Hatay’ın Payas ilçesinde yer alan Cin Kulesi, Payas Kalesi olarak da biliniyor. Cin kelimesinin ise, Cenevizlilerden geldiği tahmin ediliyor. Sahile oldukça yakın bir konumda bulunan Cin Kulesi, ikinci bir askeri niteliğe sahip yapılardan biri. Yapım tarihi baz alındığında Cin Kulesi, iskele, gümrük, tersane ve külliyeden sonra Payas’ta inşa edilen çekirdek yerleşim dokusunun son büyük yapısını simgeliyor. Arşiv malzemesine göre Cin Kulesi, tamamıyla bir Osmanlı kalesi olma özelliği taşıyor.
Türk hakimiyetine geçtiğinde oldukça harap bir halde olan Cin Kulesi, 1567 yılında Babiali tarafından Adana Beyi’ne yollanan hükümle onarılması emredilmiş. Ancak temellerinin yeterince sağlam olmamasından dolayı Cin Kulesi’nin temelleri sökülüp en baştan inşa edilmiş. Kulenin yapımı ise 1577’de tamamlanmış.
17. yüzyılda Payas’ı ziyaret eden Evliya Çelebi’ye göre Cin Kulesi, deniz kıyısında dörtgen biçiminde taştan yapılma bir kale olarak betimlenmiş. Sekiz tane sağlam kuleye ve her kulede irili ufaklı toplara sahip olan Cin Kulesi’nin en yüksek burcunda ise limanı koruyan balyemez toplar yer alıyormuş. Kulenin içerisinde 300 kadar ev, dizdar ve 70 kadar da kale neferi bulunuyormuş.
Cin Kulesi, Küçük Ali İsyanı ve Hatay’ın ayrı bir Cumhuriyet olduğu 1918-39 yılları arasında önemli bir askeri garnizona sahipmiş. 1919 yılında ise Cin Kulesi’ne ağır suçlular hapsediliyormuş. Hatta Namık Kemal de bir süre Cin Kulesi’nin zindanında kalmış. Günümüzde Cin Kulesi, yapılan bakımlar neticesinde oldukça sağlam bir şekilde ziyaretçilerini ağırlıyor.
Olur da bir gün yolunuz Hatay’a düşerse eğer, Payas ilçesinde bulunan Cin Kulesi’ni de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.