Atatürk’ün emriyle 1925 yılında
Selimiye Camii Dar-ül Hadis Medresesi’nde kurulmuş olan Edirne Müzesi, şehirde kurulan ilk müze olma özelliği taşıyor. Değerli etnografik eserlerin ve mezar taşlarının da sergilendiği Edirne Müzesi, bu özelliğinden dolayı "Arkeoloji Müzesi" olarak da anılıyor. Edirne, Osmanlı İmparatorluğu’na yaklaşık 94 yıl başkentlik yapmış önemli bir şehir. O dönemlerde halk sanatlarını fazlasıyla etkileyen bu durum, Edirne’ye etnografya açısından bir hayli zenginlik kazandırmış. Bu da Edirne’de ikinci bir müze ihtiyacı doğurmuş. Sonrasında ise Trakya Umumi Müfettişi Kazım Dirik başkanlığındaki Edirne ve Yöresi Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından, Selimiye Camii avlusu içerisinde yer alan Dar-üs Sıbyan Medresesi restore edilmiş. Bunun sonucunda da, Edirne’nin kurtuluşunun 13. yılında, yani 25 Kasım 1936 tarihinde, "Etnografya" ismi altında ikinci bir bölüm açılmış.
Ankara Etnografya Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi’nden bir takım eserlerle desteklenen Edirne Müzesi, zamanla eserlerin çoğalmasıyla yetersiz duruma gelmiş ve aynı kurum tarafından, bu sefer Selimiye Camii’nin Dar-ul Kurra Medresesi onarılmış ve Etnografik eserler buraya taşınmış. Netice de burası, "Etnografya Müzesi" olarak yeniden düzenlenmiş. II. Dünya Savaşı’nın ardından, Edirne Müzesi’nde sergilenen eserlerin çoğu, ait oldukları müzelere geri gönderilmiş. Kalan eserler ise, sadece Dar-ül Hadis Medresesi’nde sergilenmeye devam etmiş. Sonraki yıllar, satın alma, bağış ve kazılarla birlikte, müzedeki eserlerin sayısı bir hayli artmış ve 1966 yılında yeniden bir müze binasına ihtiyaç duyulmuş. Yine Selimiye Camii civarında bulunan bir arsa, Y. Mimar İhsan Kıygı tarafından projelendirilmiş ve Edirne Müzesi’nin son ayağı, "Arkeoloji ve Etnografya Müzesi" ismiyle 13 Haziran 1971 tarihinde ziyarete açılmış. Dar-ül Hadis Medresesi’ndeki müze ise, "
Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi" olarak düzenlenmiş. Sizin de yolunuz bir gün Edirne’ye düşerse eğer, Edirne Müzesi’ni ziyaret etmeyi sakın ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.