Bozcaada Gezi Rehberi
Bozcaada , Çanakkale iline bağlı bir ada olarak Ege Denizi'nde yer alıyor. Bu sevimli, huzur dolu ve dingin ada, yazları ziyaretçi akınına uğrarken kışları ise yerli halk ve iş temposundan kaçmak isteyenlerce en gözde tatil mekânlarından biri haline geliyor. Türkiye'nin en büyük 3.
adası olan Bozcaada tarihi, aktiviteleri ve doğası ile hafızalarda yer eden bir yerleşim noktası. Daha fazlası için, hazırladığımız bu Bozcaada gezi rehberi yazısına göz atabilirsiniz.
Bozcaada Hakkında
Çanakkale'ye bağlı olan Bozcaada, Ege Denizi'nde bulunuyor. Bozcaada harita konumu, her ne kadar Ege Denizi'ni işaret etse de ada aslında Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. Bozcaada hangi bölgede diye tereddüte düşülmesi çok normal çünkü konumu itibari ile oldukça ortada. Fakat Çanakkale'ye bağlı olduğu için Marmara Bölgesi'nde olduğu kabul ediliyor.
Konum olarak bakıldığında ise Bozcaada nerede diye soracak olursak, Çanakkale'ye oldukça yakın, Balıkesir ve İzmir'e de kolaylıkla ulaşabilecek bir konumda diyebiliriz. Bozcaada'nın içerisinde hiç köy bulunmuyor. Bu açıdan da Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesi niteliğini taşıyor. Ada, birçok medeniyet tarafından fethedildiği için Bozcaada tarihi de oldukça eski zamanlara dayanıyor.
Adanın ilk yerleşim tarihi, M. Ö. 3000 yılı olarak tahmin ediliyor. Antik dönemde Yunanlılar, ardından Persler, daha sonra ise Rumlar ve Osmanlılar tarafından ada kullanılıyor. Fakat sakinleri sadece bu medeniyetten gelenlerden değil; Venedikliler, Bizanslılar, Cenevizliler gibi çok çeşitli milletlerden oluşuyor.
Her ne kadar 1912'de Yunanlılar tarafından işgal edilse de 1923 yılında Bozcaada'yı Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti kendi topraklarına katıyor. Bu kadar tarihi zenginliğe sahip bir adanın mirasları da oldukça çeşitli bir hâlde bulunuyor. Adada pek çok tarihi kalıntı ve mekan bulunuyor. Bunlardan en önemlileri yapı şeklinde yapılmış olanlar.
Adanın merkez kıyısında, Bozcaada Kalesi bulunuyor. Bu kale tüm heybetiyle ziyaretçilerini karşılıyor. Uzun yıllar boyunca Bozcaada'da Rumlar ve Türkler beraber yaşıyor. Dolayısıyla bu iki kültürün de adaya hâkim olduğu söylenebilir. Özellikle geleneksel yemekleri hem zeytinyağlı ve yöresel tatlarla dolu hem de Ege usulü lezzetlere ev sahipliği yapıyor.
Ada olduğu için aynı zamanda balık ve çeşitleri de oldukça zengin bir şekilde ziyaretçileri karşılıyor. Bitki örtüsü ve tabiatı ile üzüm bağları ve şarap yapımı da oldukça popüler bu bölgede.
Şirin tatlı Ege evleri, huzur dolu sokakları ve denizin ortasında dingin doğası ile Bozcaada, hem şirin hem de canlı bir yerleşim noktası.
Bozcaada Harita ve Yol Tarifi
Bozcaada'ya karadan ulaşım sağlanması pek mümkün olmuyor. Bozcaada'ya nasıl gidilir diye sorulursa, Bozcaada'nın her şeyden önce dört tarafının da denizlerle çevrili olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir ada olarak deniz ulaşımı üzerinden giriş ve çıkışlar mevcut. Bozcaada yol tarifi hem İstanbul hem de Çanakkale'den çok rahat bir şekilde sağlanıyor.
İstanbul'da feribot ile Bandırma'ya ulaştıktan sonra Geyikli Yükyeri İskelesi'ne, oradan da feribot ile Bozcaada'ya gidilebiliyor. Ayrıca dilerseniz de Çanakkale'den Geyikli'ye geçebiliyorsunuz. Geyikli Feribot İskelesi'ne ulaşım için pek çok otobüs bulunuyor. Kısa bir deniz seyahati sonrasında Bozcaada'ya gelinmiş oluyor.
Ayrıca İzmir'den de Geyikli'ye ya da Türkiye'nin herhangi bir noktasından Geyikli'ye ulaşabilir, oradan da Bozcaada'ya deniz ulaşımı ile varılabilir. Bozcaada'nın feribot saatlerine çeşitli internet sitelerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Geyikli Yükyeri İskelesi ile Bozcaada arasındaki mesafe ise 30 dakikayı buluyor. Hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nden zahmetsizce Bozcaada'ya ulaşılabilir.
Bozcaada Hava Durumu ve İklimi
Bozcaada haritası, adanın bulunduğu konumu gözler önüne seriyor. Ege Denizi'nin ortasında bulunan ada, doğası ile göz kamaştırarak ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Bozcaada, Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alıyor. Akdeniz ikliminin etkisi gözüken adada, kuzey rüzgarları sebebiyle nem oluşması engelleniyor. Ayrıca kış aylarında yağış alan bir hava yapısına sahip.
Bozcaada hava durumu , yaz kış fark etmeksizin ziyaret için oldukça elverişli. Bozcaada'da rüzgâr etkeni bitki örtüsünü de belirliyor. Rüzgâr nedeniyle kıyılarda ufak bitkiler yer alırken; bağlarda ise lezzetli üzümler yetişiyor. Ayrıca, adanın iklim yapısı sayesinde kıyı bölgelerde ve koylarda güneşin ve plajın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Bu sayede, Bozcaada turizm faaliyetleri de yaz dönemlerinde durmaksızın devam ediyor. Ayrıca bu şirin ada, kış aylarında da ziyaretçilerini ağırlıyor. Kış aylarında da adayı huzurlu bir tatil rotası için tercih edebilirsiniz. Bozcaada'nın iklimi, havası ve atmosferi, bir gezi rotası için oldukça ideal.
Mavi beyaz evleri, taşlı sokakları, mis gibi doğası ile bu küçük ada, dingin bir tatil için biçilmiş kaftan.