Burdur ve Isparta arasında yer alan Burdur Gölü, Göller Bölgesi göllerinden bir tanesi. Ülkemizin yedinci büyük gölü olan Burdur Gölü, Burdur Merkez'e de bir hayli yakın. Suyu oldukça tuzlu olan Burdur Gölü, son zamanlarda gölü besleyen akarsuların göle ulaşmaması ve gölün buharlaşması ile fazlasıyla su kaybetmiş durumda.
Bu da gölün tuzluluk oranını bayağı bir artırmış. Öyle ki, Burdur Gölü, denizden 2 kat daha fazla tuzlu. Bu tuzluluk oranından ötürü gölde yaşamaya adapte olmayı başaran sadece 1 balık türü var; Burdur dişli sazancığı.
Dünyada yalnızca Burdur Gölü'nde yaşan bu balık, gölün yok olmasıyla birlikte nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya maalesef. 100'e yakın kuş türü, 300 bine yakın su kuşu, özellikle nesli tükenmekte olan Dilkuyruk ördeklerinin %70'ine ev sahipliği yapıyor Burdur Gölü. Tuzluluk oranı yüzünden Burdur dişli sazancık dışında hiç balık türü yaşamıyor.
Son 35 yılda suyunun yaklaşık üçte birini kaybeden Burdur Gölü, çevresinde yer alan mermer ocakları dolayısıyla kesilen su rezervleri gölü besleyemediğinden ötürü gittikçe küçülüyor. Hatta geçmişte 144 kuş türüne ev sahipliği yapan Burdur Gölü'nde şu an 25 kuş türü kalmış durumda.
Kuş gözlemciliği, yelken sporu, plajda dinlenme gibi birçok aktivitenin gerçekleştirildiği Burdur Gölü'nü yok olmadan, bir an önce görmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.