Denizli Gezi Rehberi
Doğal güzellikleri ve tarihi ile adından bahsettiren Denizli, yeşilin ve maviliğin tek bir noktada birleştiği rüya gibi bir şehir. Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmesiyle birlikte tatil rotaları arasında yerini alıyor.
Şehrin tarihi ve önemiyle alakalı bilgiler alarak tatilinizi en iyi şekilde planlamak için Denizli gezi rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Denizli Hakkında
Pamukkale travertenleri ile dünya üzerinde nam salan Denizli, tarihi değeri ile ön plana çıkıyor. Şehrin ismi hakkında birçok riayet bulunuyor. Bu rivayete göre şehrin adı Domuzlu'dan geliyor. Eski dönemlerde deprem bölgesi olan ve sıcak su üzerinde bulunan kaya parçasının üzerinde çok sayıda domuz yaşıyormuş.
Bu durum şehrin adının Domuzlu olarak anılmasına neden olmuş. Zaman geçtikçe değişen isim sonunda Denizli olarak kalıyor. Denizli tarihi M. Ö. 4000 yılına yani Kalkolitik Dönem'e dayanıyor. Farklı uygarlıkların izlerini taşıyan şehirdeki ilk yerleşim yeri Beycesultan Höyüğü olarak biliniyor.
İlk yerli halkı Arzawalılar olan Denizli'ye daha sonra Firgler, Lidyalılar ve Romalıların hakimiyetine giriyor. Roma döneminde oldukça önemli bir konuma sahip olan şehir, Bizans döneminde bu önemini yitiriyor. Sonrasında Türklerin hakimiyetine geçerek Türk yurdu oluyor. Tarihinin yanı sıra doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.
Denizli harita konumu itibari ile Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alıyor. Ege'nin coğrafi şartlarını en iyi şekilde yansıtan şehir, 19 ilçeye sahip. Sahip olduğu değerleri günümüze kadar taşıyan, şehrin genelinde bu değerleri sergileyen ve onları korumaya devam ederek gelenek ve göreneklerine sahip çıkıyor.
Denizli ile ilgili merak edilen pek çok soru buluyor. Bunlardan biri olan Denizli nerede sorusunu cevabı ise tatilseverlerin dikkatini çekiyor. Uşak, Aydın, Manisa ve Muğla gibi tatil bölgelerine komşu olan şehir, Akdeniz Bölgesi'nden Ege Bölgesi'ne geçiş noktasında konumlanıyor.
Pamukkale travertenleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan şehir, Türkiye için oldukça önemli. Denizli'de bulunan mağaralar, termal su noktaları ve antik kentler yerli tatilseverlerin dışında yabancı turistler tarafından da ilgi görüyor. Turizm için birçok seçeneği bir arada bulundurduğundan dolayı sık sık tercih ediliyor.
Denizli, kültür ve sanat faaliyetlerinin oldukça yoğun gerçekleştirildiği şehirlerden biri. Çeşitli festivaller, eğlenceler ve şehre özel organizasyonlar ile hem yerel halkın hem de gelen ziyaretçilerin eğlenmesi amaçlanıyor.
Denizli Harita ve Yol Tarifi
Denizli'ye nasıl gidilir sorusunun birçok cevabının bulunmasının nedeni şehirdeki ulaşım seçeneklerinin fazla olması diyebiliriz. Harita konumu olarak Ege Bölgesi'nde yer alan şehir, Akdeniz Bölgesi'ndeki bazı iller ile komşu. Bu şehirlerden Denizli'ye kısa sürede ulaşabilirsiniz. Komşu şehirlerin yanı sıra İstanbul'dan buraya gelmek istiyorsanız 580 km yol kat etmeniz gerekiyor.
Büyük şehirlerden biri olan Ankara'nın Denizli'ye olan mesafesi ise 473 km oluyor. Bu uzunluklarda seyahat etmek isterseniz şehirler arası otobüsleri ya da özel aracınızı aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehirler arası otobüsler ile şehir merkezindeki otogara gelerek buradan dilediğiniz ilçeye geçebilirsiniz.
Özel aracınız ile çıkacağınız yolculukta Denizli yol tarifi ve ulaşım alternatiflerini öğrenebileceğiniz uygulamaları kullanabilirsiniz. Tercihiniz otantik ulaşım seçeneklerinden yana kullanırsanız demir yolu ile seyahat edebilirsiniz. Eskişehir ve Denizli arasında git gel yapan Pamukkale Ekspresi ile unutamayacağınız bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Şehre daha kısa sürede ulaşmak ve tatilinize hemen başlamak istiyorsanız da hava yolu sizin için doğru bir seçenek olabilir. Bulunduğunuz şehrin havaalanından Denizli Çardak Havalimanı'na gelebilirsiniz. Havalimanı önünden kalkan servis ve taksiler sayesinde de şehir içi ulaşımı sağlayabilirsiniz.
Denizli Hava Durumu ve İklimi
Denizli hangi bölgede sorusunun cevabı, şehrin iklimi ile ilgili ipucunu gözler önüne seriyor. Ege Bölgesi'nde konumlanan şehir, ismini bölgeden olan Ege iklimi etkisinde. Konum olarak Akdeniz geçiş noktasında bulunduğu için zaman zaman iklimin etkilendiğini görebilirsiniz. Yıllık olarak hesaplanan sıcaklıklar ortalama olarak 34 C iken ortalama sıcaklık 2 C'ye kadar düşüyor.
Yaz ve kış mevsiminde bu değerler farklılık gösteriyor. Yaz aylarında 40 C'ye çıkan sıcaklık kış aylarında -10 C'ye kadar düşebiliyor. Kış mevsiminde şehre Ege ikliminden daha çok iç kesimdeki iklim hakim oluyor. Yazları kurak ve sıcak geçen şehirde kış mevsimi ılık ve yağışlı geçiyor.
Şehir, en çok yağışı aralık, ocak, şubat ve mart aylarında alıyor. Bu nedenle Denizli hava durumu bu aylarda yağışlı oluyor. Yıllık nem oranı da oldukça yüksek olduğu için yaz mevsimleri burada biraz daha sıcak geçebiliyor. Şehrin yüksekliği arttıkça iklimde de değişimler görülebiliyor.
Denizli haritası üzerinden de görebileceğiniz gibi dağ kesimleri denize dik konumlanıyor. Bu nedenle dağlık kesimler rüzgara oldukça açık.