Ceyhan Nehri, Çukurova’nın Seyhan Nehri’yle birlikte iki ana kaynağından biri olup Akdeniz havzasının önemli bir akarsuyudur. Aynı zamanda Adana’ya bütünleşen Ceyhan Nehri, Türkiye’nin en önemli akarsularından biri olma özelliğine sahiptir. Ceyhan, Toros Dağları’nın doğusundaki bölümü olan Nurhak Dağından Söğüt Deresi adıyla yeryüzüne çıkar. Elbistan’ın 3 km kuzeyindeki büyük kaynaklarla beslenir.
Ceyhan Nehri toplamda 509 kilometre uzunluktadır ve sularını topladığı bölgenin yüzölçümü 22.300 kilometrekaredir. Nehir, Elbistan ilçesinin ortasından geçer ve Kahramanmaraş ilinde genel olarak derin vadiler şeklinde akmaya devam eder. Ceyhan’ın başlıca kolları arasında; Tekir, Fınız, Mağara Gözü, Hurman ve Körsulu sayılmaktadır. Ancak nehrin beslendiği en önemli ve ilk kaynak Nurhak Dağları’ndan çıkar.
Ceyhan Nehri’nin dağlardan akan noktalarında özellikle de ilkbahar aylarındaki görüntüsü büyüler gören herkesi. Kar dönemlerinde ise kar altından kendini gösteren Kardelenlerin seyrine doyum olmaz buralarda. Yani her mevsim farklı ve tablo gibi güzelliğini gözler önüne serer, Ceyhan Nehri.
Ceyhan, Çukurova’da tarımla uğraşanların da can damarıdır, bereketlidir. Tarihin her dönemine şahitlik etmiştir. Tanıklık ettiği, bildiği çok şey vardır ve Anadolu tarihinin nice büyük uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Ceyhan Nehri’ni birilerinden ya da herhangi bir yerden duymakla olmaz. Oranın havasını almak güzelliklerine şahit olmak; kısacası Ceyhan Nehri’ni yaşamak faklıdır.