Diyarbakır Gezi Rehberi
Bekirlerin diyarı anlamına gelen Diyar-ı Bekir adı ile tarihe geçen Diyarbakır, birbirinden farklı kültürdeki insanların bir arada yaşaması ile ön plana çıkıyor. Tarihin en önemli anlarına şahitlik eden şehir, Türklerin olduğu kadar yabancıların da dikkatini çekiyor. Siz de şehir hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız Diyarbakır gezi rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Diyarbakır Hakkında
Dicle kenarında bulunan Diyarbakır, coğrafi konumu ve doğal güzellikleri ile farklı bir ambiyansa sahip. Eski dönemlerden günümüze kadar önemli bir yere sahip olan şehrin tarihi oldukça önemli. Diyarbakır tarihi Yontma Taş Devri'ne kadar uzanıyor. 9000 yıllık geçmişe sahip olan şehirde Cilalı Taş Devri'nden ve tarihin diğer dönemlerinden önemli izleri görebilirsiniz.
Birbirinden farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Diyarbakır'da 33 kavim hüküm sürmüş. Bunlardan en önemlileri olan Urartular, Asurlular, Persler, Ermeniler, Romalılar ve Bizanslılar oluyor. Diyarbakır'ın bu özellikleri tarih ve kültür şehri olma yolunda önemli bir adım oluyor. Uygarlıkların şehirde bıraktığı yapılar bölgenin mimari anlamda da ilerlemesini sağlıyor.
Diğer şehirlerden daha farklı bir mimariye sahip olduğu için de dikkatleri üzerine çekiyor. Diyarbakır'ın tarihi kadar coğrafyası da fazlasıyla önem taşıyor. Diyarbakır hangi bölgede sorusunun cevabını bulmak çok ta zor olmuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde konumlanan şehir, Türkiye'nin en kalabalık 12. şehri olma özelliğini taşıyor.
Diyarbakır'ın güneyinde Mardin, kuzeyinde Bingöl ve Elazığ, batısında Adıyaman ve Şanlıurfa, doğusunda ise Muş ve Batman bulunuyor. Diyarbakır nerede sorusuna cevap bulanların bir sonraki merak ettiği konu ise şehrin mimarisi oluyor. Diyarbakır'ın en önemli yapılarından biri olan surlar, şehre gelenler tarafından ilgi görüyor.
Surların hemen hemen her yöne açılan 4 adet kapısı bulunuyor. Mardin Kapısı, Urfa Kapısı, Su Kapısı ve Harput Kapısı mimarisiyle ön plana çıkıyor. Mardin Kapısı, bütün doğu bölgesi ile bağ kurarak şehre gelenlerin geçmesini sağlıyor. Urfa Kapısı ise Osmanlı ordusunun sefer sırasında diğer şehirlere ulaşım sağlaması amacıyla inşa ediliyor.
Su Kapısı, Diyarbakır'ın şehir bahçelerine açılan kapısı olarak biliniyor. Harput Kapısı ise günümüzde galeri amacıyla kullanılıyor. Şehrin tarihi ve mimarisinin yanı sıra güçlü mutfağı da önemli özellikler taşıyor. Mistik bir dokuya sahip olan şehir; tarihi, mutfağı ve gezilecek yerler ve bölgeleri ile bambaşka bir havayı sizlere sunuyor.
Diyarbakır Harita ve Yol Tarifi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olan Diyarbakır, ulaşım konusunda da çok fazla seçeneğe sahip. Şehre hava yolu, kara yolu ve deniz yolu ile ulaşmanız mümkün oluyor. Kara yolu üzerinden gelmek isterseniz şehirler arası otobüsleri tercih edebilirsiniz.
Türkiye'nin dört bir yanından düzenlenen otobüs seferleri aracılığı ile konforlu bir yolculuk geçirerek şehre gelebilirsiniz. Otobüs ile otogara geldiğinizde şehir içi vesait ile 4 km yol giderek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Eğer özel aracınız ile yola çıkacaksanız ve daha önce Diyarbakır'a hiç gelmediyseniz navigasyon üzerinden Diyarbakır yol tarifi rotasını takip etmenizi öneriyoruz. Böylece yanlış yola girmek ya da yolu kaybetmek gibi sorunlar yaşamazsınız. Hava yolu ile seyahat etmeyi tercih ederseniz bulunduğunuz şehrin havaalanından Diyarbakır Havalimanı'na düzenlenen seferler ile şehre gelebilirsiniz.
Sefer düzenlemeleri bulunduğunuz şehre göre değişim gösteriyor. Diyarbakır haritası üzerinden de görebileceğiniz gibi şehre sınır komşusu olan diğer şehirlerden ulaşım oldukça kısa sürüyor. Diyarbakır'a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı ise demir yolu oluyor. Adana-Elazığ arasında sefer düzenleyen Fırat Ekspres, Diyarbakır Tren İstasyonu'nda duruyor.
Trenin hareket noktalarındaki şehirlerde bulunuyorsanız, Diyarbakır'a demir yoluyla da gelebilirsiniz.
Diyarbakır Hava Durumu ve İklimi
Diyarbakır, coğrafi konumu neden ile sert bir iklimin etkisi altında bulunuyor. Diyarbakır hava şartları üzerinde etkili olan bu sert iklim yaz mevsiminin sıcak ve kurak, kış mevsiminin ise soğuk geçiyor.
Tüm yılların en sıcak günü 1937 yılında 46 C ile yaşanırken, en soğuk gün ise 1933 yılında -24 C ile yaşanıyor. Diyarbakır meteorolojisinin gözlemlerine göre en sıcak ayda ortalama 31 C sıcaklık görülüyor. En düşük sıcaklık ise 1. 8 C oluyor.
Yıllık ortalama 496 mm yağış oranı bulunan Diyarbakır'da yaz aylarında neredeyse yağış yaşanmıyor. Ayrıca bu yağış oranları ilçelerin konumuna göre de değişiyor. Şehirde sonradan yapılan yapay göller, bölgenin nispi nem oranının artmasına neden olabiliyor. Nem oranı aralık ve ocak aylarında yükselişe geçerken, yaz mevsimlerinde düşebiliyor.
Diyarbakır harita konumuna bakıldığında dağlık bir bölgede bulunduğundan dolayı Güneydoğu Toroslar üzerinden gelen soğuk rüzgarlarda şehir üzerinde etkili oluyor. Bahar aylarında ise şehre daha sakin bir hava hakim oluyor. Yağış oranları sayesinde yeşeren ormanlar, Diyarbakır'a farklı bir ambiyans katıyor.