Bursa Merinos Enerji Müzesi'nin tarihi Türkiye Cumhuriyet'inin ilk yıllarına kadar dayanmaktadır. O dönemler de özel sektör, sermaye ve teknoloji açısından yeterli güce sahip değildi ve sanayi sektörleri ancak kamu eliyle oluşturulabiliyordu. O yıllarda Sümerbank'ın öncelikleri pamuk ve yünlü dokuma sektörüydü. Bu öncelikle Sümerbank, Bursa'da bir fabrika kurmaya karar verdi.
Kurmayı planladığı fabrikanın adı ise 'ince uzunca yün' anlamına gelen 'Merinos' olacaktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün açılışını bizzat yaptığı, bir iplik ve kumaş fabrikası olan Merinos tesisleri o dönemler için sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin de en büyük yatırımlarından biriydi.
Bursa'da 1938'de dokuma fabrikası olarak kurulan Merinos'un bir kısmı enerji trafosundan ilham alınarak müzeye dönüştürülmüştür. O günlerden bu güne gelen Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası'nın kuruluşundan 1973 senesine kadar Bursa'nın bazı bölgelerine elektrik üretimi sağlayan Merinos Elektrik Santrali, 21.
yüzyılın çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden kurgulandı ve Bursa Merinos Enerji Müzesi'ne dönüştürüldü. Müze 7 Eylül 2012'de 3 bin 200 m2'lik alanı bulunan elektrik santralinde açılmıştır. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09. 30 ile 17.
30 arasında ziyarete açık olan Bursa Merinos Enerji Müzesi'nde bölgenin elektrik üretimi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Yapıya tiyatral atmosfer; cansız manken, ışıklandırma ve ses efektleri ile sağlanmıştır. Müzenin en ilgi çeken kısmı ise bir çeşit kaçış oyunu olan “ Müzede Bir Olay Var” etkinliğidir.