Çeşme Gezi Rehberi
Türkiye tatil beldeleri arasında akla ilk gelen isim olan Çeşme , kuşkusuz birçok turist ve tatilcinin yaz dönemlerinde uğramadan geçmediği bölgeler arasında. Beldenin tüm tatil olanakları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanızı amaçlayarak sunulan Çeşme gezi rehberi ile tatil planınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
Çeşme Hakkında
Çeşme turizm faaliyetleri her ziyaretçinin kendisine uygun bir tatil yapmasını olanaklı kılıyor. İzmir'in ilçelerinde biri olan Çeşme nerede diye soracak olursanız, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Doğusunda Urla, batısında, güneyinde ve kuzeyinde ise Ege Denizi bulunuyor. Ege Bölgesi'nde bulunan ilçe Çeşme hangi bölgede sorusuna cevap olabilir.
Ilıca, Alaçatı, Ildır Köyü Çeşme merkez haricinde konaklama imkanı bulabileceğiniz yerlerden. Adını denizcilerin su temin ettiği çeşmelerden almasının yanında, ilk çağda Cysus adıyla anılıyordu. 18. ve 19. yüzyıldan kalan Anonim Çeşme, Kaymakam Çeşmesi ve Molla Çeşmesi beldenin önemli yapıları arasında sayılabilir. M. Ö.
1000 yıllarında kurulan 12 İonya kenti arasında iskeleye sahip olan Ildırı yani Erythrai, Giritliler tarafında kurulan yarımadanın ilk antik yerleşim yeri ve M. Ö. 560 tarihinde de Lidya egemenliğine giriyor. 11. yüzyılda Türk denizcisi Çaka Bey ile başlayan Çeşme'nin Osmanlı egemenliğine giriş süreci 14. yüzyıl sonlarında tamamlanmıştı.
Beldeden bahsedince akla gelen kalesi, Osmanlı eserlerinden biri olarak günümüzde de görenleri hayran bırakan büyüklüğe sahip. Çeşme tarihi , arkeolojik kazılar sonucu bulunanlarla canlılığını hala koruyan kervansaray, tapınak ve tiyatrolarla ziyaretçilerine farklı bir dünya sunuyor.
Aktif olarak işleyen hem iç hem dış turizm, ilçenin ekonomik yapısını belirleyen tek unsur olarak sayılabilir. Özellikle 2018 yılında 286 bin 379 olarak belirlenen turist sayısıyla ilçe %42'lere dayanan ziyaretçi artışlarına şahit oluyor. İzmir'deki üç yat limanından ikisi Çeşme'de bulunuyor.
Alaçatı Yat Limanı ve Çeşme Yat Limanı, sezon boyunca yüzlerle turist ağırlıyor. Ilıca, Altınkum, Pırlanta, Boyalık, Çark, Tekke gibi mavi bayraklı plajları tatiliniz boyunca bolca vakit geçirmek isteyeceğiniz alternatiflerden. Ayrıca kendi kaplıcalarına sahip bir çok otel sayesinde tedaviye yönelik konaklama imkanı da sunuluyor.
Özellikle Ilıca'da bulunan yüksek seviyelerde sodyum klorür ve magnezyum sülfat içeren kaplıca, ilçede en sık ziyaret edilen termal bölgelerden.
Çeşme Harita ve Yol Tarifi
Çeşmeye nasıl gidilir diye soracak olursanız ulaşım İzmir ile Çeşme merkezini bağlayan otoyol sayesinde oldukça basit. Otoyol 32 sayesinde İzmir'in yaklaşık 85 kilometre batısında kalan ilçeye İzmir merkezinden özel araçla 1 saatte varabilmek mümkün. Çeşme harita itibarıyla Ankara'ya 680, İstanbul'a 860 kilometre mesafede yer alıyor.
Otobüs ile gelen ziyaretçiler İzmir otogarından kalkan dolmuşlar ile Çeşme'ye ulaşım sağlayabilir. Çeşme'den sonra da seyahate devam edecekler için otogardan hareket eden Ildır, Alaçatı, Dalyan, Çiftlik, Ovacık dolmuş güzergahları kullanılabilir. İstanbul'dan Çeşme'ye özel araçla yaklaşık 9 saatte varabilir, Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanarak da Balıkesir-Manisa-İzmir-Çeşme güzergahıyla deniz yoluyla da ilçeye ulaşılabilir.
Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa'dan da Çeşme'ye düzenli olarak yapılan otobüs seferleri mevcut. Çeşme yol tarifi için bir diğer seçenek olan hava ulaşımı, ilçeye 95 kilometre uzaklıkta bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı aracılığıyla yapılabilir.
Yine İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana'dan İzmir'e direkt uçuşlar bulunabileceği gibi havalimanından otobüs, transfer veya taksilere binerek 1 saatte Çeşme'ye ulaşmanız mümkün.
Çeşme Hava Durumu ve İklimi
Çeşme hava durumu Akdeniz iklimine sahip özellikler gösteriyor. Yıllık ortalama sıcaklığı 17. 2 derece olsa da, özellikle ağustos ayını oldukça kurak geçiriyor. Yıllık kuraklık verilerine göre ilçede yarı nemli iklim tipi hakim. Şubat ayında 69 oranında en yüksek neme sahipken temmuz ayında 45 ile en düşük neme sahip.
Maksimum 30 dereceyi gören hava sıcaklıkları en çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında hissediliyor. Kış aylarında ise minimum 6 dereceye kadar düşen sıcaklık ocak ve şubat aylarında baskın olmakla birlikte maksimum aralık ayında 14 dereceye çıkıyor. Ortalama 134 milimetre ile en fazla yağış miktarı aralık ayında görülüyor.
Çeşme hava sıcaklıkları olduğu kadar su sıcaklıklarının da yüksek seyrettiği Ege Denizi'ne kıyısı olan tatil merkezlerinden biri. Kuzeyden gelen rüzgarlar sayesinde esintili havasının yanında mayıs ayından itibaren deniz sezonunu açan Çeşme'de kasım ayına kadar rahatlıkla denize girilebilir. 23. 9 derece ile ağustos ayında en yüksek su sıcaklığı görülürken, 15.
4 derece ile şubat ayı en düşük su sıcaklığına sahip.