Zeugma Antik Kenti, Gaziantep’in en değerli kültürel hazinelerinden biridir. Sanatın ve yaşamın iç içe geçtiği antik kent, tarihe meydan okuyarak günümüze kadar gelmiştir. Roma döneminde özellikle sanat alanında büyük ilerlemeler kaydeden ve dünya çapında ün kazanmış mozaikleri ile Zeugma, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmeye aday bir antik şehir. Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta yer alan Zeugma Antik Kenti, Gaziantep şehir merkezine olan Fırat Nehri’nin kıyısında yaklaşık 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur ve günümüzde de kazı çalışmalarının devam etmektedir. İşte Zeugma Antik Kenti hakkındaki tüm detaylar!
{facility:0}Zeugma Antik Kenti, Gaziantep'in Nizip ilçesinin doğusunda, Birecik Baraj Gölü kıyısında konumlanmıştır. Yeni Belkıs Köyü’nün yakınında yer alan bu antik kent, yedi tepe üzerine kurulmuş ve 21 bin dekarlık geniş bir araziyi kapsıyor. Gaziantep şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Zeugma’ya, şehir merkezinden Nizip yönüne giden otobüs ve minibüslerle ulaşabilirsiniz. Ayrıca Forum Gaziantep Alışveriş Merkezi’nden yaklaşık 15-20 dakika süren bir yürüyüşle de antik kente erişim sağlanabiliyor.
{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}
{ad:0}Zeugma’nın tarihi, Büyük İskender’in generallerinden Selevkos Nikator’un M.Ö. 300 yılında burada Selevkeia Euphrates adıyla bir şehir kurmasına kadar uzanıyor. Eşinin adı olan Apama ile Fırat Nehri’ni bağlayan bu şehir, daha sonra karşı kıyıya inşa edilen Apameia adlı şehirle birleştirilmiştir. İki şehir arasına inşa edilen köprü, kente “geçit” anlamına gelen “Zeugma” adını kazandırmıştır. Roma İmparatorluğu’nun himayesine geçtikten sonra altın çağını yaşayan antik kent, M.S. 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur tarafından işgal edilip büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Zeugma, bu ağır yıkım nedeniyle eski görkemine bir daha ulaşamamıştır.
Yunanca’da “geçit” veya “köprü” anlamına gelen "Zeugma" ismi şehrin konumu nedeniyle iki yakayı birleştiren köprüyü simgeliyor. Selevkos Nikator’un Fırat Nehri kıyısında kurduğu Selevkeia Euphrates ve Apameia şehirlerinin birleşimi ile ortaya çıkan isim, Roma döneminde yaygın olarak kullanılmaya başlamış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde hızla büyüyerek 80 bin kişilik nüfusa ulaşan Zeugma, bu yoğunlukla dönemin en büyük kentlerinden biri haline gelmiştir. İpek Yolu üzerindeki stratejik konumu sayesinde ticaretin merkezi olan kent, zenginliğini sanata yansıtan bir kültür oluşturmuştur.
Zeugma Antik Kenti’nde keşfedilen Roma evleri, Roma döneminin yaşam tarzını ve sanata olan ilgisini gözler önüne seriyor. Özellikle zengin tüccar ve yöneticilere ait villalar olarak tasarlanmış olan Zeugma Evleri, mozaiklerle bezenmiş avluları ve salonlarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 600-800 metre karelik bir alana yayılan Zeugma Evleri; yüksek tavanlı, avlulu ve mozaik döşemeli yapılarıyla öne çıkıyor. Pompei ile karşılaştırılabilecek nitelikte olan yapılar, büyük ölçüde korunarak günümüze ulaşmıştır.
Ticaret ve kültür merkezi olarak tarih boyunca büyük öneme sahip olan Zeugma Antik Kenti'nde gezilecek pek çok değerli yapı ve eser bulunuyor:
Zeugma Antik Kenti, yılın farklı dönemlerinde ziyaret saatlerinde değişiklik gösteriyor:
Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep şehir merkezinde yer alan ve Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin sergilendiği önemli bir müze. Müzede, Çingene Kızı başta olmak üzere birçok dünyaca ünlü mozaik sergileniyor. Yaz döneminde kapanış saati 19.00 olan müze, kış aylarında 17.00’ye kadar ziyarete açık.
Evet, Zeugma Antik Kenti’nde Müze Kart geçerli. Müzekart ile birlikte antik kenti ücretsiz bir şekilde gezmek mümkün.
Zeugma Antik Kenti’ni keşfetmek ve Gaziantep’in diğer tarihi ve kültürel zenginliklerini daha rahat gezmek için şehirde konforlu bir konaklama tercih edebilirsiniz. Gaziantep'te her bütçeye ve ihtiyaca uygun otel seçeneği bulunuyor. Şehir merkezindeki oteller, kolay ulaşım imkanı ile ön plana çıkarken, Gaziantep’in lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlara da yakın olmanızı sağlıyor. Gaziantep’teki en iyi otel seçenekleri için Gaziantep otelleri sayfamıza göz atabilir, burada otel fiyatlarını karşılaştırarak bütçenize ve beklentilerinize uygun bir otel bulabilirsiniz.