Gaziantep’in 10 km kuzeybatısında bulunan Dülük Antik Kenti, tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir ve dönemin İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Antik kent ve çevresindeki bulgulara göre bölgenin tarihi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Bölgenin kalkerli ve jeolojik yapısı yerleşim için oldukça elverişli bir ortam sağlamıştır.
Önemli ticaret yollarının yakınında bulunması antik kentin önemini arttırsa da bölge aynı zamdan Dülük Baba Tepesi isminde bir de kutsal merkeze ev sahipliği yapmasıyla öne çıkmaktadır. Hititler döneminde fırtına tanrısı Teşup’a tapılan bir merkez olan antik kent, sonraki dönemlerde Pers, Yunan ve Roma uygarlıklarından etkilenmiştir. Kent Göbeklitepede’de sonra dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Dülük Antik Kenti’nde Hititler’in tanrısı Teşup’tan sonra Roma döneminde de Dolichenus ismiyle tapınmaya başlamışlardır. Dolichenus yüzyıllar boyu bölgede baş tanrı olmuştur. Dülük Köyü yakınında yüze yakın mezar odası bulunmakta bu odaların kayalara oyulmuş olması dikkat çekmektedir. Dinler tarihi açısından önemli bir konumda olan Dolichenus hakkında daha detaylı bilgi sahibi olacağınız Gaziantep seyahatiniz sırasında Dülük Antik Kenti’ni ziyaret ederek dönemin kalıntılarını yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.