Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni bağlayan önemli bir su yolu olan Çanakkale Boğazı, Kurtuluş mücadelemizin en önemli adımlarının atıldığı yer olarak büyük bir önem taşıyor. Özellikle Karadeniz ile Akdeniz arasını bağlayan iki boğazdan biri olan Çanakkale Boğazı, her yıl en az 40 bin geminin transit geçiş yaptığı bir boğaz aynı zamanda. Bu özelliği ile oldukça önemli bir ticaret yolu da olan Çanakkale Boğazı’nda ulaşım ise Çanakkale-Kilitbahir, Çanakkake-Eceabat ve Gelibolu-Lapseki arasında yapılıyor. Henüz boğazın üzerinde iki kıtayı birbirine bağlayan bir köprü yok ancak yapılması planlanıyor.
Yemyeşil manzarası, tarihi kaleleri, sığınakları, küçük balıkçı barınakları ve Çanakkale Şehitlik Abidesi ile Çanakkale Boğazı, oldukça keyifli bir seyir rotası aynı zamanda. İstanbul Boğazı’nın iki katı büyüklüğünde olan Çanakkale Boğazı’nın kuzey ucu Gelibolu’dan başlıyor ve güney ucu Kumburnu’nda sona eriyor. Toplam 37 deniz mili uzunluğa sahip olan Çanakkale Boğazı’nın genişlik bakımından en dar yeri 1200 metre ile Kilitbahir-Çimenlik Kalesi arasında bulunuyor. Güneye doğru genişlemeye başlayan boğazın en geniş yeri ise 7 km’yi buluyor.
Ortalama derinliği 60-80 metre olan Çanakkale Boğazı’nın en derin sahilleri Avrupa Yakası’nda, en geniş kumluk sahilleri ise Anadolu Yakası’nda yer alıyor. Kuzey kısmında fazlasıyla orman barındıran Çanakkale Boğazı’nın, Kilitbahir’den sonraki kuzey sahillerinde pek yapılaşmaya rastlanmıyor. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.