Buz Çağı’nın bitiminde, yaklaşık 10 bin yıl önce buzul aşındırması sonucu eriyen mineraller, çökeltilerin suyla dolmasına neden oluyor ve bu şekilde meydana geliyor buzul gölleri. Buzul aşındırması dediğimiz olay ise, eriyen buzulların meydana getirdiği coğrafi çöküntüler oluyor. Çanak Göl olarak da anılan buzul göllerine, Anadolu’da sıklıkla rastlayabiliyoruz. Hatta doğaseverler için buzul gölleri, görülmeye değer doğa mucizeleri olarak nitelendiriliyor.
Ülkemizin buzul gölleri açısından bir hayli zengin olduğunu söyleyebiliriz. Aladağlar, Bolkar Dağları, Munzur Dağları, Süphan Dağı, Cilo Dağları’nın yüksek kesimlerinde çok sayıda buzul gölü yer alıyor. Ancak en çok buzul gölü, Kaçkar Dağları’nda bulunuyor. Kaçkarlar, harika manzaralara sahne olan sırayla dizilmiş toplam 150 adet buzul gölüne ev sahipliği yapıyor.
Buzul gölleri, çok sayıda hayvan da barındırıyor. Mesela Verçenik Dağı civarında yer alan buzul göllerinde alabalıklara rastlamak mümkün. Çinili Göl ve Karagöl’de ise Toros Kurbağası yer alıyor.
Buzul göllerinin en yükseği, yaklaşık olarak 4 bin metre yükseklikteki Süphan Dağı’nın zirvesinde bulunuyor. Eğer buradaki buzul gölünü ziyaret edecek olursanız, civarda konaklama yapabileceğiniz dağ evleri mevcut. Alternatif bir tatil çeşidi arayanlar için buzul gölleri, oldukça farklı bir deneyim sunuyor. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.