorgulamanız gerekiyor. İşlemlerinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Ardından, IMEI kayıt ücretini yatırmanız gerekiyor. Bu konudaki tek yetkili mercii olan E-Devlet kapısı üzerinden telefonunuzu pasaportunuza kaydetme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Yürürlükteki prosedürler uyarınca bunu yapmak çok zordur. Sadece pasaport yerine kimlikle girilebilen ülkelerden alınan telefonları pasaporta işleyemeyebilirsiniz. Ancak telefonunuzu yerel bir operatör üzerine kaydedeceğiniz zaman telekomünikasyon yetkililerinin kayıt işlemini tamamlamak için pasaportunuzu talep edebileceğini unutmayın.
1 pasaporta iki telefon kaydedilebilir. Fakat bunun için iki kaydın arasında 3 yıl geçmiş olma şartı aranmaktadır.
Telefonunuzun IMEI kaydının olup olmadığını ve varsa IMEI kodunu öğrenebileceğiniz birkaç yöntem bulunduğunu belirtelim. E-Devlet aracılığıyla IMEI sorgulaması yapabilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak IMEI sorgulama ekranından gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Telefonunuzun “Ayarlar” menüsünden IMEI sorgulayabilirsiniz. iOS cihazlarda Ayarlar > Genel > Hakkında aşamalarını takip ederek; Android telefonlarda ise Ayarlar > Sistem > Telefon Bilgisi aşamalarını izleyerek IMEI bilginize ulaşabilirsiniz. Cep telefonunuzu “tuşlayarak” IMEI sorgusu gerçekleştirebilirsiniz. Cihazınızdan *#06# işaret ve rakamlarını girip bastığınızda karşınıza IMEI bilginiz çıkacaktır. İşlemlerinizi bu şekilde yapmanın konforunu yaşabilirsiniz.
Yurt dışından size hediye getirilen bir telefonu kendi adınıza kaydetmek için, pasaportunuzda kayıt yaptırma hakkınızın olması ve son bir yıl içerisinde yurt dışına çıkıp dönmüş olmanız gereklidir. Eğer bu iki şartı da karşılıyorsanız size getirilen bir telefonu kendi adınıza kaydedip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Telefonu yurt dışında satın aldığınız zaman farklı kriterler ile telefonu kaydettirme olanağınız bulunuyor. Gelin, ilgili senaryolara birlikte göz atalım. İlk kez yurt dışına çıktınız, dolayısıyla ülkeye geri dönüş kaydınız yok. Yurt dışında telefon aldınız ve yurt dışındayken telefonunuzu kendi üzerinize kaydettirmek istiyorsunuz. Bunu yapamazsınız. Son bir yıl içinde yurt dışına çıkmış ve geri dönmüştünüz, tekrar yurt dışına çıktınız ve telefon aldınız. Son üç yıldır üzerinize hiç telefon kaydettirmediyseniz, yurt dışından dönmeden telefonunuzu kaydettirebilirsiniz.
18 yaşından küçükler, yurt dışından getirdikleri cihazları kendi isimlerine kaydettirebiliyor. Yurt dışı telefon kayıt işleminin, çocukların ebeveynleri tarafından E-Devlet üzerinden yapılması ve vergilerin çocuk adına yatırılması gerekiyor. E-Devletten çocuk adına seçim yaparak bilgilerini girip kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Arızalanmaları, değiştirilmeleri veya tamirleri sırasında ana kartlarının değişmesi durumunda telefonların IMEI numaraları değişebilir. Değişen numaraya dair evrakların E-Devlet kapısındaki kayıt ekranından yüklenmesi gerekir.
Bunun için de iki kritik şart aranır:
Yurt dışından telefon getirdiğiniz zaman gerekli bütün işlemleri doğru yaptığınızdan emin olun ki, tatsız durumlarla karşı karşıya kalmayın.