İstanbul’ da yüzyıllarca yaşamış antik dönem uygarlıklarının kullandığı yoldur. Bu yol Roma ve Bizans döneminde Mese, Osmanlı döneminde ise Divan Yolu olarak isimlendirilmiştir. Divan Yolu adından da anlaşılacağı gibi Osmanlı Devleti’ nde ileri gelenlerin kullandığı protokol yoludur.
Osmanlı sarayında devlet işlerini görüşmek için toplanan Divan-ı Hümayun\’ a gelen ve giden vezirler, elçiler, askerler ve diğer yöneticiler bu yoldan geçtiği için buraya Divan Yolu’ adı verilmiştir. Osmanlı\’ dan önce Mese olarak anılan yol, Roma İmparatoru I. Konstantin zamanında yapılmıştır ve İstanbul\’ un ana caddesi haline gelmiştir.
Divan Yolu Tarihi Yarımada’ nın tam ortasından geçmektedir. Eski zamanlarda bu yol Ayasofya Camii yakınındaki Million Taşı’ nın bulunduğu meydandan başlayarak, Çemberlitaş\’ ın bulunduğu Constantinus Forumu\’ ndan (Foros) geçerek Tauri Forumu\’ na yani şimdiki Beyazıt meydanına kadar geliyor. Bu yol günümüzde Yeniçeriler Caddesi ile Divan Yolu Caddesi’ nden oluşmaktadır.
Ellili yılların sonunda Ordu Caddesi, Yeniçeriler Caddesi ve Divanyolu Caddesi\’ nin genişletilme çalışmaları başlamıştır. Caddelerin genişletme çalışmaları esnasında birçok tarihi eser tahrip edilmiştir. Bazı eserlerin yerleri değiştirilmiş, bazı eserler de kaybolmuştur. Bu caddeler günümüz İstanbul’ unda araç trafiğine kapalıdır ve ulaşımda sadece cadde tramvay kullanılmaktadır.