Çankırı Gezi Rehberi
Türkiye'deki bulunan kaya rezervlerine sahip illerden biri olan Çankırı, tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Turistik geziler için ideal olan şehirde birçok aktivite ve faaliyete dahil olabilir ve doyasıya gezebilirsiniz.
Şehir hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve tatil planınızı en iyi şekilde tamamlamak için Çankırı gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çankırı Hakkında
Neolitik dönem ile birlikte yerleşim yeri olarak tercih edilmeye başlanan Çankırı; Hitit, Frig, Pers ve Roma uygarlıklarına ev sahipliği ile ön plana çıkıyor. Bizans döneminde Gangra ve Germanikopolis isimlerini alan şehirde, höyük ve kaya mezarları gibi eski yapıları görebilirsiniz.
Aynı zamanda Bizanslılar tarafından sürgün yeri olarak kullanıldığından dolayı tarihe farklı bir iz bırakıyor. Bizans İmparatorluğu gibi önemli uygarlıkların şehre hakim olması bölgenin bazen şehir merkezi bazen uğruna savaşlar verilecek bir şehir olmasına neden oluyor.
Malazgirt Savaşı ile birlikte Türk hakimiyetine geçen Çankırı, Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nin izlerini taşımaya devam ediyor. Çankırı tarihi bu uygarlıkların, devletlerin ve savaşlarının etkisi ile şekilleniyor. Tarihi açıdan bu kadar önemli bir şehrin hakkında merak edilen birçok soru bulunuyor. Çankırı hangi bölgede sorusu ise bunların başında geliyor.
İç Anadolu Bölgesi'nde konumlanan şehir; Karabük, Ankara, Bolu, Kastamonu ve Çorum ile sınır komşusu. Batı Karadeniz ve Kızılırmak ana havzalarının arasında bulunması ise şehre coğrafi bir önem katıyor. Yüz ölçümü 8411 km olan şehirde 11 ilçe bulunuyor. İç Anadolu Bölgesi'ndeki konumu itibari ile bölgede hayvancılık ve tarım yapılıyor.
Çankırı'nın önemini arttıran detaylardan biri de şehirdeki Tuz Mağarası oluyor. Bu mağaradan elde edilen kaya tuzu ülke ekonomisi açısından oldukça önem taşır. Çankırı nerede sorusundan sonra en çok cevap aranan soruda bölgede gezilecek yerlerin olup olmadığıdır.
Eski dönemlerden kalan Cendere Höyük, Sakaeli Kaya Mezarları ve Çankırı Kalesi şehirdeki gezilecek yerlerden sadece birkaçı. Aileniz ile birlikte piknik yapabileceğiniz Alpsarı Göleti veya doğal mimari ile doğanın uyumunu gözler önüne seren Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü de listenize alabileceğiniz seçeneklerin arasında bulunuyor.
Şehirde kış mevsimini sevenler ve karın tadını çıkarmak isteyenler için de fırsatlar mevcut. Ilgaz Kayak Merkezi, Çankırı ve Kastamonu sınırında konumlanıyor. Kayak sezonunun başlamasıyla birlikte ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan merkez, 2850 metre rakıma sahip. Çam ağaçlarının beyazlara bürünmüş manzarasına şahit olmak istiyorsanız bu kayak merkezini ziyaret edebilirsiniz.
Çankırı Harita ve Yol Tarifi
Çankırı'ya nasıl gidilir sorusunun birçok cevabı bulunuyor. Ülkemizin dört bir yanından şehre ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanıyor. Çankırı'ya kara yolu ile ulaşım 105 km'lik uzunluğa sahip olan E-80 yolu üzerinden sağlanıyor. Şehirler arası otobüsleri kullanabilir ve konforlu bir şekilde seyahat edebilirsiniz.
Otobüsler ile yapılacak yolculuk süreleri şehirler arası mesafeye göre değişim gösterir. Çankırı harita konumu itibari ile Bolu, Karabük, Ankara ve Kastamonu şehirlerine yakın mesafede bulunuyor. Bu nedenle bu şehirlerden Çankırı'ya kısa sürede ulaşabilirsiniz. Çankırı-İstanbul arası 464 km iken Çankırı-İzmir arası 710 km mesafeye sahip.
Seyahat tercihinizi hava yolundan yana kullanmak istiyorsanız aktarmalı aktarmalı yol seçeneğini kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirden Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelebilir oradan da kara yolu ile Çankırı'ya geçebilirsiniz. Otantik bir ulaşım seçeneğine sahip olan Çankırı'ya demir yoluyla da gelebilirsiniz. Ankara-Zonguldak demir yolu hattını kullanarak trenin durakları arasında bulunan Çankırı'da yolculuğunuzu sonlandırabilirsiniz.
Eğer şahsi aracınız ile seyahate çıkacaksanız yol bulma sorunu yaşamamak için navigasyon uygulamalarını kullanarak Çankırı yol tarifi ve yol seçeneklerini öğrenebilirsiniz.
Çankırı Hava Durumu ve İklimi
Çankırı haritası üzerinden de görebileceğiniz gibi şehir, İç Anadolu Bölgesi'nde konumlanıyor. Bu nedenle bölgenin iklimini tam anlamıyla yansıtıyor. Şehrin merkezinde kışlar serin ve sert geçerken, yazları ise ılık geçiyor. Merkezden uzaklaştıkça kış mevsiminin soğuk, yaz mevsiminin ise serin geçtiğini görebilirsiniz.
İlin yağış alan ilçeleri konuma göre değişim gösterse bile en çok yağış alan ilçenin Yapraklı olduğu söylenebilir. Karasal iklimin hakim olduğu şehirde kış aylarında şehirde karın etkisi oldukça yoğun. Kış mevsiminin gelmesiyle başlayan kar yağışı uzun sürebiliyor.
Çankırı hava koşulları üzerinde oldukça etkili olan karasal iklim, kışın büyük bir kısmının kar yağışı ile geçmesini sağladığından dolayı kış turizmi ön plana çıkıyor. Yağmur ise en çok bahar mevsiminde, genellikle de mayıs ayında yağıyor. Yağmur yağış oranı şehrin ilçelerine göre değişim gösteriyor.
Karasal ikliminin etkilerini bitki örtüsünün çeşitliliğinde de görebilirsiniz. Bölgedeki rüzgar çeşitliliği ise zaman zaman şehrin hava durumunun değişmesini sağlıyor. Çankırı, Karadeniz Bölgesi'nin geçiş noktası olduğu için iklim normallerinde farklılıklar da olabiliyor.