Edirne Gezi Rehberi
Camileri, tarihi çarşıları, köprüleri ve kervansarayları ile ön plana çıkan Edirne, kültür turizminin uğrak noktalarından biri. Doğal güzellikleri ve gezilecek yerleri ile tatilseverlerin dikkatini üzerine çekiyor. Tatil yapmak için rotanızı Edirne'ye çevirdiyseniz, şehre gelmeden önce öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri Edirne gezi rehberi yazımızda bulabilirsiniz.
Edirne Hakkında
Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Edirne'de önemli medeniyetlere yaptığı ev sahipliği ile biliniyor. Yerleşim yeri olarak kullanılan bölgenin ilk yerli halkı Odrisler oluyor. Şehrin merkezi noktasına yerleşen bu milletten sonra bölgeye Makedonyalılar geliyor. Şehir için büyük bir önem taşıyan Makedonyalılar, Edirne tarihi konusunda önemli bir yere sahip.
Sonraki dönemlerde Roma hakimiyetine geçen bölge, o dönemde şehir statüsüne kavuşuyor. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından şehrin stratejik önemi artırılıyor. İmparatorluğun ikiye bölünmesinin ardından Bizans'a geçen şehir son olarak Osmanlı hakimiyetine giriyor. Edirne, tam 88 yıl boyunca başkent olma özelliğini taşıyor.
Şehir, önemli savaşlara şahit olması ve birçok medeniyetin izinin harmanlanması ile bambaşka bir ambiyansa bürünüyor. Tarihi hakkında öğrenebileceğiniz daha pek çok detay bulunmasının yanı sıra şehirle alakalı çok fazla merak edilen konu da bulunuyor.
Rotasını Edirne'ye çevirerek hem tatil hem de kültür gezisi yapmak isteyenlerin ilk merak ettiği nokta ise Edirne hangi bölgede oluyor. Edirne, konum olarak Trakya Bölgesi'nde bulunuyor. Yüz ölçümü 844 km² olan Edirne, bölgenin en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Edirne'de bulunan 9 ilçede popülaritesi ile dikkat çekiyor. Edirne
harita konumu üzerinden de göreceğiniz gibi şehir, Yunanistan'a 6 km ve Bulgaristan'a ise 16 km uzaklıkta bulunuyor. Tarihi ve coğrafyası ile stratejik bir konuma sahip olan şehir, son 10 yılda gelişen sanayisiyle de ön plana çıkıyor. Şehirde tarım, imalat, dokuma ve gıda alanlarına ait fabrikalar bulunuyor.
İstanbul'a yakın olması Edirne'deki sanayi dallarının gelişmesinde de rol oynuyor. Tatil yapmak istediğiniz Edirne ile alakalı bilmeniz gereken konular bunlarla sınırlı kalmıyor. Şehirde eğlencenin doruklarına çıkabileceğiniz pek çok aktivite bulunuyor. Sonu tarihi eserlere çıkan sokaklardan geçerken, birbirinden güzel fotoğraflar çekerek arşivinizi genişletebilirsiniz.
Şehirde düzenlenen festivallere katılarak veya ünü tüm ülkeye yayılmış lezzetleri tadarak unutamayacağınız bir tatil geçirebilirsiniz.
Edirne Harita ve Yol Tarifi
Trakya'nın gözdesi Edirne'ye gelmeden önce yapmanız gerekenlerden biri de rotanızı ve ulaşım seçeneklerini belirlemeniz oluyor. Edirne'ye nasıl gidilir sorusuna aradığınız cevaplar oldukça fazla. Şehrin sınır komşularının Bulgaristan ve Yunanistan olması bölgeye Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olma özelliğini veriyor. Bu nedenle şehrin ulaşım seçenekleri oldukça geniş kapsamlı.
Hava yolu, kara yolu ve demir yolu ile Edirne'ye pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz. Şehre ait bir havaalanı olmamasına rağmen dilerseniz Tekirdağ Çorlu Havalimanı'na uçabilirsiniz. Buradan kara yolu üzerinden aktarma yaparak bölgeye gelebilirsiniz. Dilerseniz şehirler arası otobüsleri kullanarak Edirne'ye direkt ulaşabilirsiniz.
D-100 kara yolu veya TEM otoyolu üzerinden geçen otobüsler ile konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Ulaşım seçenekleri arasında bulunan özel araçlarla sorunsuz bir yolculuk için cep telefonunuza navigasyon indirerek, Edirne yol tarifi ve yol seçeneklerini öğrenebilirsiniz. Şehre ulaşım sağlayabileceğiniz son seçenek ise demir yolu oluyor.
TCDD tarafından her gün düzenlenen seferler ile yolculuğa çıkabilirsiniz. İstanbul Halkalı'dan harekete geçen Sofya Ekspresi'ni kullanarak, duraklarından biri olan Edirne'de inebilirsiniz.
Edirne Hava Durumu ve İklimi
Edirne haritası üzerinden de görebileceğiniz gibi şehir, Trakya Bölgesi'nde bulunuyor. Bu nedenle şehirde karasal iklim etkisini gösteriyor. Konumu itibari ile soğuk hava koşulları bulunsa bile bazen Karadeniz iklimi de görülebiliyor. Şehrin yıllık ortalama sıcaklığı 13, 5 C° olarak kayıtlara geçiyor.
Ilık ve yağışlı bir havaya sahip olan şehirde, yıllık ortalama yağış miktarı 600 mm civarında bulunuyor. Kış mevsiminde Edirne hava koşulları sıcaklık olarak düşebiliyor. Yılın yaklaşık 20 günü kar yağışı olan şehri, beyazlara bürünmüş olarak görebilirsiniz. Genel olarak yıl boyunca ortalama 60 gün ise şehirde donlu bir hava hakim oluyor.
Edirne'de zaman zaman rüzgarların estiğine de şahit olabilirsiniz. Yıl içinde toplam 4 bin kez esen kuzey rüzgarı, şehirde fazlasıyla etkili oluyor. Yaz mevsimi sıcak ve kurak geçen Edirne'de bahar mevsimi yağışlı geçiyor. Zaman zaman ılık bir havanın hakim olduğu şehirde kara ikliminin etkisini bol bol görebilirsiniz.
Tatil için yola çıkmadan önce Edirne hava durumu ve mevsim şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor.